Eveniment
Program Sfânta Parascheva 2024: Peste 300.000 de persoane sunt așteptate la pelerinaj
Program Sfânta Parascheva 2024: Autorităţile din Iași au anunţat vineri că estimează că un număr de peste 300.000 de pelerini vor participa, în perioada 8-15 octombrie, la pelerinajul organizat cu prilejul prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a nevoiaşilor. Totodată au anunțat și programul evenimentului.
„Suntem în procesul de pregătire a evenimentelor. Forţele din cadrul Grupării de Jandarmerie Mobilă Bacău vor veni la Iaşi gradual, începând de luni seara, pentru a primi pelerinii din Voluntari, urmând ca în ziua de vineri să funcţionăm la întreaga capacitate.
Vom primi şi sprijinul unei alte unităţi din zona de responsabilitate din Braşov. Până pe 15 (octombrie – n.r) vom asigura dispozitive în sistem integrat împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, şi alte instituţii din municipiul şi judeţul Iaşi”, a declarat comandantul Grupării de Jandarmerie Mobilă Bacău, generalul Ion Sandu.
Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare.
„Ne aşteptăm la un număr mare de pelerini şi în acest an. (Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva – n.r) este o sărbătoare importantă nu doar pentru Iaşi, ci şi pentru credincioşii din toată ţara.
Aşteptăm la 7-8.000 de pelerini doar din Voluntari. Toate structurile din cadrul MAI au analizat foarte bine situaţiile care s-ar putea produce odată cu venirea pelerinilor la Iaşi, dar şi situaţiile legate de trafic, anumite restricţii de circulaţie care se vor impune în această zonă a Catedralei Mitropolitane.
Vom fi la datorie 24 de ore din 24 în vederea asigurării unui climat de siguranţă pentru toate persoanele prezente în aceste zile de sărbătoare la pelerinaj, prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfăşurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistenţă medicală, precum şi deplasarea în siguranţă a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicaţie rutieră”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Felix Guzgă.
Pentru a fi evitate busculadele, autorităţile locale vor închide, sau restricţiona, circulaţia pe străzile din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru a fi realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str Arhitect G.M. Cantacuzino – str Iordache Lozonschi – str Cloşca – str Petru Movilă – str Uzinei – str Morilor – str Alexandru Ipsilanti Vodă – str Sfântul Andrei – str Iancu Bacalu – Blvd Regele Ferdinand I al României.
Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei recomandă atât pelerinilor cât şi ieşenilor să manifeste răbdare şi înţelegere faţă de măsurile luate de organizatori cu privire la regulile de acces în zonele respective.
De asemenea, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, dr Diana Cimpoeşu, recomandă pelerinilor să fie atenţi la copiii şi persoanele vârstnice care vin în pelerinaj la Iaşi.
„Persoanelor care au probleme grave de sănătate şi care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală, recomandăm să nu călătorească neînsoţiţi şi să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al serviciilor medicale de urgenţă din municipiul Iaşi”, a mai declarat dr. Diana Cimpoeşu.
Program Sfânta Parascheva 2024 – marți 8 octombrie
- 6.00 – Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva;
- 6.30 – Plecarea în procesiune cu sfintele moaște;
- 7.00 – Așezarea moaștelor spre închinare în baldachinul de pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”;
- 7.00 – 7.30 – Sfințirea apei (Agheasma mică) – lângă clădirea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”;
- 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);
- 16.00 – 18.00 – Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
Program Sfânta Parascheva 2024, miercuri, 9 octombrie 2024
- 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
- 16.00 – 18.00 – Vecernia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;
- 20.00 – Întâmpinarea moaștelor Sf. Mare Mucenic Pantelimon la Catedrala Mitropolitană;
Cine a fost Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva de la Iași, este una dintre cele mai venerate sfinte în ortodoxie.
Ea a trăit în secolul al XI-lea și este considerată un exemplu de sfințenie și viață creștină. Deși viața ei este învăluită în legendă și tradiție, se crede că Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în orașul Epivat, care se află în prezent în Grecia.
Ea a trăit o viață de sfințenie și a fost cunoscută pentru rugăciunea sa, ascultarea evangheliei și ajutorul acordat celor săraci și suferinzi.
Sfânta Parascheva a devenit cunoscută pentru minunile atribuite ei în timpul vieții și după moartea sa.
Povestea moaștelor Sfintei Parascheva
După moartea ei, moaștele sale au fost păstrate în diferite locuri, inclusiv în orașul Iași, din România. Acolo, în Iași, ea este sărbătorită în fiecare an în ziua de 14 octombrie.
- În 1641, moaştele acesteia au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.
- În acelaşi an, moaştele au ajuns la Iaşi, fiind aşezate cu cinste în biserica Sfinţii Trei Ierarhi, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.
- Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva – 14 octombrie.
Mii de pelerini se adună la moaștele ei pentru a-i aduce cinstire și a cere ajutor sau vindecare în diverse probleme.
Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei și a altor regiuni din România, iar moaștele ei au fost un important obiect de pelerinaj și adorare pentru ortodocșii români.
Program Sfânta Parascheva 2024: Ce nume se sărbătoresc cu acest prilej
Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Cel mai întâlnit prenume feminin este Paraschiva, peste 35.000.
Sfânta Parascheva este venerată în special în țările ortodoxe, și în ziua ei, care este 14 octombrie, se serbează numele care îi sunt asemănătoare sau derivate.
Unele dintre numele care se sărbătoresc în această zi în cinstea Sfintei Parascheva includ:
Sfânta Parascheva 2024 – Prenume feminine:
- Paraschiva
- Parascheva
- Paraschiv
- Parascovia
- Paraskieva
- Chiva
- Chivuţa
- Pachiţa
- Parasca
- Parascheva
- Paraschieva;
- Paraschiva
- Paraschiţa 77
- Vuţa 47.
Sfânta Parascheva 2024 – Prenumele masculine:
- Chivu
- Chivuţă
- Paraschiv
- Paraschivu
Aceste nume sunt des sărbătorite în ziua Sfintei Parascheva ca parte a tradiției ortodoxe și a cultului sfintelor în Biserică.
Sărbătoarea numelui (onomastica) este un obicei important în multe țări ortodoxe, iar persoanele care poartă aceste nume sărbătoresc în această zi și primesc felicitări și urări din partea prietenilor și familiei.
Mesaje de WhatsApp și SMS-uri de Sfânta Parascheva 2024, pe care le poți trimite celor dragi:
De ziua numelui, le puteți trimite celor dragi mesaje de Sfânta Parascheva. Mai jos, câteva idei:
„Sărbătoarea Sfintei Parascheva să aducă lumina, credința și binecuvântarea în casa ta! La mulți ani celor care își serbează numele în această zi!”
„În ziua Sfintei Parascheva, să ai parte de bucurie, sănătate și izbânzi în toate! La mulți ani și nume fericite!”
„Cu ocazia Sfintei Parascheva, îți doresc credință puternică, speranță nesfârșită și iubire pură. La mulți ani!”
„Sărbătoarea numelui este momentul potrivit să mulțumim pentru tot ce avem. Sfânta Parascheva să-ți aducă binecuvântare și mulțumire!”
„În ziua Sfintei Parascheva, te îndemn să fii un exemplu de bunătate și iubire, așa cum ea a fost. Sărbătoare fericită!”
„Sărbătoarea Sfintei Parascheva să aducă în viața ta pace, liniște și armonie. La mulți ani și multe bucurii!”
„În ziua Sfintei Parascheva, să primești toate binecuvântările divine și să fii ocrotit de dragostea ei. La mulți ani!”
„Sărbătoarea numelui este momentul perfect să-ți aduci aminte de adevărurile sfinte și să te simți binecuvântat. La mulți ani și nume fericite!”
„Sfânta Parascheva să vegheze asupra ta, să-ți lumineze calea și să-ți aducă tot binele din lume. Sărbătoare fericită!”
„În ziua Sfintei Parascheva, să privești cu încredere în viitor și să știi că vei fi binecuvântat. La mulți ani și nume pline de bucurie!”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News