Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiect cu finanţare europeană de sprijin pentru şomeri iniţiat de CJ Alba. Centru regional de resurse la Cugir şi aproape 500.000 de lei din bugetul judeţean

sediu Consiliu Judetean Alba

Publicat

În contextul în care este necesară adaptarea formării profesionale la nevoile pieţei şi al schimbărilor în structura ocupaţională, prin apariţia unor ocupaţii noi, Consiliul Judeţean Alba a iniţiat proiectul „Oportunităţi sporite pentru şomeri şi persoanele în căutarea unui loc de muncă, din Regiunile Centru şi Nord-Vest, pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi incluzivă”. Acesta a fost selectat spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi are o valoare totală eligibilă de 12.861.652 lei. În cadrul proiectului va fi înfiinţat Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională (CROFP) la Cugir şi alte trei birouri de servicii integrate de ocupare (BSIO), unul dintre acestea la Alba Iulia. Astfel, şomerii vor avea acces la cursuri de formare profesională şi ulterior la locuri de muncă.

După cum se arată în documentaţia proiectului ce va fi prezentat consilierilor judeţeni pentru aprobare în şedinţa de joi, oportunitatea înfiinţării unui astfel de centru regional de resurse este dată şi de faptul că la nivelul Regiunii Centru nu există furnizori de formare profesională continuă care să pregătească forţă de muncă calificată în domeniul tehnologiilor de vârf şi al proceselor asistate pe calculator, în conformitate cu standardele internaţionale din industria constructoare de maşini şi TIC.

Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare şi Formare Profesională CROFP va funcţiona la Cugir, într-un spaţiu al PIC SA, cu două săli de curs, două ateliere de practică şi un spaţiu de 20 mp pentru biroul de servicii integrate de ocupare. Se propune consilierilor acceptul pentru retragerea dreptului de folosinţă asupra acestor spaţii de 220 mp în total aflate la parterul şi etajul III al imobilului de pe strada Victoriei 8A din Cugir, pentru a fi utilizare de CROFP.

Centrul va asigura activităţi teoretice şi practice în cadrul cursurilor pentru care se obţine acreditare de furnizare de formare profesională pentru 16 meserii, între care meserii în domeniul prelucrării metalelor. O parte dintre cursurile acreditate vor viza şi dezvoltarea competenţelor comune mai multor ocupaţii (informatice, antreprenoriale, limba engleză, limba germană). Centrul va fi sustenabil prin calitatea formării profesionale „learning by doing”.

De asemenea, la Alba Iulia va funcţiona un birou mobil de servicii integrate de ocupare, cu sediul la parterul imobilului de pe strada Camil Velican nr. 9, spaţiu de 40 mp pentru care avea drept de folosinţă gratuit Asociaţia „Alba Manche” şi care va fi retras. BSIO mobil din Regiunea Centru va funcţiona 6 luni la Alba Iulia. Apoi, în următoarele 9 luni, biroul va funcţiona în alte două localităţi din judeţul Alba.

Proiectul vizează totodată transfer de bune practici transnaţionale în ceea ce priveşte metode şi insturmente inovatoare în domeniul dezvoltării resurselor umane şi a măsurilor active de ocupare, dar şi promovarea unui model integrat inovativ pentru sprijinirea antreprenoriatului.

În cadrul proiectului, CJ Alba are parteneriat cu Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă Someş Dej, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, Asociaţia Acţiuni Sociale prin Metode Active ASMEA Ocna Mureş, IBS CEMES Institut GmbH Landul Brandenburg Germania şi Asociaţia Prometeu Câmpia Turzii; proiectul a  primit aprobare prealabilă de finanţare de la OIR POSDRU.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 12.861.652 lei, din care 257.233,04 lei(2%) este contribuţia solicitantului şi partenerilor, din care 250.033,04 lei reprezintă contribuţia CJ Alba, iar 12.604.418,96 lei (98%) este contribuţia comunitară FSE şi contribuţia publică naţională de la bugetul de stat la finanţarea acordată, din care 9.338.044 lei revine judeţului Alba.

CROFP Alba va deveni serviciu public în subordinea CJ Alba, în ultima lună de proiect. După implementare, pentru dezvoltarea Centrului prin diversificarea ofertei de practică profesională, dar şi prin implicare în proiecte de cercetare şi inovare tehnologică în sprijinul agenţilor economici din Alba şi alte regiuni, CJ va suplimenta din surse proprii dotarea atelierului şcoală cu echipamente în valoare de 50.000 de euro.

Astfel, consilierii judeţeni vor vota aprobarea sumei de 250.033,04 lei, alocată din bugetul judeţului, a cheltuielilor neeligibile ce pot surveni în perioada implementării proiectului şi, de asemenea, a sumei de 50.000 de euro, echivalentul a 225.550 lei pentru asigurarea sustenabilităţii activităţilor din proiect.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement