Connect with us
Advertisement

Eveniment

Protejarea victimelor actelor de violență: Proiect pentru extinderea aplicării ordinului de protecție, la Ministerul Justiției

Publicat

Ministerul Justiţiei anunţă că a pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind ordinul de protecţie, act normativ care extinde aplicarea unui instrument juridic deja existent, pentru protejarea tuturor victimelor actelor de violenţă, fără restrângere la cadrul domestic reglementat în prezent prin Legea 217/2003.

Plecând de la principiul că statul este dator să ofere acelaşi grad de protecţie pentru cetăţenii săi în faţa diferitelor forme de agresiune, proiectul de lege propune cadrul legal de emitere a ordinului de protecţie în orice context în care libertatea, integritatea fizică ori psihică, dar mai ales viaţa unei persoane sunt puse în pericol, indiferent de mediul în care actul de agresiune se manifestă şi de calitatea pe care agresorul o are în raport cu victima, precizează Ministerul Justiţiei, într-un comunicat transmis sâmbătă.

Potrivit sursei citate, extinderea aplicării ordinului de protecţie (emis provizoriu de poliţist sau emis de judecător) şi în cazurile de violenţă petrecute în afara familiilor sau relaţiilor de concubinaj este o iniţiativă legislativă comună a Ministerului Justiţiei şi Minsterului Afacerilor Interne.

Aceasta vine în contextul introducerii supravegherii cu ajutorul brăţărilor electronice a respectării ordinelor de protecţie şi al operaţionalizării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Prin cadrul legislativ completat cu instrumentele menţionate, autorităţile vor avea la dispoziţie mijloace de a răspunde mai eficient în cazurile de infracţiuni săvârşite cu violenţă spre creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, transmite Ministerul Justiţiei.

„Acest instrument legislativ are drept ţintă consolidarea siguranţei cetăţenilor şi protecţia libertăţii, integrităţii fizice şi psihice a fiecărui individ. Nimeni nu are dreptul să îşi pună semenii în pericol, să îi hărţuiască, ameninţe sau agreseze fizic sau psihic, nimeni nu are dreptul să îşi facă singur dreptate. Iar statul are obligaţia să vegheze la prevenţia unor astfel de agresiuni la adresa cetăţenilor.

Deci, acest instrument are o dublă funcţie, prevenţie şi protecţie. Ministerul Justiţiei a desfăşurat în lunile anterioare un laborios proces de structurare a unui instrument care să extindă cadrul normativ existent, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât libertăţile şi siguranţa individului să fie mai bine protejate de lege şi de instituţiile de aplicare a acesteia.

După dezbaterea publică şi avizare, vom trimite acest proiect Guvernului spre aprobare şi transmitere către Parlament”, a transmis ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Potrivit expunerii de motive, documentul reglementează, printre altele, regimul juridic al ordinului de protecție provizoriu. În esență, ordinul de protecție provizoriu:

  • se emite imediat de către polițist, la cererea scrisă a victimei, a tutorelui ori a reprezentantului legal al acesteia, dacă din evaluarea de fapt rezultă că există un risc iminent cu privire la săvârșirea unui act de violență îndreptat împotriva victimei, care îi pune în pericol viața, integritatea fizică ori libertatea acesteia
  • se aplică pe o perioadă de cel mult 5 zile
  • poate cuprinde una sau mai multe dintre următoarele măsuri:
    • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună
    • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate
    • obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere
    • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima
    • obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute, documentele în care acestea sunt înscrise precum și autorizația/autorizațiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia
  • este supus confirmării de către procuror
    • dacă apreciază necesar, anterior confirmării, procurorul poate asculta victima pentru a-i aduce la cunoștință măsurile care au fost dispuse, conținutul lor și posibilitatea de a renunța la acestea
  • poate fi contestat la instanța de judecată competentă potrivit legii în termen de 48 de ore de la emitere
    • contestația se judecă în regim de urgență și cu citarea părților

sursa: just.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement