Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RAPORTUL Comisiei de Etică de la UAB, în cazul profesorilor care au coordonat lucrările deţinuţilor: au dat doar recomandare pentru tematică

Publicat

universitate Comisia de Etică a finalizat raportul în urma analizei situației celor patru cadre didactice de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ale căror nume apar pe lucrările a cinci deținuți. Potrivit acesteia, profesorii în cauză au acționat în mod obișnuit și comportamentul lor nu aduce atingere integrității și prestigiului universității.

Comisia de Etică explică în raport că profesorii au dat doar recomandare scrisă, privind relevanţa tematicii alese de deţinuţi pentru lucrările respective, dar nu au efectuat alte operații și nu s-au implicat în vreun fel în realizarea acestora sau privind valoarea științifică a procesului muncii lor creative.

Astfel, profesorii au realizat o opţiune strict personală, evaluând potenţialul ştiinţific al unui proiect în fază de iniţiere.

Comisia a identificat cinci recomandări, făcute de profesorii Sorin Briciu – specialist în economie, Mihai Himcinschi – specialit în teologie, Ioan Gânfălean – specialist în drept și Mariana Luduşan – specialist în problematica asistenței sociale, în favoarea a cinci deținuți.

Potrivit Comisiei, „recomandările au fost date marcând o primă treaptă a unei proceduri instituite de Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor – prin decizie administrativă – în aplicarea Legii nr.254/2013, privind executarea pedepselor”.

Comisia oferă şi explicaţii de procedură în astfel de cazuri în care profesorilor universitari le este solicitată recomandarea: „Din perspectiva activității și preocupărilor didactice universitare, procedura prevede că, în ipostaza în care un deținut dorește să beneficieze de facilități de calcul al pedepsei executate, efect al muncii intelectuale prestate, acesta își exprimă în scris intenția și solicită stabilirea programului de lucru, indicând o tematică socotită de el ca fiind de interes științific.

La cere se anexează o recomandare scrisă, privind relevanța tematicii în domeniul ales, recomandare dată de la un profesor ori conferențiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea, aflată doar în fază de propunere, de proiect.

Prin urmare, în acest cadru de procedură administrativă pregătitoare s-au exprimat cadrele didactice universitare menționate; au emis recomandări – în sensul exigențelor producerii descrise mai sus – în care au constatat că temele propuse pot prezenta interes științific; profesorii menționați nu au efectuat alte operații și nu s-au implicat în vreun fel în realizarea procedurilor administrative de măsurare a timpului de lucru ori de evaluare a modului de efort intelectual, necesar pentru realizarea proiectului intelectual al deținuților, ori după caz, a valorii științifice a procesului muncii lui creative”.

Potrivit Comisiei, comportamentul cadrelor didactice din universitate se înscrie într-un registru de activitate obișnuit și ilustrează un comportament deontologic, exprimările din recomandări și implicarea lor personală nu aduc vreo atingere integrității și prestigiului universității.

De asemenea, Comisia a constatat că profesorii în cauză, prin recomandările lor, „au descris o posibilitate, evaluând potenţialul ştiinţific al unui proiect în fază de iniţiere – aşa cum condiţiona procedura impusă de administraţia centrală a penitenciarelor şi au realizat o opţiune strict personală.”

Lucrările deținuților, elaborate sub coordonarea ştiinţifică a profesorilor de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia sunt următoarele:

Iertarea În Hristos din perspectiva Noului Testament, publicată în noiembrie 2015, de Editura Reîntregirea. Coordonator ştiinţific: Preot prof. univ. Mihai Himcinschi, Universitatea “1 Decembrie” Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă – condamnat: Andrei Dan Hosu, la 3 ani pentru tâlhărie calificată

Implementarea unui sistem informaţional pentru urmărirea operativă a costurilor în cadrul industriei uşoare, publicată în 16.06.2015, redactată în perioada 21.11.2014 – 31.07.2015, editura PIM Iaşi 2015; condamnat: Adriana Constantinescu, la 7 ani şi 6 luni, pentru complicitate la înşelăciune; coordonator ştiinţific: Sorin Briciu – profesor universitar doctor Universitatea „1 Decembrie 1918” (profesor de contabilitate, doctor în economie), Şcoala Doctorală de Contabilitate

Impactul migraţiei asupra pieţei forţei de muncă din România, publicată în 2015 la Editura Altip Alba Iulia;condamnat: Silviu Bian, la 6 ani închisoare pentru luare de mită; coordonator ştiinţific: prof. univ. dr. ec. Sorin Briciu – Universitatea “1 Decembrie” Alba Iulia (profesor de contabilitate, doctor în economie) –

Fostul președinte al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) și fost vicepreședinte PDL Alba, Silviu Bian, a fost condamnat definitiv pe 10 aprilie de instanța supremă la 6 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. Silviu Bian a fost acuzat de DNA că a primit un milion de lei și 22.000 euro de la opt subordonați, ce lucrau în cadrul a două proiecte finanțate din fonduri europene.

Conducere interioară, transcendenţă, reabilitarea infractorului publicată în 2013, la Editura EMIA; coordonator ştiinţific: cof univ dr Ioan Gânfălean – profesor de Drept la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Decan al facultății de drept – condamnat: Paul Richard Dorday la 15 ani închisoare pentru omor calificat

Aspecte privind reinserţia socio-profesională a persoanelor private de libertate (august 2014, Editura Aeternitas Alba Iulia) şi Delincvenţa juvenilă (editura Grina Cluj) – condamnat: Tibor Polgar la 2 ani închisoare

Coordonator ştiinţific: prof univ dr. Mariana Luduşan – Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia(conferenţiar universitar, doctor în ştiinţele educaţiei).

Tibor Polgar a fost trimis în judecată în luna mai 2012. Activitatea infracţională s-a desfăşurat la o pensiune din Alba Iulia, aflată în proprietatea familiei inculpatului. Potrivit procurorilor, Tibor Polgar (51 ani) a amenajat la subsolul pensiunii un club privat unde clienţii care doreau relaţii sexuale contra cost se întâlneau cu fete dispuse la practicarea prostituţiei, ce erau chemate de către inculpat. Bărbatul a recrutat în total cinci fete, dintre care trei minore, cu care a întreţinut relaţii sexuale contra cost deşi cunoştea că acestea nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. m

    vineri, 19.02.2016 at 17:29

    as vrea sa aflu numele componentilor comisiei de etica….raportul acestei comisii, dupa cele citite, se pare ca vrea sa arate doar nevinovatia ” profesorilor”care detin doar titluri universitare.Care este parerea rectorului inca in functie…..

  2. maia

    joi, 25.02.2016 at 18:02

    cum s-ar traduce „recomandare pentru tematica „?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax