Eveniment
Programul „Prima seră”: Producătorii de legume și fructe vor putea obține o finanțare nerambursabilă de 200.000 de euro. Condiții
Producătorii de legume și fructe ar putea beneficia de un ajutor de stat de până la 200.000 de euro pentru investiții în infrastructura agricolă protejată. Programul „Prima seră” va oferi finanțare de până la 80% din investiția necesară pentru construirea de sere, inclusiv achiziția de utilaje și sisteme de încălzire.
Pentru a beneficia de sprijin, solicitanții trebuie să fie înregistrați fiscal și să dețină suprafețe cultivate de minimum 1.200 mp destinate culturilor de legume sau fructe.
Propunerea legislativă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume și fructe prin Programul „Prima seră” a fost aprobată de Senat în luna decembrie 2024. Legea a ajuns acum la Camera Deputaților pentru dezbatere.
Potrivit inițiatorului, un parlamentar de la PNL, România se confruntă cu o dependență semnificativă de importurile de legume și fructe, ceea ce afectează stabilitatea pieței interne și siguranța alimentară. Prin sprijinirea construirii de sere, se propune stimularea producției locale, ceea ce va conduce la o reducere a importurilor și la o ofertă mai diversificată de produse proaspete pentru consumatori.
Schema de ajutor va încuraja agricultorii să investească în tehnici de cultivare moderne și sustenabile, contribuind astfel la creșterea eficienței și la reducerea impactului asupra mediului.
Condiții pentru producătorii de legume și fructe
Potrivid propunerii, schema se acordă solicitanţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) să fie persoană juridică, persoană fizică înscrisă în registrul agricol şi înregistrată fiscal conform prevederilor Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, cooperativă agricolă înfiinţată, organizată şi care funcţionează potrivit Legii nr.566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr.3 1/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, grup/organizaţie de producători, după caz;
b) să deţină şi să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociaţi, suprafeţe cultivate cu legume şi fructe, destinate consumului uman, pe o suprafaţă de minimum 1.200 mp;
c) să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la această dată;
d) să aducă documente justificative prin care să se facă dovada că sera este nou înfiinţată.
Ajutorul de stat se va putea acorda o singură dată per beneficiar pentru serele nou înfiinţate pe o suprafaţa de minimum 1.200 mp.
Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat nu vor fi supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.
Programul „Prima seră”. Valoarea ajutorului de stat
Valoarea ajutorului de stat reprezintă 80% din valoarea investiţiei şi se acordă o singură dată, dar nu poate depăşi 200.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naţionale a României, în cazul persoanelor juridice şi persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 200.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naţionale a României, în cazul cooperativelor agricole înființate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii nr.566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi grupurilor/organizaţiilor de producători.
Fondurile necesare schemei instituite prin prezenta lege se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News