Connect with us
Advertisement

Actualitate

PROIECT: Românii ar putea avea o alternativă legală la căsătorie. Cum se încheie un parteneriat civil

Senat

Publicat

Cetățenii români trecuți de vârsta majoratului sau persoanele care au rezidență în România vor putea încheia parteneriate civile și vor putea beneficia de aproximativ aceleași drepturi de care se bucură și persoanele căsătorite, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.

Propunerea legislativă privind parteneriatul civil a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 30 martie.

„Ținând cont de evoluțiile sociale cu privire la relațiile sociale de cuplu și de familie, se impune o actualizare și o aliniere a legislației, iar parteneriatul civil reprezintă un prim pas în acest sens. Această nouă reglementare are ca finalitate oferirea unei protecții juridice acelor cupluri care nu doresc să-și schimbe statutul civil, dar care sunt dispuse să-și oficializeze relația printr-o alternativă la căsătorie. Importanța acestui lucru rezidă în posibilitatea beneficierii de drepturi și îndeplinirea de obligații corelative, asemănătoare celor căsătoriți. Partenerii dintr-o uniune consensuală trebuie să aibă același drept ca o persoană căsătorită la protecția bunurilor, la accesul la servicii medicale și reprezentare în caz de pierdere a capacității de a decide pentru sănătatea proprie, la abitație, la succesiune în caz de deces ș.a.m.d.”, se precizează în expunerea de motive.

Inițaitiva legislativă prevede introducerea în legislația locală a unei noi forme de forme legale de conviețuire. Proiectul de act normativ va permite persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani și dețin cetățenia română să încheie un acord de comuniune civilă, cunoscut sub numele de parteneriat civil. Un astfel de parteneriat civil va putea fi încheiat nu numai de cetățenii români, ci și de cei străini, dar aceștia trebuie să aibă reședința în România de mai mult de un an.

Persoanele care vor încheia un parteneriat civil vor avea o serie de drepturi și obligații în raport cu partenerul. Aceștia vor avea dreptul de a decide în comun asupra aspectelor importante ale vieții lor împreună, vor beneficia de dreptul la protecția vieții private și de cuplu, vor avea aceleași drepturi procedurale și de statut în instanțe sau proceduri administrative precum persoanele căsătorite, dar vor avea și obligații, spre exemplu, obligația de a-și acorda asistență reciprocă și îngrijire în caz de boală.

Parteneriatele civile vor putea fi încheiate numai de către persoanele cu discernământ, cu acordul expres al persoanelor ce formează cuplul și în fața unui registrator, care, în urma depunerii unei solicitări din partea cuplului, stabilește data la care se va încheia parteneriatul, dar nu la mai mult de șapte zile de la data depunerii cererii. Încheierea parteneriatului civil va avea loc, în funcție de decizia registratorului, la sediul primăriei sau într-un alt loc adecvat, nu va implica niciun cost, iar la eveniment nu este nevoie de martori.

De asemenea, un parteneriat civil nu va putea fi încheiat între persoanele care sunt rude de până la gradul al patrulea, chiar dacă gradul de rudenie derivă din adopție sau dacă una dintre persoanele care formează cuplul este deja implicată într-un parteneriat civil sau într-o căsătorie.

Inițiatorii își motivează propunerea prin creșterea continuă a numărului de nașteri în afara căsătoriei, care în 2015 au depășit numărul nașterilor din cadrul căsătoriei, iar copiii născuți în afara căsătoriilor nu au aceleași drepturi precum cei născuți într-o căsătorie și prin faptul că România este, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia, una dintre cele șase țări din Uniunea Europeană care nu oferă cetățenilor săi posibilitatea de a-și oficializa relația de cuplu fără a fi obligați să se căsătorească și să beneficieze de anumite drepturi.

sursa: avocatnet.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement