EVENIMENT
Propunerile cetățenilor din Alba Iulia către primărie, pentru dezvoltarea orașului. Răspunsul primarului Mircea Hava
Administrația din Alba Iulia trebuie să își asculte cetățenii și să îi accepte ca parteneri atunci când sunt stabilite prioritățile și nevoile de dezvoltare ale municipiului. Unele dintre orașele importante din România pun la dispoziția locuitorilor un procent din bugetul de investiții, iar aceștia sunt încurajați să spună cum doresc să fie cheltuiți acești bani.
Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a reacționat la solicitările cetățenilor, după ce Alba24 i-a transmis lista completă a opțiunilor lor. Acesta a transmis că a anticipat o parte dintre răspunsurile oamenilor grație unor barometre de opinie locală și a transmis că o parte dintre solicitări sunt în curs de realizare.
Vezi UPDATE OFICIAL: Mircea Hava are un loc garantat la Bruxelles. LISTA completă a PNL la alegerile europarlamentare
Când vorbim despre un buget participativ este vorba despre o inițiativă care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul respectiv, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii. Este un proces deschis şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.
Alba24 a solicitat cititorilor săi propuneri concrete, legate de cele mai importante domenii de dezvoltare, dar și legate de cheltuirea banilor în raport cu prioritățile orașului.
Oamenii au reacționat și au arătat că le pasă de ceea ce se întâmplă în orașul lor. Renovarea stadionului, o sală polivalentă, un ștrand, creșe, teatru, parcări mai multe… sunt doar câteva dintre nevoile resimțite de cetățeni.
Vă prezentăm mai jos propunerile albaiulienilor pentru orașul lor, așa cum le-am primit în comentariile la articol, transmise și Primăriei Alba Iulia. Multe dintre propuneri nu țin de competența Primăriei:
- Pentru o parte a infrastructurii din oraș, școli și stadionul Cetate
- Pentru finalizarea lucrărilor la Liceul Economic și fluidizarea traficului
- Străzi asfaltate, utilități
- Sală polivalentă, parcări și sală de spectacole multifuncțională (teatru de proiecte, filarmonică, muzică de cameră, etc.)
- Creșe. E o problemă. Teatru, cultură
- Stadionul Cetate dărâmat și reconstruit nou și frumos cu pistă de atletism și teren de fotbal
- Stadionul Cetate trebuie restaurat sau reconstruit
- Pentru o dezvoltare de durată în viitor care să genereze automat de la an la an tot mai mari investiții pentru acest oraș e nevoie de construirea unui parc industrial în adevăratul sens al cuvântului și crearea de facilități cât mai convenabile pentru a atrage cât mai mulți investitori, infrastructură și restul iar pe urmă totul o să vină de la sine, doar trebuie să ai cap și să ști unde să investești mai departe… aici fiecare spune ce îl doare, dar eu sunt pe principiul că prima dată muncești și pe urmă te distrezi… doar așa vom progresa ca și oraș…
- O piscină municipală să poți merge cu copilași în fiecare zi…
- Parcari, modernizarea Policlinicii deoarece arată ca în „șură”, modernizare Spital, mai multa pază stradală, modernizare Poștă, construirea unui spațiu pentru regii de bloc (momentan tip camara), grădinițe, școli, modernizare variantă Alba Iulia și camere de filmat în intersecții măcar, pentru evitarea pericolelor…
- Eu zic să nu le mai de-a ajutor social „săracilor” mai bine le oferă un loc de muncă. Să muncească și ei ceva. În lumea asta nu e nimeni egal! Normal așa ar trebui! Și în partea a doua după ce termini clasa așa a-12 a mi s-ar părea corect să ai un loc de muncă asigurat!
- Un ștrand frate … că suntem mă rău decât Aiudul … care are un ștrand f. fain … și orașul este mult mai mic … deci?
- Sală polivalentă, sală de spectacole multifuncțională, parcări supra/subterane, repararea/renovarea Aleii Îndrăgostiților, limitatoare de viteză în cartierele liniștite pentru evitarea „liniuțelor”
- O bibliotecă modernă, cu program de lucru în interesul celor ce au să o folosească!
- Să fie refăcută infrastructura orașului ca e jale de 20 de ani numa au cârpit drumurile și drumurile din Alba Iulia nu sunt concepute pentru atâtea mașini!!! Faceți ceva cu drumurile în primul rând !!!!
- Demontarea monstruozității denumită „monument al unirii” și reîmpădurirea parcului din cetate
- Pfff.. sunt multe. Începem cu locuri de muncă mai bine plătite, oamenii străzii să fie mai bine integrați în societate, drumurile drepte fără gropi că te zguduie de numa, parcări, modernizare în spitale și condiții mai bune, spații de joacă pentru copii dar și penteu caței. Adoptări de animale, să nu mai avem caței pe străzi abandonați și abuzați. Mijloace de transport ecologice și mai bune, mai curate. Gunoiul este o mare problemă, educați oamenii să recicleze. Locuri amenajate pentru distracție atât la cei mici cât și mari.
- Un parc în zona Dedeman și un ștrand. E singura zonă care nu are parc pentru copiii din zonă în față la grădinița 10 unde se aruncă tot gunoiul și nu se ia măsuri
- Să faceți ștrandul de la schit! O sală polivalentă! Stadionul să – l faceți bijuterie cu tot cu pista de atletism!
- Asfaltarea străzilor. Este rușinos cate străzi neasfaltate sunt în Alba
- Renovarea casei de cultură!? În doi ani ajunge pârloagă, altfel!
- Buna ziua, renovarea spitalului frate, ca e desastre înăuntru prin saloane
- Astfaltarea str Mărășești (ieșire din oras către centură)… e jale
- Investiții-lărgirea DN între Alba Iulia-Lancrăm 2 benzi pe sens care ar genera un mai mare interes al investitorilor pe acest tronson...
- Atragerea de noi investitori, infrastructura un spital dotat cu aparatură performantă, grădinițe, scoli și o rețea de transport public electric și nu în ultimul rând parcări mai multe și parcuri!
- Asfalt pe toate străzile publice
- Fabrici la ieșirea către Teius în loc de câmp gol !
- Canalizare și asfalt pe toate străzile
- “Cocoașe” pe drumul Alba -Micesti, ștrand, iluminat stradal cu led
- Străzi subterane și renovarea stadionului
- Un strand mare municipal nu privat cu prețuri nemțești.
- O sală polivalentă cu minim 2000 de locuri!!!
- Mai multe parcări
- Parcari supraterane sau subterane
- Parcări!!!
- Spațiu pentru tineri sau bazin
- Să nu uite de parcări, promise încă din 2004!
- Parcări. Creșe. Renovarea spitalului
- Parcări și un strand…
- Spitale.
- Creșe si grădinițe
- Apartamente pentru tineri
- Pe oameni capabili să atragă mari investitori…
- Strada Emil Racoviță! Jaleee …!!!
- Parcări!
Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a reacționat la solicitările cetățenilor, după ce Alba24 i-a transmis lista completă a opțiunilor lor. Acesta a transmis că a anticipat o parte dintre răspunsurile oamenilor grație unor barometre de opinie locală și a transmis că o parte dintre solicitări sunt în curs de realizare.
De exemplu, a spus Mircea Hava, există o hotărâre care anticipează finanțarea pentru ștrand, și un contract urmează să fie semnat pentru o nouă grădiniță. De asemenea, mai spune primarul, există planuri pentru o nouă creșă și încă o grădiniță în zona Schit.
Răspunsul primarului Mircea Hava la inițiativa Alba24:
”Am observat inițiativa chiar de la lansarea ei, am anticipat rezultatul consultării și mă bucur că suntem dincolo de faza <în sfârșit, am aflat ce își doresc albaiulienii>.
Rezultatele ne plasează într-o zonă lămurită, confirmând ceea ce se știam în urmă unor barometre de opinie locală, altele în derulare chiar de către Banca Mondială.
Din păcate, în viața de zi cu zi nu poți paria doar pe dorințe. Asta înseamnă că de câte ori te uiți în conturi, îți dai seama că ești departe de a realiza tot ce-ți propui. Din fericire pentru noi, n-am așteptat niciodată și am căutat mereu resurse pentru a transforma dorințe în obiective realizate. Acolo, undeva între bani și nevoi, se zbat toate administrațiile publice din România.
Alba Iulia n-a renunțat niciodată la nimic, ci a prioritizat, a căutat bani europeni și finanțări nerambursabile pentru zeci de investiții care sunt îndosariate ca rezolvate. Sigur, îți rămân în sertar multe.
Nimic nu e tras pe linie moartă, chiar dacă timpul pare să arate uneori contrariul. Mă pot referi la câteva repere din lista primită: avem deja o hotărâre de consiliu local care anticipează finanțarea pentru ștrand, anul acesta vom semna contractul pentru o nouă grădiniță, cea mai modernă din oraș,de 160 de locuri; avem planurile pentru grădiniță și creșă în zona Schit; avem finanțare europeană de 36 de milioane de euro pentru proiecte de modernizare a drumurilor, avem aprobat PUZ-ul pentru parcare supraterană pe amplasamentul blocului G2, dar și pentru altele trei subterane în centrul orașului; trei proiecte europene pentru modernizarea iluminatului în tot orașul, ceea ce înseamnă sute de kilometri de rețea și exemplele pot continua.
Orice imobil trimite la costuri, luați exemplul bazinului olimpic care nu este nici pe departe independent financiar. Toate aceste costuri sunt suportate de locuitori. Când ai urgențele rezolvate, poți merge mai departe.
Sunt oameni care vorbesc cu pasiune despre proiecte de investiții grandioase, guralivi de profesie, cu o stare pe care ți-o pot da doar incompententa și neștiință. Din păcate, filosofia de ”Gica Contra” nu aduce soluția. Concluzia mea, în loc de laude pentru ce s-a făcut și consolare pentru ce nu, este că va urma o nouă perioadă de mobilizare generală, în care sunt convins că toți ne vom face treaba”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
toma
vineri, 15.02.2019 at 11:03
Aceste propuneri raman doar propuneri. Primarul doreste la Bruxelles.
...
vineri, 15.02.2019 at 11:36
Citind propunerile venite de la cetățeni îmi dau seama, cu părere de rău, că lumea HABAR NU ARE ce atribuții are o primărie, un consiliu local sau un primar. Vin și eu cu o propunere către Alba24 de a face o serie de știri pe acestă temă. Cred că ar fi mult mai utilă.
Raul
vineri, 15.02.2019 at 12:10
nu votati hava !!! o furat destul !!!
eu
vineri, 15.02.2019 at 13:22
Sa plece dumnealui la …. Unde vrea ,sa fie mai puțin generos cu salariile din primarie ca a exagerat și unii care țin de primarie dar sunt contractuali sunt umiliti ,au salarii mai mici ca femeile de serviciu. Și de ce îi tot cerețicereți a facă ca și așa nu mai face nimica. Credeți ca îl mai interesează? Sa fim sănătoși.
pilu
vineri, 15.02.2019 at 21:09
Oare ce bilant poate sa afiseze Primaria pe anul trecut ? Sa verificam si noi pe viu ce a realizat acest nesatul de bani, care pleaca la mai multi bani.
Cata
sâmbătă, 16.02.2019 at 09:39
2 benzi pe Calea Moților, de la Micești la Kaufland, că să nu mai facem în fiecare dimineață 30 de minute de până în Centru!!!