Administrație
Proiectul privind descentralizarea şi bugetul de stat pe 2014 au fost adoptate de Guvern
Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege privind descentralizarea şi proiectul de lege pentru bugetul pe 2014. Angajarea răspunderii Executivului în faţa Parlamentului privind descentralizarea urmează să aibă loc în 19 noiembrie, după cum a declarat Victor Ponta, la începutul săptămânii. La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că s-a ajuns la un consens asupra proiectului privind descentralizarea, fiind agreat principiul că „se va descentraliza tot ce se poate descentraliza”.
La nivel naţional, pentru anul viitor, conform proiectului de buget, din totalul sumei alocate autorităţilor locale din TVA, 2,1 miliarde lei sunt pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 11 miliarde lei sunt pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, 368,3 milioane lei sunt destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, a căror repartizare, pe unităţi administrativ-teritoriale, se face în funcţie de lungimea şi starea tehnică a acestora, prin hotărâre, de către consiliul judeţean, după consultarea primarilor, iar 1,7 miliarde lei sunt pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor.
Vezi Bugetul cetateanului 2014 prezentat de premierul Victor Ponta în şedinţa de joi.
Citeşte şi Proiectul de buget pentru 2014: Județul ALBA primește 13 milioane lei pentru cheltuieli cu drumurile judeţene şi comunale. Mai mult cu 500.000 față de 2013
„În ziua de 14 vom avea şedinţa de Guvern în care finalizăm şi adoptăm proiectul Legii descentralizării. Proiectul va pleca imediat la Parlament, cu propunerea din partea noastră – sigur, dacă Birourile reunite vor fi de acord – ca prezentarea Legii descentralizării asupra căreia ne angajăm răspunderea să fie făcută în data de 19, marţi, conform calendarului constituţional şi, după aceea, eventual, să poată fi parcurse şi celelalte proceduri constituţionale, în aşa fel încât Legea descentralizării să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a spus Ponta.
„În ceea ce priveşte descentralizarea, mergem fără niciun fel de ezitare pe un proiect major, pe un proiect important, complicat în multe din aspectele sale, dar ideea este de a descentraliza cu adevărat tot ceea ce practic este posibil să fie descentralizat. Descentralizarea nu este în viziunea noastră o negociere între reprezentanţii administraţiei publice locale şi miniştri, «mai dă de la tine, mai las de la mine». Nu are sub nicio formă drept criteriu cine şi din ce partid este ministru la un anumit minister în acest moment, ci are drept criteriu funcţionalitatea instituţiilor, modernizarea administraţiei, aproprierea deciziei cu toate componentele sale”, a declarat Antonescu.
Citeşte şi Personalul din instituțiile reorganizate după descentralizare, redus cu 10%. Vezi ce deconcentrate din Alba intră în subordinea Consiliului Județean
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Camelian Propinatiu
joi, 14.11.2013 at 21:06
Intelectualii din Casa Poporului ar trebui sa obiecteze echipei Dragnea ca a denumi regiunile marinareste, cum face Nae Ionescu in Roza Vânturilor, inseamna a le goli de un continut istoric adunat cu multa jertfa. Chiar daca numai simbolic, e mai bine a le lasa asa cum le stie poporul: Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Maramures si Ardeal!
th
joi, 14.11.2013 at 22:28
„ASUMAREA RASPUNERII”…………ar trebui interzisa definitiv……….
VORBE GOALE………nu raspunde nimeni NICIODATA……………
ATENTIE!!!! ORA 12 A SOSIT……………….POPORUL NU CONTEAZA……….
conteaza doar marinarii straini care navigheaza prin Romanica cu busola in
mana (sa incarce aur, argint, gaze de sist………si ce or mai gasi prin porturi).