Actualitate
Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali a fost adoptat de Senat. Actul va fi trimis la preşedinte, pentru promulgare
Proiectul de lege prin care aleşii locali beneficiază de pensii speciale a fost adoptat de Senat, în plen, cu 101 voturi “pentru”, unul împotrivă şi şase abţineri. Actul va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
Proiectul de lege care reglementează pensiile speciale ale aleşilor locali a ajuns, marţi, pe ordinea de zi a plenului Senatului, după ce a fost retrimis la comisie înainte de alegerile locale. Cu o oră înaintea şedinţei de plen, Comisia de constituţionalitate a adoptat un raport suplimentar, fără nicio modificare faţă de cel adoptat în luna aprilie.
S-a înregistrat o singură abţinere, din partea senatorului PNL Mariana Câmpeanu.
Potrivit amendamentelor aduse proiectului de lege, în raportul iniţial, din 26 aprilie, persoanele alese după 1992, de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum au fost prevăzute în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte pensii speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limita de vârstă.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate, şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitate, cu respectarea limitei numărului de mandate.
În situaţia în care mandatele pentru care se cuvine indemnizaţia pentru limită de vârstă sunt diferite, procentul se aplică indemnizaţiei brute lunare aflată în plată corespunzătoare fiecărui tip de mandat.
Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.
Indemnizaţiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor din Capitală, ale judeţelor şi municipiului Bucureşti.
Un alt amendament adoptat prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene care au fost şi parlamentari trebuie să opteze pentru una din cele două pensii speciale.
Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Proiectul de lege a mai intrat în luna aprilie pe ordinea de zi a plenului, însă a fost retrimis la comisie. În decembrie 2015, Parlamentul a adoptat propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în cazul acestei legi, iar în ianuarie CCR a declarat, în unanimitate, că legea e neconstituţională.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Aiudul dezolat
miercuri, 22.06.2016 at 09:48
Noi cei din Aiud suntem cei mai fericiti ca s-a adoptat aceasta lege- in 4 mandate, primarul nostru care ( mai ) este a daramat de tot orasul si dupa un asemenea efort merita recompensat cu pensie de parlamentar sau macar speciala chiar in euroi nu doar in lei in raport de 1 la 1 toate orasesele au prosperat cum au putut, nici la noi nu s-a stagnat ci s-a regresat ceea ce e o victorie de necontestat pentru localitatile din Ardeal vesnic purtator al renumelui national de la zilele tuicii in ungaria pana la sarbatoarea caiselor la margini de continent, ne vom mandri multi ani inainte cu realizarile de seama ale viitorului pensionar special deci pentru realizarile din 4 mandate ia cam 5-6000 lei/luna ceea ce e putin raportat la efortul pentru tara/judet si oras depus mai ales ca nefericitii de consilieri neintelegand rostul diamantului in lume nu i-au aprobat autoacordarea plachetei de merit pentru 25 de ani de guvernare o cheama el democratica asta da razbunare de parca ar fost model si pentru echipa nationala de folbal