Connect with us
Advertisement

Educație

Programul ”Masă sănătoasă”. Guvernul vrea să crească numărul școlilor în care elevii primesc alimente. Condiții pentru anul 2024

Publicat

Guvernul aprobă joi cadrul necesar pentru continuarea programului naţional „Masă sănătoasă în şcoli” şi în acest an. Premierul a anunțat că planurile sunt pentru creșterea numărului școlilor participante la program.

„Masa caldă s-a dovedit esenţială în reducerea abandonului şcolar în zonele unde programul a fost aplicat.

De aceea ţinta noastră este să creştem de la 450 de unităţi la 1.000 numărul şcolilor unde să oferim acest suport alimentar copiilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de joi.

Potrivit hotărârii de Guvern, selecția școlilor se face de către inspectoratele școlare.

Pentru anul 2024, lista unităților de învățământ preuniversitar selectate pentru a fi incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se aprobă în termen de 30 de zile de la aprobarea HG.

Cele 450 de școli, aprobate prin H.G. nr. 999/2023, sunt incluse, de drept, în Programul național “Masă sănătoasă”, pentru anul 2024.

Pe listă se află și unități de învățământ din Alba.

LISTA școlilor din Alba și din țară în care se aplică programul ”Masa caldă” în anul școlar 2023-2024

Programul ar fi trebuit să înceapă din 1 ianuarie.

Programul ”Masă sănătoasă”. Condiții

Programul național ”Masă sănătoasă” constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar.

Limita valorii zilnice este de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Aceasta cuprinde prețul suportului alimentar: prețul materiei prime și a serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport.

Programul național ”Masă sănătoasă” se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.

Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.

Selecția școlilor

Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare pe baza unor criterii ce vizează

  • diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social.

Criteriile de selecție a unităților de învățământ se aprobă prin ordin al ministrului educației.

Pentru anul 2024 lista unităților de învățământ preuniversitar selectate pentru a fi incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se aprobă în termen de 30 de zile de la aprobarea prezentei hotărâri de guvern.

Lista unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se aprobă prin ordin comun al ministerului educației și al ministerului agriculturii și dezvoltării rurale, cu încadrare în limita fondurilor aprobate.

Lista se reconfirmă de către inspectoratele școlare, la sfârșitul cursurilor anului școlar 2023-2024, în urma analizei realizate de către acestea, pe baza indicatorilor de impact ai programului .Se completează, prin aplicarea de către ISJ/ISMB a criteriilor de selecție pentru unitățile de învățământ propuse pentru completarea listei pentru anul școlar următor.

Cele 450 de unități de învățământ preuniversitar beneficiare, aprobate prin H.G. nr. 999/2023 sunt incluse, de drept, în Programul național “Masă sănătoasă”, pentru anul 2024.

Suportul alimentar. Cum se acordă

Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:

  • a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină, respectiv unități care trebuie să funcționeze conform reglementărilor legale în vigoare și spațiu adecvat de servire a mesei
  • b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu.

Hrana poate fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 1456/2020.

În situația în care hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare sunt păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care sunt asigurate condiţiile de manipulare și depozitare indicate de producător.

  • c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.

Pachetul alimentar este păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care sunt asigurate condiţiile de manipulare și depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale.

Diferenţierea tipului de suport alimentar se face în funcţie de

  • specificul unităţii de învăţământ dat de structura ciclurilor de învăţământ
  • dispunerea geografică
  • programul şcolar al elevilor
  • alţi factori obiectivi.

Tipul de suport alimentar diferențiat şi modalitatea de distribuire a acestuia elevilor şi preşcolarilor se stabilesc

  • la solicitarea directorului unităţii de învăţământ
  • cu aprobarea consiliului de administraţie

Se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, care îl supune aprobării consiliului local.

Alimente speciale

La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și însoțită, după caz, de un document-justificativ, înregistrată la secretariatul unității de învățământ

  • preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală sau religioasă au restricții alimentare, beneficiază de masa sănătoasă adecvată situației acestora.

Documentele-justificative care însoţesc cererea părinţilor/ reprezentanţilor legali/ ocrotitorilor legali pot fi

  • documente medicale care să ateste intoleranţe/alergii alimentare sau afecţiuni cronice, după caz, care să îl determine pe părinte/reprezentantul legal să formuleze o altă opţiune alimentară;
  • declaraţie pe propria răspundere a părintelui/reprezentantului legal la apartenenţa la o religie care restricţionează consumul anumitor alimente.

Distribuirea alimentelor

Suportul alimentar este produs în unităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Se distribuie sub formă ambalată, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena și siguranța produselor alimentare.

Sunt transportate numai cu mijloace de transport autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Programul de servire a mesei şi timpul alocat acestei activităţi sunt stabilite de către conducerea unităţii de învăţământ, în funcţie de

  • numărul de elevi
  • orarul şcolii
  • particularităţile specifice fiecărei unităţi de învăţământ.

Servirea mesei calde sau distribuirea pachetului alimentar în cadrul unităţii de învăţământ se face de către persoane desemnate de conducerea acesteia

  • cu excepţia personalului de îngrijire şi de întreţinere
  • care a participat, în prealabil, la igienizarea spațiilor sanitare
  • cu respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă şi cele referitoare la supravegherea sănătăţii lucrătorilor.

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ stabileşte modalitatea prin care se va face prezenţa elevilor/ preşcolarilor pentru a li se comunica furnizorilor, zilnic, numărul de porţii/ pachete alimentare care li se vor distribui elevilor/preşcolarilor prezenţi la cursuri.

Unităţile de învăţământ răspund, în mod direct, de asigurarea condiţiilor de primire, recepţie şi distribuţie a suportului alimentar, prin nominalizarea persoanelor responsabile în acest sens, precum şi de confirmare a documentelor ce stau la baza plăţii produselor alimentare.

Finanțarea Programului național “Masă sănătoasă”

Finanțarea Programului național “Masă sănătoasă” se asigură de la bugetul de stat

  • din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București
  • în funcție de numărul de beneficiari și de limita valorii zilnice, la propunerea Ministerului Educației.

Sumele pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

  • stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari
  • creșterea, în perioada aplicării Programului național “Masă sănătoasă”, a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile de învățământ.

Unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot aloca fonduri, din veniturile proprii ale

  • bugetelor locale, pentru asigurarea unor spații pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei și/sau
  • pentru asigurarea transportului către beneficiari al suportului alimentar, dacă cheltuielile aferente
  • depășesc bugetul alocat inițial, după caz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement