Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect OUG: 20 de zile reducere a pedepsei pentru deţinuţi, indiferent de numărul de lucrări ştiinţifice scrise de aceştia


Publicat

inchisoare

detinuti catuse lucrareMinisterul Justiţiei a pus în dezbatere publică, sâmbătă, proiectul de Ordonanță de urgență prin care persoanelor private de libertate le pot fi reduse pedepsele cu 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice scrise de aceştia. Iniţiativa a fost anunţată de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, acum două săptămâni şi va fi prezentată pentru aprobare în şedinţa de Guvern din 28 iunie.

Proiectul va modifica și completa Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

În cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor științifice sau a invențiilor realizate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Până la începutul acestui an, un deţinut putea să-şi reducă sentinţa cu câte 30 de zile pentru fiecare carte publicată. Beneficiul a fost suspendat până în septembrie, din cauza neregulilor constatate la aplicarea legii, în urma unui control făcut de Ministerul Justiţiei.

Acum două săptămâni, Raluca Prună declara că MJ va pune pe masa Guvernului un text care să nu sancționeze munca intelectuală, însă admite că, personal, consideră că locul cercetării științifice nu este deloc în penitenciar.

„Noi avem niște condiții de precaritate atât de mari încât altele sunt urgențele sistemului, și în cea mai mare parte din penitenciare nu se poate face cercetare științifică, care nu înseamnă numai faptul de a scrie din amintiri, înseamnă și faptul de a consulta o bibliografie. Ori acest lucru nu este cu putință. În orice caz, nu pe bandă rulantă așa cum s-au produs cărțile care s-au scris”, a spus ministrul Raluca Prună.

La sfârşitul lunii ianuarie, odată cu suspendarea beneficiilor pentru deţinuţii scriitori, Executivul anunţa reguli mai dure pentru cei care scriu cărţi în spatele gratiilor. Specialiştii au sugerat ca textele să fie verificate ca în sistemul universitar, doar că un astfel de demers ar fi presupus costuri mari.

Legea iniţială a fost suspendată după ce în trei ani, 188 de deţinuţi au obţinut scăderea pedepselor pentru 425 de lucrări semnate.

Vezi şi RAPORTUL Comisiei de Etică de la UAB, în cazul profesorilor care au coordonat lucrările deţinuţilor: au dat doar recomandare pentru tematică

Alte noutăţi din proiect:

Introducerea unui nou articol – art. 961. Procedura elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, prin care să fie reglementate următoarele:

Stabilirea expresă a instituțiilor competente să stabilească brevetarea invențiilor și caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți, precum și precizarea expresă că lucrările științifice se pot realiza în domeniile și specializările universitare stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016 – 2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.413 din 1 iunie 2016.

“Procedura ar presupune ca lucrările persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare în România, să fie evaluate din perspectiva caracterului științific de către 3 evaluatori independenți, potrivit dreptului comun în materie și anume, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării”, se arată în nota de fundamentare.

Stabilirea regulii potrivit căreia brevetarea invențiilor și stabilirea caracterului științific al lucrărilor elaborate de către deținuți se stabilește potrivit dreptului comun în materie.

Excluderea posibilității ca un deținut să desfășoare în paralel, în cuprinsul aceluiași interval orar, activități cuantificate ca fiind dedicate elaborării unei lucrări științifice sau a unei invenții și activități lucrative, precum și impunerea limitei prevăzute de legislația muncii în prestarea de activități lucrative.

Reglementarea situației elaborării unor lucrări sau invenții în coautorat, în sensul repartizării proporționale a zilelor câștig prin raportare la numărul de autori, precum precizarea faptului că o nouă solicitare privind elaborarea unei lucrări științifice sau invenții se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare.

“Având în vedere faptul că textele cuprinse în legea organică nu pot fi aplicate în mod direct, necesitând adoptarea legislației secundare subsecvente, și anume: introducerea în Regulamentul de aplicare a Legii executării pedepselor de texte care să detalieze modalitatea în care are loc desfășurarea unei cercetări științifice în mediul penitenciar, precum și procedura potrivit căreia se va recunoaște caracterul de lucrare științifică unui document astfel produs, proiectul constituie temeiul legal necesar adoptării, cu celeritate, a legislației secundare, astfel încât aceasta să intre în vigoare o dată cu dispozițiile cuprinse în legea organică”, se mai precizează în documental citat.

Iniţiatorii motivează că timpul scurt de două luni – până la epuizarea efectelor OUG 2/2016 pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal – nu permite desfășurarea de proceduri ordinare de promovare a unor intervenții legislative la nivel de lege organică.

Astfel, au ales varianta adoptării reglementărilor în regim de urgenţă, pentru a evita “menținerea incertitudinii cu privire la cadrul legal aplicabil în materie, ce poate determina inclusiv forme de perpetuare a utilizării abuzive și de deturnare a scopului reglementărilor respective”.

Vezi integral: Proiect OUG – modificare Legea-254-2013ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate