Connect with us
Publicitate

Actualitate

Programul Prima Casă, pe cale de dispariție. Anul în care ar urma să fie terminat

Publicat

Din ce în ce mai multe semnale indică faptul că programului Prima Casă i se pune cruce. Pentru acest an, banii alocați de Guvern s-au terminat.

Cei care vor să cumpere un apartament prin Programul Prima Casă mai au de aşteptat până în primăvară. Momentan, fondurile s-au epuizat, iar suplimentări pentru garanţii nu se vor mai face anul acesta, anunţă Fondul Naţional de Garantare. Mai mult, programul intră de anul acesta într-un proces de decelerare, potrivit incont.ro.

„La momentul lansării, statul a spijinit cererea, accesul unei anumite categorii. Rolul statului nu-şi mai are reflectarea directă în derularea acestui program pe termen lung”, a explicat Simona Tărtăcuță, director de comunicare FNGCIMM.

Semnele conform cărora programulul se apropie de sfârșit sunt din ce în ce mai multe. Critici îndreptate împotriva programului au venit inclusiv din partea Băncii Naționale a României.

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR spune într-o analiză că Programul i-a ajutat prea puțin pe cei cu venituri mici, cum își propusese la inceput. In plus programul a presupus un efort bugetar important.

„Din punct de vedere social, programul „Prima casă” a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor după venit arată însă o utilizare limitată a programului de către debitorii cu venituri reduse, similară situației existente în cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziționarea unei locuințe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz”, se arată în studiul realizat de Voinea.

„Continuarea acestui program, în condițiile în care activitatea pieței creditului s-a reluat (și chiar se apropie de o evoluție care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilității financiare), ridică probleme privind eficiența efortului bugetar. Mai mult, poate produce distorsiuni în mecanismul de piață, băncile nefiind impulsionate în dezvoltarea de produse de creditare ipotecară cu risc redus în condițiile existenței acestui program care asigură un cost semnificativ mai mic datorită garanției de 50% oferite de către stat”, mai spunea el.

Semne de alertă au fost trase și de Alexandru Petrescu, directorul general al Fondurlui Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), instituție care asigură băncile că își vor primi banii împrumutați clienților programului. ”Ministerului de Finanțe (…) duce programul ‘Prima casă’ într-o decelerare, într-o reducere în următorii trei ani”, spunea în vara acestui an Petrescu.

„Cel mai mare plafon constituit în cadrul Programului Prima Casă a fost în anul 2016 cu un total de 2,94 mld. lei. Pentru anul 2017 plafonul este de 2,5 miliarde lei urmând ca în 2018 -2020 plafonul să scadă la câte 2 miliarde lei pentru fiecare an, iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei”, spuneau în luna august responsabilii FNGCIMM.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate