Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect OUG: 20 de zile reducere a pedepsei pentru deţinuţi, indiferent de numărul de lucrări ştiinţifice scrise de aceştia

Publicat

inchisoare

detinuti catuse lucrare Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, sâmbătă, proiectul de Ordonanță de urgență prin care persoanelor private de libertate le pot fi reduse pedepsele cu 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice scrise de aceştia. Iniţiativa a fost anunţată de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, acum două săptămâni şi va fi prezentată pentru aprobare în şedinţa de Guvern din 28 iunie.

Proiectul va modifica și completa Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

În cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor științifice sau a invențiilor realizate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Până la începutul acestui an, un deţinut putea să-şi reducă sentinţa cu câte 30 de zile pentru fiecare carte publicată. Beneficiul a fost suspendat până în septembrie, din cauza neregulilor constatate la aplicarea legii, în urma unui control făcut de Ministerul Justiţiei.

Acum două săptămâni, Raluca Prună declara că MJ va pune pe masa Guvernului un text care să nu sancționeze munca intelectuală, însă admite că, personal, consideră că locul cercetării științifice nu este deloc în penitenciar.

„Noi avem niște condiții de precaritate atât de mari încât altele sunt urgențele sistemului, și în cea mai mare parte din penitenciare nu se poate face cercetare științifică, care nu înseamnă numai faptul de a scrie din amintiri, înseamnă și faptul de a consulta o bibliografie. Ori acest lucru nu este cu putință. În orice caz, nu pe bandă rulantă așa cum s-au produs cărțile care s-au scris”, a spus ministrul Raluca Prună.

La sfârşitul lunii ianuarie, odată cu suspendarea beneficiilor pentru deţinuţii scriitori, Executivul anunţa reguli mai dure pentru cei care scriu cărţi în spatele gratiilor. Specialiştii au sugerat ca textele să fie verificate ca în sistemul universitar, doar că un astfel de demers ar fi presupus costuri mari.

Legea iniţială a fost suspendată după ce în trei ani, 188 de deţinuţi au obţinut scăderea pedepselor pentru 425 de lucrări semnate.

Vezi şi RAPORTUL Comisiei de Etică de la UAB, în cazul profesorilor care au coordonat lucrările deţinuţilor: au dat doar recomandare pentru tematică

Alte noutăţi din proiect:

Introducerea unui nou articol – art. 961. Procedura elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, prin care să fie reglementate următoarele:

Stabilirea expresă a instituțiilor competente să stabilească brevetarea invențiilor și caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți, precum și precizarea expresă că lucrările științifice se pot realiza în domeniile și specializările universitare stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016 – 2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.413 din 1 iunie 2016.

“Procedura ar presupune ca lucrările persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare în România, să fie evaluate din perspectiva caracterului științific de către 3 evaluatori independenți, potrivit dreptului comun în materie și anume, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării”, se arată în nota de fundamentare.

Stabilirea regulii potrivit căreia brevetarea invențiilor și stabilirea caracterului științific al lucrărilor elaborate de către deținuți se stabilește potrivit dreptului comun în materie.

Excluderea posibilității ca un deținut să desfășoare în paralel, în cuprinsul aceluiași interval orar, activități cuantificate ca fiind dedicate elaborării unei lucrări științifice sau a unei invenții și activități lucrative, precum și impunerea limitei prevăzute de legislația muncii în prestarea de activități lucrative.

Reglementarea situației elaborării unor lucrări sau invenții în coautorat, în sensul repartizării proporționale a zilelor câștig prin raportare la numărul de autori, precum precizarea faptului că o nouă solicitare privind elaborarea unei lucrări științifice sau invenții se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare.

“Având în vedere faptul că textele cuprinse în legea organică nu pot fi aplicate în mod direct, necesitând adoptarea legislației secundare subsecvente, și anume: introducerea în Regulamentul de aplicare a Legii executării pedepselor de texte care să detalieze modalitatea în care are loc desfășurarea unei cercetări științifice în mediul penitenciar, precum și procedura potrivit căreia se va recunoaște caracterul de lucrare științifică unui document astfel produs, proiectul constituie temeiul legal necesar adoptării, cu celeritate, a legislației secundare, astfel încât aceasta să intre în vigoare o dată cu dispozițiile cuprinse în legea organică”, se mai precizează în documental citat.

Iniţiatorii motivează că timpul scurt de două luni – până la epuizarea efectelor OUG 2/2016 pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal – nu permite desfășurarea de proceduri ordinare de promovare a unor intervenții legislative la nivel de lege organică.

Astfel, au ales varianta adoptării reglementărilor în regim de urgenţă, pentru a evita “menținerea incertitudinii cu privire la cadrul legal aplicabil în materie, ce poate determina inclusiv forme de perpetuare a utilizării abuzive și de deturnare a scopului reglementărilor respective”.

Vezi integral: Proiect OUG – modificare Legea-254-2013

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax