Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect la Camera Deputaților: ONG-urile şi instituţiile vor putea lucra cu mai mulţi voluntari. Noi condiţii pentru deconturi de cheltuieli

Publicat

voluntariat Parlamentarii propun modificarea legii voluntariatului astfel încât încheierea unui contract de voluntariat să nu mai țină cont de anumite condiții pe care trebuie să le asigure organizațiile non-guvernamentale sau instituțiile care lucrează cu astfel de persoane. Voluntarii vor putea renunța, printr-o declarație pe proprie răspundere, la cheltuielile de hrană, cazare, transport sau alte cheltuieli ocazionate de desfăşurarea activităţii de voluntariat.

Proiectul de lege pentru modificarea art.15 din Legea nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România lasă la latitudinea organizațiilor non-guvernamentale, a instituțiilor și a voluntarilor, să stabilească, de comun acord, dacă bugetul acestora poate sau nu susține decontarea transportului, meselor și a cazării celor care într-adevăr doresc să ofere ajutor comunităților locale sau doresc să acumuleze experiența necesară.

„Începând din 2014, activitatea de voluntariat este recunoscută ca experiență profesională în specialitate, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, organizațiile care lucrează cu voluntari trebuie să îndeplinească unele obligații, printre care întocmirea unui contract de voluntariat, eliberarea certificatelor de competență dar și decontarea transportului, a cazării și oferirea unei mese zilnice. Tocmai din cauza acestor considerente financiare, organizațiile non-guvernamentale precum și unele instituții ale statului care doresc să lucreze cu voluntari, nu pot să încheie contracte de acest gen. De exemplu, un spital sau orice altă unitate spitalicească sau instituție care ar dori să colaboreze cu voluntari, nu-i poate primi întrucât acestora le trebuie decontată o sumă de bani, care fie nu este inclusă în buget, fie implică o sumă semnificativă de bani”, explică inițiatorii în expunerea de motive.

Conform propunerii legislative, articolul 15 din Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, se modifică, iar alineatul 1, literele b) şi c) vor avea următorul cuprins:

„b) organizaţia-gazdă poate suporta cheltuielile de hrană, cazare şi transport voluntar în limita sumelor alocate. Voluntarul poate renunţa la cheltuielile de hrană, cazare şi transport printr-o declaraţie pe proprie răspundere, aprobată de conducerea organizaţiei-gazdă.

c) organizaţia-gazdă poate suporta alte cheltuieli ocazionate de desfăşurarea activităţii de voluntariat, cu excepţia celor aferente muncii prestate de către voluntar, în limita sumelor alocate cu această destinaţie. Voluntarul poate renunţa la cheltuielile mai sus-menţionate printr-o declaraţie pe proprie răspundere, aprobată de conducerea organizaţiei-gazdă”.

Potrivit inițiatorilor, voluntariatul, acest fenomen care a devenit din ce în ce mai vizibil în ultimii ani, ajunge să fie unul dintre motoarele care animă tinerii să se implice în societate și să devină mai responsabili și mai activi. „Această piedică îngrădește atât accesul la informații pentru voluntari dar și ajutorul pe care îl primesc organizațiile cu care colaborează”, mai susțin parlamentarii în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în data de 21 martie, iar marți, 29 martie, a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere. Dacă va fi votat şi aici, legea va intra în vigoare după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate