Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Firmele care nu respectă normele privind poluarea și aruncă deşeuri în natură ar putea rămâne fără autorizaţie de mediu

Publicat

mediu inconjurator Parlamentarii propun retragerea autorizaţiei de mediu pentru persoanele juridice, comercianţi, precum şi operatorii economici care nu respectă normele privind poluarea și aruncă în natură deșeuri rezultate în urma vidanjării, reziduri solide menajere, industriale, de grajd sau deșeuri toxice.

Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 17 mai.

„În mai multe colțuri ale țării, râurile sunt poluate atât de către firmele care se ocupă cu vidanjarea, cât și de persoanele care locuiesc în zone unde nu au canalizare și aruncă toate mizeriile în râuri sau pârâuri. Apele menajere și gunoiul au devenit o afacere profitabilă pentru mulți dintre oamenii de afaceri. Mai mult decât atât, firmele care se ocupă cu vidanjarea sunt în spatele unor afaceri din care se scot bani negri. Nu puține sunt cazurile în care au fost semnalate deversări ale dejecțiilor în albia unui râu sau în apropierea unor râuri sau pârâuri”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Potrivit parlamentarilor,  procedura de golire a vidanjelor ar trebui să fie următoarea: „după ce fosele sunt golite de apele menajere, vidanja trebuie golită într-un spaţiu autorizat, respectiv staţia de epurare. Asta implică însă o serie de cheltuieli suplimentare, pentru fiecare transport trebuie plătit un buletin de analiză, apoi, în funcţie de rezultate, tarife suplimentare pentru depăşirile la anumiţi indicatori, aşa că e mai ieftină o deversare direct în natură, în ape sau la marginea pădurilor”.

Proiectul legislativ prevede completarea unui singur articol în Legea nr. 211/2011, respectiv articolul 22, cu următorul aliniat:

„(5) Îndepărtarea materialului rezultat în urma vidanjării, reziduurilor solide menajere, industriale, de grajd, de stradă, a cadavrelor de animale şi a deşeurilor toxice şi periculoase pe alte locuri decât cele stabilite anume de consiliile locale şi prin alte sisteme decât cele admise de normele sanitare în vigoare, de către deţinătorii/producătorii de deşeuri persoane juridice, comercianţi, precum şi operatorii economici, se sancţionează cu retragerea autorizaţiei de mediu de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”.

Deși inițiatorii admit în proiectul iniţiativei că unele deşeuri sunt aruncate în natură de persoane fizice, nu se propune nici o altă sancţiune pentru acestea, ci doar pentru persoanele juridice. De asemenea, parlamentarii nu precizează ce organe abilitate vor constata aruncarea deşeurilor de către firme, astfel încât Agenţia de Protecţia a Mediului să poată retrage autorizaţia în baza unor dovezi.

Propunerea legislativă este în dezbatere publică la Senat şi pentru a fi adoptată, votul final trebuie dat în Camera Deputaţilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax