Economie
PSD nu renunță la impozitarea progresivă, măsura cu cel mai mare impact asupra veniturilor
PSD nu renunță la impozitarea progresivă. Acest subiect va fi reluat în 2024 în interiorul Coaliției de guvernare și ar putea fi implementat din 2025.
Informația a fost publicată de Economedia, care citează surse guvernamentale.
PSD a deschis discuția despre impozitul progresiv pe venitul angajatilor încă din 2021, dar liberalii s-au opus în mod constant.
Ce este impozitarea progresivă
Impozitarea progresivă este un sistem fiscal în care cota de impozitare crește proporțional cu nivelul de venit al contribuabilului.
Cu alte cuvinte, cu cât venitul unei persoane este mai mare, cu atât cota de impozitare aplicată asupra acelei părți a venitului este mai ridicată.
Acest tip de sistem are ca scop să impoziteze mai greu pe cei cu venituri mari și să ofere o încurajare fiscală pentru cei cu venituri mai mici.
Astfel, fiecare cetățean ar contribui la finanțarea serviciilor publice în funcție de veniturile pe care le are. Cei care câștigă mai mult, contribuie mai mult ca procent, în funcție de niște praguri de impozitare.
S-ar putea ajunge astfel ca un angajat, al cărui salariu depășește un anumit prag, să ducă acasă mai puțini bani decât un coleg de-al său cu un salariu brut mai mic.
Cu toate acestea, susținătorii impozitului progresiv spun că situația este echitabilă.
În schimb, impozitarea în cotă unică pleacă de la principiul că fiecare contribuabil plătește aceeași cotă de impozit.
Diferența se face numai la nivel de sumă plătită drept impozit: pentru același procent de impozitare, suma plătită de contribuabilii care câștigă mai mult este mai mare decât cei care au venituri mai mici.
PSD nu renunță la impozitarea progresivă: variantele lui Ciolacu
Marcel Ciolacu a propus două variante pentru reforma fiscală din 2024: una cu cotă unică de 16%, ceea ce ar majora puternic impozitarea pe venit și pe capital, în prezent de 10%, respectiv 8%, sau impozit progresiv.
Astfel, premierul a afirmat că reforma fiscală care va avea loc în 2025 va trebui să se bazeze pe unul dintre cele două principii: menținerea cotei unice sau introducerea impozitării progresive.
Impozit unic vs impozit progresiv. Cum ți-ar afecta schimbarea modului de impozitare, veniturile din salariu
Ciolacu a afirmat că este de acord cu o cotă unică, dar vrea ca aceasta să fie aceeași pentru toată lumea: de 16%.
În acest moment, doar impozitul pe profit este de 16%. În schimb, impozitul pe venit (pe muncă) este de 10%.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 01.01.2024 at 20:28
Ce mă enervez când văd că, Ciolacu a propus. Păi ăsta habar nu are nici cele mai elementare noţiuni de economie, el repetă ce spun alţi „specialişti”, şi ăia aproximativ specialişti, că de, este premier.De când v-a adus turistul şef al ţării la putere numai la pensii speciale vă stă capul.
soso
marți, 02.01.2024 at 11:20
O marire de la 10 % la 16 % a taxei pe munca (adica o crestere a impozitului pe salarii, cu 60 %) suna prea bine ca sa fie adevarat … traiasca PSD, in frunte cu covrigarul din fruntea sa !!!
Dolfi
marți, 02.01.2024 at 18:53
creste calitatea serviciilor proportional cu cresterea progresiva a impozitelor? sau din banii mei se vor finanta in continuare putorile, lipitorii de afise, amantele si restul taietorilor de frunze la caini? se anuleaza cumva ceva pensii speciale?
vor fi benzi de circulatie cu asfalt mai bun pt astia cu impozitare mai mare? prioritate la casele de marcat? servicii medicale premium?
NU? Atunci Placuta Suedeza! Adica Puie MSD!
Simona
miercuri, 10.01.2024 at 05:50
Nu mai au bani sa acopere pensiile speciale și diferențele salariale pe care anual magistrații își dau hotărâri unul altuia cu sporuri inventate. De curând, o familie de magistrati au primit astfel de diferențe de 300.000 lei. Pentru asta are statul nevoie de bani mai multi de la contribuabilul nespecial care deja 50% din venituri îl retine statul