Actualitate
Proiect de lege: Pensii speciale acordate profesorilor din învățământul preuniversitar. În ce condiții aceștia le-ar putea primi
Un proiect de lege depus la Parlament prevede acordarea unor drepturi speciale profesoriilor din învățământul preuniversitar. Astfel, personalul didactic cu o vechime efectivă de 30 de ani în învățământ ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.
Parlamentarii, după ce au votat înainte să plece în vancață pensii speciale pentru ei și pentru aleșii locali, vor acum pensii speciale pentru profesori. Un grup de 15 deputați și senatori a depus luni, 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învățământul preuniversitar. Motivul invocat este „stresul”, „uzura psihică și fizică” la care sunt supuși profesorii, a căror munca este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraților, care primesc pensii speciale.
„Nişte oameni care o viaţă întreagă primesc nişte salarii de mizerie, vă daţi seama că ajung să aibă o pensie tot de mizerie, din păcate să le dăm posibilitatea de a primi, aşa cum primesc şi alţii, care nu ştiu dacă sunt mai importanţi sau la fel de importanţi pt interesul ţării, o pensie de serviciu”, a declarat senatorul PSD, Cătălin Croitoru.
Proiectul de lege are un articol unic care prevede că personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare dar și de control, cu o vechime efectivă de cel puțin 30 de ani în învățământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.
În expunerea de motive se prezintă faptul că Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condițiile legii privind asigurările sociale și pensile din sistemul public. Totodată, inițiatorii proiectului susțin că legea definește învățământul ca „prioritate națională”, iar profesorii, la fel ca magistrații, sunt îndreptățiți să beneficieze de pensii speciale.
„Uzura (fizică și psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puțin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dăscal cere un efort susținut și permanent de pregătire și perfecționare pe toata durata activității. Dascălul este nevoit sa facă față stresului accentuat al meseriei în așa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacțiunea cu elevii”, se arată în expunerea de motive.
Potrivit inițiatorilor, proiectul a fost trimis spre consultare federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar. Proiectul depus la Camera Deputaților, la finalul sesiunii parlamentare, se afla în consultare publică, și va intra în dezbaterea Camerei anul viitor.
sursa: hotnews.ro, realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News