Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RAPORTUL Comisiei de Etică de la UAB, în cazul profesorilor care au coordonat lucrările deţinuţilor: au dat doar recomandare pentru tematică


Publicat

universitateComisia de Etică a finalizat raportul în urma analizei situației celor patru cadre didactice de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ale căror nume apar pe lucrările a cinci deținuți. Potrivit acesteia, profesorii în cauză au acționat în mod obișnuit și comportamentul lor nu aduce atingere integrității și prestigiului universității.

Comisia de Etică explică în raport că profesorii au dat doar recomandare scrisă, privind relevanţa tematicii alese de deţinuţi pentru lucrările respective, dar nu au efectuat alte operații și nu s-au implicat în vreun fel în realizarea acestora sau privind valoarea științifică a procesului muncii lor creative.

Astfel, profesorii au realizat o opţiune strict personală, evaluând potenţialul ştiinţific al unui proiect în fază de iniţiere.

Comisia a identificat cinci recomandări, făcute de profesorii Sorin Briciu – specialist în economie, Mihai Himcinschi – specialit în teologie, Ioan Gânfălean – specialist în drept și Mariana Luduşan – specialist în problematica asistenței sociale, în favoarea a cinci deținuți.

Potrivit Comisiei, „recomandările au fost date marcând o primă treaptă a unei proceduri instituite de Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor – prin decizie administrativă – în aplicarea Legii nr.254/2013, privind executarea pedepselor”.

Comisia oferă şi explicaţii de procedură în astfel de cazuri în care profesorilor universitari le este solicitată recomandarea: „Din perspectiva activității și preocupărilor didactice universitare, procedura prevede că, în ipostaza în care un deținut dorește să beneficieze de facilități de calcul al pedepsei executate, efect al muncii intelectuale prestate, acesta își exprimă în scris intenția și solicită stabilirea programului de lucru, indicând o tematică socotită de el ca fiind de interes științific.

La cere se anexează o recomandare scrisă, privind relevanța tematicii în domeniul ales, recomandare dată de la un profesor ori conferențiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea, aflată doar în fază de propunere, de proiect.

Prin urmare, în acest cadru de procedură administrativă pregătitoare s-au exprimat cadrele didactice universitare menționate; au emis recomandări – în sensul exigențelor producerii descrise mai sus – în care au constatat că temele propuse pot prezenta interes științific; profesorii menționați nu au efectuat alte operații și nu s-au implicat în vreun fel în realizarea procedurilor administrative de măsurare a timpului de lucru ori de evaluare a modului de efort intelectual, necesar pentru realizarea proiectului intelectual al deținuților, ori după caz, a valorii științifice a procesului muncii lui creative”.

Potrivit Comisiei, comportamentul cadrelor didactice din universitate se înscrie într-un registru de activitate obișnuit și ilustrează un comportament deontologic, exprimările din recomandări și implicarea lor personală nu aduc vreo atingere integrității și prestigiului universității.

De asemenea, Comisia a constatat că profesorii în cauză, prin recomandările lor, „au descris o posibilitate, evaluând potenţialul ştiinţific al unui proiect în fază de iniţiere – aşa cum condiţiona procedura impusă de administraţia centrală a penitenciarelor şi au realizat o opţiune strict personală.”

Lucrările deținuților, elaborate sub coordonarea ştiinţifică a profesorilor de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia sunt următoarele:

Iertarea În Hristos din perspectiva Noului Testament, publicată în noiembrie 2015, de Editura Reîntregirea. Coordonator ştiinţific: Preot prof. univ. Mihai Himcinschi, Universitatea “1 Decembrie” Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă – condamnat: Andrei Dan Hosu, la 3 ani pentru tâlhărie calificată

Implementarea unui sistem informaţional pentru urmărirea operativă a costurilor în cadrul industriei uşoare, publicată în 16.06.2015, redactată în perioada 21.11.2014 – 31.07.2015, editura PIM Iaşi 2015; condamnat: Adriana Constantinescu, la 7 ani şi 6 luni, pentru complicitate la înşelăciune; coordonator ştiinţific: Sorin Briciu – profesor universitar doctor Universitatea „1 Decembrie 1918” (profesor de contabilitate, doctor în economie), Şcoala Doctorală de Contabilitate

Impactul migraţiei asupra pieţei forţei de muncă din România, publicată în 2015 la Editura Altip Alba Iulia;condamnat: Silviu Bian, la 6 ani închisoare pentru luare de mită; coordonator ştiinţific: prof. univ. dr. ec. Sorin Briciu – Universitatea “1 Decembrie” Alba Iulia (profesor de contabilitate, doctor în economie) –

Fostul președinte al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) și fost vicepreședinte PDL Alba, Silviu Bian, a fost condamnat definitiv pe 10 aprilie de instanța supremă la 6 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. Silviu Bian a fost acuzat de DNA că a primit un milion de lei și 22.000 euro de la opt subordonați, ce lucrau în cadrul a două proiecte finanțate din fonduri europene.

Conducere interioară, transcendenţă, reabilitarea infractorului publicată în 2013, la Editura EMIA; coordonator ştiinţific: cof univ dr Ioan Gânfălean – profesor de Drept la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Decan al facultății de drept – condamnat: Paul Richard Dorday la 15 ani închisoare pentru omor calificat

Aspecte privind reinserţia socio-profesională a persoanelor private de libertate (august 2014, Editura Aeternitas Alba Iulia) şi Delincvenţa juvenilă (editura Grina Cluj) – condamnat: Tibor Polgar la 2 ani închisoare

Coordonator ştiinţific: prof univ dr. Mariana Luduşan – Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia(conferenţiar universitar, doctor în ştiinţele educaţiei).

Tibor Polgar a fost trimis în judecată în luna mai 2012. Activitatea infracţională s-a desfăşurat la o pensiune din Alba Iulia, aflată în proprietatea familiei inculpatului. Potrivit procurorilor, Tibor Polgar (51 ani) a amenajat la subsolul pensiunii un club privat unde clienţii care doreau relaţii sexuale contra cost se întâlneau cu fete dispuse la practicarea prostituţiei, ce erau chemate de către inculpat. Bărbatul a recrutat în total cinci fete, dintre care trei minore, cu care a întreţinut relaţii sexuale contra cost deşi cunoştea că acestea nu au împlinit vârsta de 18 ani.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. m

    vineri, 19.02.2016 at 17:29

    as vrea sa aflu numele componentilor comisiei de etica….raportul acestei comisii, dupa cele citite, se pare ca vrea sa arate doar nevinovatia ” profesorilor”care detin doar titluri universitare.Care este parerea rectorului inca in functie…..

  2. maia

    joi, 25.02.2016 at 18:02

    cum s-ar traduce „recomandare pentru tematica „?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, fostul șef BCCO Alba Iulia, validat în funcția de prefect al Capitalei. De două zile este funcționar public

Publicat

Comisarul Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia și consilier al ministrului Marcel Vela, a fost validat în funcția de prefect al Capitalei. 

Hotărârea de Guvern prin care acesta a fost numit, cu caracter temporar, a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial.

Domnul Berbeceanu Traian exercită, cu caracter temporar, în condițiile legii, funcția publică de prefect al municipiului București”, se arată în hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial nr.977.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că că îl va schimba pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București, iar unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu.

Berbeceanu este „un om corect, integru hotărât” și a demonstrat în actvitatea sa că își duce la îndeplinire obiectivele, a spus Orban.

Pentru a putea fi numit prefect, Traian Berbeceanu a fost angajat marţi ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL, devenind astfel, formal, funcţionar public. Prin acest artificiu a fost rezolvată problema faptului că acesta nu făcea parte din corpul funcţionarilor publici, lucru care era necesar pentru a putea fi numit în poziţia de prefect al Capitalei.

Întrebat dacă este corectă numirea, Berbeceanu fiind funcționar public de doar două zile, Orban a spus că atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile legale nu sunt probleme, mai ales că activitatea fostului șef al BCCO Alba este cunoscută.

Orban a explicat de ce nu l-a demis imediat pe Cojanu.

„Încă de luni m-ați întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunț decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei ședințe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, a CMSU, și în condițiile în care trebuiau implementate deciziile din legislație. Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la ședința de Guvern vom opera această modificare”, a spus el.

sursa: digi24.ro, spotmedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană, somată să introducă vizele pentru americani din cauza românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților

Publicat

sua

Eurodeputații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Grupul popularilor europeni, în care sunt membrii și Mircea Hava, Dan Motreanu și Rareș Bogdan, au votat contra rezoluției.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA. Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.

Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Momentul istoric în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu. Imagini în premieră de la NASA

Publicat

NASA a difuzat în premieră imagini cu momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu, aflat la 330 de milioane de kilometri distanță, pentru a colecta mostre de sol de suprafața acestuia.

Este „un moment istoric”, iar bucuria celor care au muncit la proiect este pe măsură.

Imaginile au fost filmate în 20 octombrie 2020 și arată câmpul vizual al camerei SamCam de pe sondă, în timp ce Osiris-Rex se apropie și atinge suprafața asteroidului Bennu.

Datele preliminare arată că brațul de eșantionare a atins suprafața asteroidului timp de aproximativ 6 secunde, după care sonda s-a îndepărtat de suprafață, potrivit NASA.

Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va revenit pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul de infecţii respiratorii acute. Câte persoane s-au vaccinat antigripal

Publicat

Vaccin, gripa

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii – înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 47.636, cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

”Săptămâna 12 – 18 octombrie 2020 (S42/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 47.636, cu 42,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.076) şi cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.121)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În aceeaşi săptămână au fost raportate la nivel naţional 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut (S 42/2019).

Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, informează INSP.

INSP menţionează că din statistici lipsesc datele de la DSP Bucureşti.

Până la data de 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate