Connect with us
Publicitate

ABRUD

Proiect pentru creșterea capacității de depozitare a iazului de decantare de la Valea Șesei. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Publicat

Cupru Min SA vrea să amplaseze un nou sistem de evacuare a apei din iazul de decantare de la Valea Șesei, pentru creșterea capacității de depozitare. În acest sens a fost solicitată emiterea unui acord de mediu la APM Alba.

Potrivit proiectului, sistemul urmează să fie compus dintr-o conductă cu diametrul de 800 mm, cu o lungime de aproape 900 de metri, care va fi conectată la canalul deversor de coastă. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Sistem nr. 5 de evacuare a apei din iazul de decantare Valea Șesei, județul Alba”, propus a fi amplasat în  localitatea Bârzani, comuna Lupșa, titular proiect  Cupru Min SA.

Potrivit documentației, în vederea creșterii capacității de depozitare a iazului Valea Sesei este necesară proiectarea și construirea unui nou sistem de evacuare ape limpezite, la o cotă superioară celui existent. Sistemul va prelua apele limpezite din iazul de decantare captate prin sondele inverse de versant și le va evacua în canalul deversor de coastă.

Costurile totale ale investiției sunt estimate la 4.467.859,26 lei, fără TVA.

În ce va consta noul sistem de evacuare a apei

În prezent, evacuarea apei limpezite din iaz se realizează printr-un sistem de 4 linii independente de sonde inverse, care descarcă apa prin intermediul canalului deversor de coastă ȋntr-o galerie de evacuare betonată. Prin canalul deversor de coastă și galerie sunt dirijate şi apele mari provenite din viiturile produse pe pâraiele afluente în iaz.

Proiectul prevede amplasarea unui nou sistem de evacuare a apei (sistemul nr. 5) din iazul de decantare Valea Șesei, prin intermediul unei conducte colectoare în lungime totală de 896 m, care va fi conectată la canalul deversor de coastă.

Sistemul de evacuare proiectat este alcătuit dintr-o conductă colectoare pozată la sol și un sistem de sonde inverse amplasate pe versantul drept al iazului, sistem racordat la conducta colectoare. Conducta colectoare este din tuburi de beton precomprimat PREMO Dn 800 mm, Pn 4. La schimbările de direcție și racordările conductei colectoare cu sistemul de sonde inverse de pe versant se vor executa din țeavă de oțel sudată elicoidal Dn 800 mm (812 x 10,31 mm). Lungimea totală a conductei este de 896 m, din care 66 m țeavă de oțel și 830 m tuburi PREMO de 5 m lungime.

Pentru montarea conductei s-a amenajat o platformă carosabilă în lățime de 7 care va fi utilizată și ca drum de acces în perioada execuției lucrărilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax