Actualitate
Proiect de 5 milioane de euro: Cursuri de calificare, consiliere și orientare profesională pentru tineri, la Casa Regională a Tinerilor Activi din Alba Iulia
Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă, pot primi informații, consiliere profesională sau pot participa la cursuri de formare profesională gratuită în mai multe domenii cerute pe piața muncii, sau consiliere pentru deschiderea unei afaceri, la Casa Regională a Tinerilor Activi Alba Iulia. Acesta este obiectul unui proiect pe fonduri europene, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, derulat până în luna septembrie 2015. Potrivit responsabililor de proiect, până atunci, se speră ca minim 300 de tineri să îşi găsească un loc de muncă stabil şi să fie deschise cel puţin 100 de afaceri.
Proiectul a fost prezentat vineri, la Casa Regională a Tinerilor Activi Alba, într-o conferință ce a avut ca scop lansarea oficială a sediului și descrierea obiectivelor proiectului.Au participat Liviu Florea – expert local, Viorel Ghețe – coordonator tehnic, Andrea Katona – director al AJOFM Alba și Flaviu Cozuc – director al AJPIS Alba.
Practic, începând din luna august, tinerii fără loc de muncă care vor să se specializeze într-un domeniu care să îi ajute să se integreze pe piața muncii pot participa la cursuri în domeniile: Lucrător în comerț, peisagist-floricultor, babysitter, agent intervenție pază și ordine (nivel 1) și frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist și electrician constructor (nivel 2). Dacă vor exista solicitări, se pot organiza cursuri de formare și în alte domenii. Potrivit responsabililor de proiect, tinerii care vor participa la cursuri de calificare vor beneficia de o subvenție de 350 lei pe lună pe durata cursului (3 luni pentru nivelul 1 și 6 luni pentru nivelul 2).
De asemenea, spun inițiatorii proiectului, vor fi organizate programe de formare și consultanță pentru deschiderea unei afaceri, iar cei care vor participa vor primi o subvenție de 400 lei.
Pe parcursul proiectului vor fi organizate și stagii de ucenicie, în timpul cărora participanții vor primi 350 lei pe lună timp de un an. Potrivit expertului Liviu Florea, încă nu au fost identificați agenți economici dispuși să ia în ucenicie tineri participanți la proiect, însă această etapă urmează să fie îndeplinită în viitorul apropiat.
Tinerii care vor să beneficieze de aceste servicii nu trebuie neapărat să fie înscriși la AJOFM. Condițiile sunt vârsta între 16 și 24 de ani, să fie în căutarea unui loc de muncă sau inactivi, pot fi persoane care au părăsit timpuriu școala și trebuie să aibă domiciliul în județul Alba, Mureș și Sibiu.
Aceștia pot să se prezinte la sediul Casei Regionale a Tinerilor Activi Alba, aflată în apropierea Pieței Agroalimentare din centru, lângă sediul AJOFM Alba, de luni până vineri, între orele 9.00 și 17.00. Cursurile de formare vor fi organizate în mai multe orașe din județul Alba (Blaj, Aiud, Abrud, Ocna Mureș, Zlatna), în locații asigurate prin proiect.
Până acum au fost identificați 250 de tineri din județul Alba, iar până la începutul lunii august va fi planificat un calendar al cursurilor de calificare. Astfel de Case Regionale ale Tinerilor Activi mai există și în Brașov, Iași și alte orașe din toate regiunile din țară.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News