Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul Erasmus+ în 2016: Când pot depune şcolile şi alţi candidaţi cererile de finanţare. Termene limită şi condiţii

Publicat

erasmus Erasmus Plus (sau Erasmus+) continuă şi în 2016. Este vorba despre cel mai nou program al Uniunii Europene în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului şi sportului, prin intermediul căruia sunt finanţate proiecte de mobilitate, parteneriate strategice sau întâlniri ale tinerilor.

Pentru a beneficia de finanţare în programul Erasmus+, toţi atât candidaţii cât şi partenerii trebuie să se înregistreze pentru obţinerea unui Cod de Identificare prin intermediul unei Facilităţi Unice de Înregistrare, care va fi folosit în toate etapele proiectului.

Termenele limită pentru depunerea cererilor de finanţare sunt 2 februarie, ora 13.00 (ora României), pentru proiectele de mobilitate în domeniile educaţie şi formare profesională, respectiv tineret şi parteneriate strategice în domeniul tineret.

Pentru parteneriate strategice, domeniile educaţie şi formare profesională, data limită este 31 martie, ora 13.00 (ora României).

Pentru dialog structurat, termenele limită sunt 2 februarie, 26 aprilie, 4 octombrie, ora 13.00.

Proiectele sunt structurate în cadrul a trei acţiuni-cheie:

1. Proiecte de mobilitate – obiective 2016:

– creşterea volumului şi calității mobilităților cu scop de învățare – o atenție deosebită va fi acordată recunoaşterii rezultatelor învățării prin diferite instrumente: ECTS, Europass, Mobility, ECVET, Youthpass.

– creşterea volumului şi calității mobilităților cu scop de învățare realizate înspre şi dinspre țările partenere (în domeniile învățământului universitar şi tineretului) – de asemenea, se va acorda o atenție deosebită utilizării ECTS (sau echivalent) şi Youthpass, ca instrumente de recunoaştere a rezultatelor învățării.

– încurajarea participării persoanelor cu nevoi speciale în proiecte de mobilitate în toate sectoarele (pentru care se acordă finanţare suplimentară).

– încurajarea participării tinerilor cu oportunități reduse (în domeniile tineret, formare profesională şi învăţământ superior), inclusiv refugiaţi, solicitanţi de azil, migranţi.

– încurajarea participării persoanelor din zonele rurale (domeniile educaţie şcolară, formare profesională şi educația adulților) în proiecte de mobilitate.

– încurajarea participării în proiecte de mobilitate (domeniile educaţie şcolară, formare profesională, educaţia adulţilor şi tineret) a instituţiilor care nu au mai beneficiat de finanţare prin programul Erasmus+.

– creşterea numărului de voluntari în proiecte SEV – o atenţie deosebită va fi acordată proiectelor având un număr ridicat de voluntari şi perioada de stagiu (mobilităţi) redusă (maximum 6 luni)

2. Parteneriate strategice

– implicarea în proiecte a autorităților publice locale/regionale/naționale cu rol în educație, formare profesională sau tineret

– implicarea în proiecte a întreprinderilor sau a altor actori socio-economici

– sprijinirea inițiativelor cross-sectoriale (proiecte care se adresează mai multor domenii)

– încurajarea sustenabilității proiectelor şi a transferabilitatii produselor şi practicilor

inovatoare

– participarea în proiecte a persoanelor cu nevoi speciale

– participarea în proiecte a tinerilor cu oportunități reduse şi încurajarea proiectelor de

incluziune socială (inclusiv refugiaţi, solicitanţi de azil, migranţi)

– implicarea în proiecte a şcolilor, autorităților locale şi ONG-urilor situate în zone rurale

3. Întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret (Dialog structurat)

– includerea tinerilor cu oportunități reduse în activitățile proiectelor (inclusiv refugiaţi,

solicitanţi de azil, migranţi)

– stimularea participării directe a tinerilor în dialogul structurat.

Cine poate obţine finanţare. Criterii de eligibilitate

Pentru domeniul Tineret

Grupurile informale de tineri pot candida doar dacă sunt reprezentate (inclusiv contractual) de o organizație nonguvernamentală înființată conform ordonanței 26/2000 cu privire la asociații şi fundații sau de o instituție publică implicată nemijlocit în lucrul cu tinerii.

Nu vor fi finanțate candidaturile depuse de grupuri informale de tineri de sine stătătoare, dar aceste grupuri se pot implica în proiecte în cadrul programului ERASMUS + în calitate de partener.

Pentru domeniul Educaţiei Şcolare

În cadrul programului Erasmus+, în România sunt considerate şcoli eligibile toate instituțiile de învățământ preuniversitar, inclusiv cele pentru activități extraşcolare şi centrele de excelenţă, definite de Legea Educației Naționale nr. 1/2011 şi de reglementările M.E.N.

În ceea ce priveşte instituțiile care pot coordona un consorțiu de şcoli, acestea pot fi: inspectorate şcolare, Consilii județene, Consilii locale sau primării.

Pentru domeniile VET şi Educația adulților

– educația adulților se referă la orice tip de formare care nu are caracter de formare profesională (inițială sau continuă);

Pentru proiectele de parteneriat strategic în domeniul educaţiei şcolare care promovează cooperarea între autorităţi şcolare locale/regionale, în România sunt eligibile să primească finanţare următoarele autorităţi cu rol educaţional la nivel local: inspectorate şcolare, consilii judeţene/al municipiului Bucureşti, consilii locale şi primării.

Vezi integral: Apel_national_2016_Erasmus+

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax