Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiect pentru modernizarea aparaturii de măsură și control de la barajul Oașa. Licitație pentru servicii de proiectare

Publicat

Hiroelectrica vrea să modernizeze sistemul ce cuprinde aparatura de măsură și control aflată la barajul Oașa. Se dorește asigurarea unei echipări care să permită urmărirea comportării construcțiilor în timp real și transmiterea datelor într-o aplicație electronică.

Hidroelectrica SA a lansat luni o licitație servicii de proiectare pentru elaborarea DALI pentru proiectul pilot: „Modernizarea sistemului AMC (n.r. – aparatură de măsură și control la baraje) pentru obiectivele aflate în administrarea Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Sebeș, având clasa de importanță I și II”. Este vorba despre sistemele AMC de la barajul Oașa, județul Alba și barajul Negovanu, județul Sibiu.

Valoarea totală estimată este de 100.163 de lei, fără TVA.

Pentru barajul Oașa se dorește realizarea unei expertize tehnice care va avea ca obiective:

  • analiza echipării actuale a barajului raportată la cerințele rezultate din comportatea în timp a lucrării și la cele mai noi realizări în domeniu
  • propuneri de modernizare a sistemelor AMC, care să permită monitorizarea în timp real a lucrărilor
  • evaluarea economică a propunerilor de echipare

Despre barajul Oașa

Barajul și acumularea Oașa sunt situate în bazinul superior al râului Sebeș, la 63 de km de orașul Sebeș, pe DN 67 C – Transalpina.

Execuția lucrărilor a început în anul 1972, desfășurându-se în primii trei ani în ritm scăzut (galerii de deviere). În anul 1974 au început excavațiile în ampriza barajului, lucrări ce s-au executat într-un ritm scăzut. În anul 1976 au început umpluturile în corpul barajului. Concomitent cu umpluturile au început excavațiile și betonarea vetrei amonte și executarea voalului de etanșare.

Datorită calităților slabe ale rocii de fundare, lucrările la vatră au avansat greu, rămânând mult în urma umpluturilor. S-a creat un decalaj mare între punerea în operă a anrocamentelor din prismul amonte de sub mască și restul anrocamentelor din corpul barajului.

În anul 1979 a început betonarea dalelor perimetrale la mască înainte ca umpluturile să ajungă la cota 1252 mdMB cum prevedeau instrucțiunile tehnice din proiect și s-a continuat betonarea până la cota 1212 mdMB în vederea punerii parțială sub sarcină a barajului.

În toamna anului 1979 s-a făcut recepția lucrărilor în vederea punerii sub sarcină provizorie și s-a trecut la prima umplere conform instrucțiunilor de exploatare pentru prima umplere atingându-se următoarele niveluri în lac:

  • 21 metri de la talveg în anul 1979
  • 30 metri de la talveg în anul 1980 – 1981
  • 40 metri de la talveg în anul 1982

În anul 1980 s-au început excavațiile și betonarea descărcătorului de ape mari.

În anul 1982 s-a golit lacul, s-au executat reparații la mască și s-au continuat lucrările la mască (betonarea, etanșarea rosturilor, aplicarea protecției peliculogene).

În anul 1983, concomitent cu lucrările la mască, barajul a fost pus sub sarcină provizorie.

În anul 1984 la golirea lacului s-au constatat deteriorări ale dalelor măștii, ale etanșării, rotiri ale plăcilor. S-au executat reparații la masca din beton armat, lucrări care au fost finalizate în anul 1987.

Despre sistemul AMC (aparatură de măsură și control la baraje)

Arhitectura sistemului AMC (aparatură de măsură și control la baraje) actuală a fost stabilită în cadrul proiectului de execuție a lucrării, de la punerea în funcțiune în anul 1979 a fost realizată o stație de achiziții și teletransmisie date în anul 2004.

Obiectivele sistemul de supravegere sunt următoarele:

– monitorizarea parametrilor de încărcare (solicitări exterioare) – instalații și aparatura de măsurare

  • nivelul apei – miră, sondă de presiune
  • temperatura aerului – stație meteo
  • precipitații – stație meteo

– monitorizarea parametrilor de răspuns a construcțiilor la solicitările exterioare – instalații și aparatura de măsurare

  • nivelurile piezometrice – foraje hidrogeologice și dispozitive hidrometrice
  • infiltrații – foraje de drenaj și deversor
  • deplasări relative – cleme dilatometrice
  • deplasări orizontale – reperi de microtriangulație
  • deplasări verticale – reper de nivelment
  • deformații măști – bolțuri deformetrice, tubați înclinometrice
  • debite drenate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax