Actualitate
UPDATE: Ordonanţă aprobată de Guvern. Autorităţile locale pot decide reducerea impozitelor şi taxelor, dar şi restituirea sumelor plătite în plus de contribuabili
Printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului, pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzi, cel mult până la nivelurile aplicate în 2012.
Ordonanţa a fost aprobată, miercuri, de Guvern.
Hotărârile administraţiilor locale în acest sens pot fi adoptate în termen de cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.
Sumele achitate de contribuabili, peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative, se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare sau se restituie la cererea contribuabililor.
Reamintim că, potrivit art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale, pentru impozitele şi taxele locale, care nu pot fi mai mari de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului.
Prin modificarea preconizată, autorităţile administraţiei publice locale vor avea competenţa de a decide, în funcţie de condiţiile locale, pentru anul 2013, asupra reducerii nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1.309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile începând cu anul 2013, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012.
Autorităţile locale pot compensa sumele achitate deja de contribuabili, la nivelul stabilit prin HG nr.1309/2012, cu obligaţii de plată către bugetele locale, la termene de plată viitoare ori prin restituirea banilor, la cererea acestora.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost postat, miercuri, pe site-ul Ministerului Finanţelor.
UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă simplă privind taxele locale. Astfel, autorităţile locale vor putea decide dacă taxele rămân la nivelul anului 2012 sau se majorează cu 16%, respectiv rata inflaţiei din ultimii trei ani.
„Azi adoptăm, conform legii de abilitare, ordonanţa simplă privind taxele locale. Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012, fie se măresc cu rata inflaţiei”, a spus premierul.
„Cei 16% pe care unii primari vor să-i încaseze merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. De la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice. E autonomie locală”, a precizat Ponta.
Sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Administrația din Alba Iulia analizează oportunitatea reducerii nivelurilor taxelor și impozitelor locale. O decizie ar urma să fie luată în CL | Alba24