Connect with us
Advertisement

Eveniment

Programul Urban Up: Asociațiile de proprietari vor putea instala panouri solare pe blocuri, pentru reducerea facturilor la energie

Publicat

Programul „Urban Up”, inițiat de Ministerul Energiei, va oferi posibilitatea asociațiilor de proprietari să instaleze panouri solare pe blocuri. Acest program  reprezintă un pas important spre valorificarea energiei solare şi reducerea semnificativă a facturilor locatarilor din blocurile de locuinţe, susţine Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE).

În esență, este vorba despre instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice de cel puțin 10 kWp și a unei baterii pentru stocarea energiei electrice cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice, cu un buget de 100.000 de lei pentru fiecare asociație de locatari.

Conform legii actuale, locatarii nu pot utiliza individual energia produsă, ci doar în spațiile comune ale blocului (pentru iluminat sau ascensor). Oricum, surplusul de energie va fi predat furnizorului de energie, iar plata pentru acest surplus va fi făcută abia după doi ani, precizează reprezentanții APCE.

„Singura soluţie pentru ca această energie să fie utilizată în mod optim ar fi legiferarea sistemului de „Contorizare Netă Virtuală” (Virtual Net Metering – VNM). Acest sistem permite împărţirea energiei produse de sistemul fotovoltaic între toţi locatarii din bloc, în procente egale, asigurând astfel acces echitabil pentru fiecare locatar”, se arată într-un comunicat al APCE, citat de agerpres.ro.

Conform sursei citate, după discuțiile dintre APCE și Ministerul Energiei, contorizarea virtuală netă va face parte din legislația pentru Comunitățile de Energie din România, iar proiectul ar putea ajunge în Parlament în vara anului 2025.

Această schimbare va permite locatarilor din clădirile cu apartamente individuale să folosească o parte din energia produsă pe acoperișul comun, iar această energie va fi scăzută direct din consumul fiecărei locuințe.

Ministerul Energiei va colabora cu experţi europeni pentru a crea un cadru legislativ pentru Comunităţile de Energie. Proiectul „Urban Up” va reduce facturile de energie, iar energia solară va fi valorificată mai eficient pe acoperişurile din România.

Programul „Urban Up”, în dezbatere publică

Proiectul de Ordonanță de Urgență privind finanţarea asociațiilor de proprietari pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, cu o putere instalată de minim 10 kWp precum şi pentru achiziţionarea de instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice, a fost lansat în dezbatere pe site-ul Ministerului Energiei pe 29 noiembrie.

Obiectul programului constă în finanţarea Asociațiilor de proprietari din condominii în vederea achiziţionării şi instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, în vederea producerii energiei electrice şi utilizării acesteia de către consumatorii racordaţi la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice, precum şi achiziţionării instalaţiilor de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile.

„În acest moment ne gândim să finanţăm un sistem minim eligibil de 10 kilowaţi putere instalată şi 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru asociaţie (…).

Asta înseamnă că la nivelul întregului buget putem să avem cel puţin 1.500 de blocuri care să beneficieze de astfel de investiţii după implementarea proiectului”, a explicat, Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei.

Programul „Urban Up” va finanța asociațiile de proprietari din blocurile din România pentru a instala panouri solare, care să producă electricitate. Fiecare sistem trebuie să aibă o putere de cel puțin 10 kWp.

De asemenea, se vor cumpăra și sisteme de stocare a energiei, care să poată stoca cel puțin 50% din energia produsă de panouri.

Proiectul va avea un buget de minim 100 milioane lei și maxim 158 milioane lei.

Proiectul „Urban Up” urmează să fie lansat, cel târziu, în luna martie a anului viitor, potrivit lui Adrian Vintilă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement