Connect with us

Economie

Proiectul privind pensia magistraților, amânat la Senat, până după alegeri. Toate variantele anterioare au căzut la CCR

Publicat

Plenul Senatului, for decizional, ar fi trebuit să dezbată luni proiectul privind pensiile magistraţilor iniţiat de liderii Coaliţiei de guvernare, care prevede creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani. Principala prevedere: creșterea vârstei de pensionare a magistraților de la 48 la 65 de ani, măsură care urma să se aplice de la 1 ianuarie 2026, după cum a stabilit Camera Deputaților.

Proiectul a fost dezbătut în Comisia de Muncă, însă amânat la solicitarea SOS, până după alegeri. Luni ar fi trebuit să primească raportul final, pentru a merge după masă la dezbaterea finală.

Opoziția acuză că proiectul este neconstituțional și că ar fi fost făcut intenționat așa, pentru a debloca 230 de milioane de euro din PNRR, despre care Alba24 a scris în exclusivitate că ar putea fi pierdute, AICI.

„Legea pensiilor speciale ale magistraților tocmai a fost amânată pentru după alegeri. I-am prins că vor să facă doar un truc electoral neconstituțional și au dat înapoi, două săptămâni amânare la comisia pentru muncă din Senat.

Proiect special, urgent, semnat de liderii coaliției, proiectul esențial pentru țara, cel cu pensiile speciale ale magistraților, a dispărut oricum de vineri de pe ordinea de zi a plenului Senatului pentru săptămâna asta. Nu mă credeți ? Puteți verifica ușor pe site-ul Senatului” a transmis Oana Țoiu, parlamentar USR.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, acest proiect cu 259 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 25 de abţineri.

Proiectul a suferit modificări în Camera Deputaţilor care a eliminat tabelele prin care se eşalona până în 2045 vârsta de pensionare a magistraţilor.

În urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026, toţi magistraţii se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani, scrie Revista 22.

A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraţilor şi a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

Până în prezent toate modificările aduse legii pensiilor speciale ale magistraților, care prevedeau fie mărirea vârstei de pensionare, fie impozitarea progresivă a pensiilor, au fost respinse de Curtea Constituțională.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 28.04.2025 at 13:59

    Altă gogoaşă PSD-istă. Ăştia dacă renunţă la pensiile speciale fac implozie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement