Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Raport Curtea de Conturi: CNAS a decontat nelegal servicii medicale care au creat prejudicii de peste 97 milioane lei. Abateri consemnate


Publicat

cnas logoCurtea de Conturi a descoperit că CNAS şi CJAS au validat şi decontat nelegal servicii medicale, care au creat prejudicii de peste 97 de milioane lei. Potrivit raportului publicat de Curtea de Conturi, au fost decontate nelegal medicamente compensate cu 90% pentru pensionari care nu aveau dreptul la acestea, servicii fictive pe numele unor pacienţi internaţi în spital sau servicii acordate unor persoane decedate.

În conformitate cu Programul propriu de control/audit al Curții de Conturi pentru anul 2016, aprobat de Plenul Curții de Conturi a României, au fost efectuate de către Curtea de Conturi și de către camerele de conturi teritoriale un număr de 20 misiuni de audit financiar, la nivelul ordonatorului principal de credite (CNAS) și la 19 de case județene de asigurări de sănătate, ordonatori de credite din subordinea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se precizează în sinteza rapoartelor de audit financiar asupra contului de execuție a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru anul 2015 la CNAS, publicat de Curtea de Conturi.

În urma misiunilor de audit desfășurate atât la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cât și la casele județene de asigurări de sănătate, au fost estimate erori/abateri de către auditorii publici externi ai Curții de Conturi, după cum urmează:

– venituri suplimentare în sumă de : 903 mii lei;

– prejudicii în sumă de : 97.209 mii lei;

– abateri de la legalitate și regularitate în sumă de: 20.516 mii lei.

Abaterile consemnate în actele de audit întocmite la nivelul entităților verificate sunt abateri identificate pe baza unor eșantioane stabilite în funcție de anumite criterii de către echipele de audit, de unde au rezultat valori estimate ale acestora, entitatea auditată având obligația legală de a extinde verificările, de a stabili sumele certe pentru fiecare categorie de abateri și de a dispune măsuri de remediere în consecință a acestora.

bonuri fiscalePrincipalele constatări identificate la nivelul CNAS și CASJ

Cu privire la calitatea gestiunii economico-financiare, au fost efectuate plăți cu încălcarea cadrului legal, unele dintre acestea fiind generatoare de prejudicii în sumă de 97.209 mii lei, constând în principal, în următoarele:

– Validarea și decontarea nelegală a serviciilor medicale raportate de ambulatoriile de specialitate, medici de familie, precum și a unor prescripții medicale emise pentru pacienții internați în aceeași perioadă în spitale în regim de spitalizare continuă, în sumă estimată de 969 mii lei.

Potrivit prevederilor legale15, nu pot fi decontate servicii medicale persoanelor care figurează ca fiind internate în spital (spitalizare continuă) și care beneficiază în același timp și de servicii medicale în spitalizare de zi întrucât cheltuielile ocazionate pentru cazurile care sunt internate prin spitalizare continuă sunt cuprinse în structura tarifului pe caz rezolvat/tarifului mediu pe caz rezolvat.

De menționat că această categorie de abateri a fost identificată și în misiunile de audit efectuate în anii precedenți.

– Validarea și decontarea nelegală a unor prescripții medicale cu compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor, unor persoane care nu se încadrau în categoria “pensionari cu venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună”, în sumă estimată de 899 mii lei.

Conform prevederilor art. 2 din HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună pot beneficia de compensare într-un procent de 90% din prețul de referință al medicamentelor cuprinse în sublista B din acest act normativ.

Prescrierea rețetelor compensate cu 90% din prețul de referință al medicamentelor se efectuează de către medicii de familie în baza prezentării ultimului talon de pensie și a declarațiilor pe proprie răspundere ale pacienților, iar decontarea acestor medicamente compensate se suportă astfel:

– în cuantum de 50% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate;

– în cuantum de 40% din transferuri din bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

În urma auditării eșantioanelor selectate a rezultat faptul că, în mod nelegal, au fost eliberate și decontate prescripții medicale în sumă estimată de 2.247 mii lei cu procent de compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor, astfel:

– prescripții medicale unor pensionari cu venituri din pensii de peste 1.000 lei/lună (plafon stabilit în timpul auditului pe bază de eșantion);

– prescripții medicale unor pensionari care au realizat în anul 2015 și venituri din dobânzi de peste 1.000 lei (plafon stabilit în timpul auditului pe bază de eșantion).

Prin urmare, cu suma estimată de 899 mii lei, reprezentând cota de 40% din prețul de referință al medicamentelor, au fost majorate nelegal cheltuielile cu medicamentele fiind efectuate plăți contrar prevederilor legale16, către furnizorii de medicamente aflați în contract cu CAS județene.

De menționat că această categorie de abateri a fost identificată și în misiunile de audit efectuate în anii precedenți.

– Validarea și decontarea nelegală a unor prescripții medicale cu compensare de 100% din prețul de referință al medicamentelor pentru asigurații veterani, persoane cu handicap, beneficiari de indemnizații de șomaj și persoane care beneficiau de ajutor social în condițiile în care persoanele respective nu dețineau această calitate conform prevederilor legale17, respectiv nu figurau în baza de date a veteranilor furnizată de Casa Națională de Pensii Publice, în sumă estimată de 4.551 mii lei.

– Validarea și decontarea nelegală a unor prescripții medicale în sumă estimată de 1.025 mii lei, emise de către alți medici decât cei prevăzuți în protocoalele terapeutice.

– Validarea și decontarea nelegală a unor prescripții medicale ce conțin medicamente al căror preț cu amănuntul excede prevederilor OMS nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, în sumă estimată de 207 mii lei.

Stabilirea de către farmacii a unui preț cu amănuntul maximal fără respectarea prevederilor legale a condus, în unele cazuri la suportarea de către asigurați a unei contribuții personale stabilită ca diferență de preț rezultată din prețul medicamentului prescris și prețul de decontare.

– Validarea și decontarea nelegală de către CASJ a unor servicii medicale spitalelor care nu au raportat corect către Școala Națională de Sănătate Publică, Managemet și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB) datele din foile de observaţie clinică generală (FOCG) întocmite la nivelul secţiilor spitalului, în sumă estimată de 1.690 mii lei.

Contrar prevederilor legale au fost validate și decontate nelegal spitalelor, servicii medicale în condițiile existenței neconcordanţelor cu privire la diagnosticul evidențiat între datele raportate de acestea la SNSPMPDSB, datele înscrise în FOCG și respectiv serviciile medicale decontate pe baza Sistemului de clasificare în grupe de diagnostice (DRG), pe numele unor persoane care la data efectuării serviciului medical erau decedate.

– Decontarea din FNUASS a unor medicamente la prețuri de referință/decontare superioare stabilite în baza unor prețuri cu amănuntul maximale din CANAMED, care nu au fost actualizate în conformitate cu prevederile OMS 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman, în valoare estimată de 85.338 mii lei.

Contrar prevederilor legale21, CNAS a decontat suplimentar fonduri din FNUASS datorită calculării prețurilor de referință la medicamente în baza unor prețuri maximale cu amănuntul neactualizate în CANAMED.

În acest sens, noile prețuri ale medicamentelor din CANAMED au fost publicate abia în data de 1 iulie 2015 de către Ministerul Sănătății, dată de la care acestea sunt valabile.

– Nesoluționarea în termenul prevăzut de lege a unui număr de 700 cereri depuse la CJAS de către angajatori, reprezentând sumele solicitate de aceștia pentru concedii medicale suportate din FNUASS care depășesc contribuția pentru concedii și indemnizații, în sumă estimată de 2.177 mii lei.

Având în vedere prevederile OUG nr.158/2005, CJAS în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de către angajatori, în baza documentelor justificative și a analizei situațiilor depuse, restituie suma ce depășește contribuția lunară pentru concedii medicale datorate de angajator.

sursa: curteadeconturi.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Kupit bazu trastovyh sajtov

    luni, 19.12.2016 at 01:17

    S, eliberari de medicamente raportate de farmacii cu circuit deschis, pe numele unor pacien?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Guvernul aprobă noile prețuri la curent și gaz. Ministrul Energiei: vor fi aplicate de la 1 februarie, nu retroactiv

Publicat

Ordonanța privind noile prețuri la energie urmează să fie aprobată marți de Guvern. Noile măsuri de sprijin referitoare la facturi se vor aplica în perioada 1 februarie – 31 martie.

Noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturalea fost făcută publică vineri. 

Ministrul Economiei a anunțat că de aceste măsuri vor beneficia circa 95% dintre consumatorii de energie electrică și aproximativ 75% dintre consumatorii de gaze naturale.

Doar la Electrica Furnizare au fost stornate peste 2 milioane de facturi, urmând să fie înlocuite cu altele recalculate.

Ministrul Energiei: schema de compensare va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv

Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv, iar coaliţia de la guvernare analizează ce măsuri va lua de la 1 aprilie, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Noua ordonanţă de urgenţă va fi adoptată în şedinţa de Guvern de marţi după-amiaza, a spus el, în conferinţa „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News.

Ministrul a fost întrebat de când se vor aplica în facturi noile discounturi, întrucât existau informaţii că Guvernul are de gând să implementeze retroactiv noua schemă, de la 1 noiembrie 2021.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.

Întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

„Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii”, a subliniat Popescu.

ANPC, amenzi până la 200.00 de lei

De asemenea, Ministerul Economiei a propus ca ANPC să poată da amenzi între 20.000 şi 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, în condiţiile în care sancţiunea maximă pe care o putea da până acum ANPC era de 50.000 de lei.

Ce prevede ordonanța – plafonarea prețurilor

Pentru energie electrică, prețul final este plafonat la maximum 0,8 lei/kWh (în prezent 1 leu/kWh).

În cazul consumatorilor casnici, compensaţia unitară unitară va fi de cel mult 0,291 lei/kWh.

La gaz, prețul se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh (0,37 lei/kWh în prezent).

Compensarea se face până la pragul de 1.500 de mc (perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022), față de 1.000 de mc, anterior.

Pentru clienţii casnici, compensaţia unitară va fi de cel mult 40% din prețul din contractul de furnizare (față de 33% în prezent).

Facilitățile pentru firme

Pentru consumatorii non-casnici (firme, instituții, consumatori mari), în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează astfel:

  • preţul final facturat al energiei electrice, la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale, la cel mult 0,37 lei/kWh

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Aproape 180.000 de teste rapide COVID sunt distribuite în școlile din Alba. Sunt reluate testările elevilor

Publicat

Testarea elevilor este reluată și în județul Alba. Kiturile cu teste sunt distribuite în unitățile de învățământ din județ.

Potrivit IȘJ Alba, au fost trimise 178.000 de teste COVID.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion a anunţat recent că 10.540.000 de teste rapide COVID destinate preşcolarilor, elevilor şi personalului din învăţământ au ajuns în depozitele inspectoratelor şcolare, urmând ca marţi sau miercuri să înceapă testările.

„În cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, în depozitele Inspectoratelor şcolare au fost primite 10.540.000 de teste rapide (de salivă – n.r.) destinate preşcolarilor, elevilor şi personalului din învăţământ. Acestea sunt ambalate în kituri individuale sau de câte două.

Marţi, acestea vor fi distribuite beneficiarilor, urmând a fi utilizate de îndată. În consecinţă, prima testare din săptămâna viitoare se va putea realiza marţi sau miercuri”, a informat, duminică, Sorin Ion.

Procesul de achiziţie a 18.500.000 de teste rapide de salivă pentru depistarea COVID-19 a fost reluat după ce, vineri, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins, ca nefondată, contestaţia depusă de un operator economic privind această achiziţie, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Deocamdată, elevii au mai fost testați doar de două sau trei ori, pentru că nu au fost suficiente teste.

Potrivit noilor reguli, se trece în școală online timp de 10 zile dacă sunt confirmate 3 cazuri pe o perioadă de 7 zile, într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

surse: IȘJ Alba, agerpres.ro, edupedu.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Un bâtrân din Alba a murit de frig în propria casă. Cine a descoperit trupul neînsuflețit

Publicat

Un bărbat de 72 de ani din Cugir a murit de frig în locuința sa. Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost descoperit de polițiștii din Cugir. 

Mai exact, în dimineața zilei de de 24 ianuarie 2022, în urma unui apel prin 112, polițiștii din Cugir s-au deplasat la o locuință din oraș, unde au identificat cadavrul unui bărbat de 72 de ani.

Potrivit IPJ Alba, o echipă operativă de cercetare a efectuat investigații, iar din primele cercetări a rezultat că bărbatul, care locuia singur, nu ar fi fost victima vreunei infracțiuni.

Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, iar în urma necropsiei s-a stabilit ca și cauză a decesului hipotermia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 198 cazuri COVID și un deces, în 24 de ore. Alba Iulia, la incidență de aproape 13. Situația pe localități, 25 ianuarie

Publicat

Au fost înregistrate 198 cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) marți, 25 ianuarie. Comparativ, luni erau raportate 268 cazuri noi în 24 de ore.

Numărul cazurilor active a crescut la 2.788 (anterior 2.483).

Municipiul Alba Iulia are incidență de aproape 13 (12,91). Este urmat de de Aiud (incidența 11,28) și Cugir (incidența 10,52). Sebeș are 8,97, Abrud 8,74, Ocna Mureș 8,37. A crescut incidența și în Teiuș și Blaj (4,89 și 4,31). Incidență peste 3 este la Câmpeni (3,91) și Zlatna (3,2).

În mediul rural, în top incidență rămâne Blandiana (16,09), Ciugud (14,12), Meteș (11,2) și Sântimbru (9,7).

În ultimele 24 de ore, în Alba a fost raportat decesul unei persoane confirmate COVID: femeie de 83 de ani, din Alba Iulia, vaccinată, care avea și alte afecțiuni.

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 37.984 cazuri confirmate, 34.188 persoane vindecate, 1.145 decese. În același interval au fost prelucrate 386.323 teste (314.198 PCR și 72.125 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 1.066 testări: 605 PCR (300 la DSP și 305 la spitalul județean) și 461 teste rapide.

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 141 cazuri noi, 17 cazuri reinfectare

Alba Iulia: 74 cazuri (+10 cazuri reinfectare)

Cugir: 27 cazuri (+3 cazuri reinfectare)

Sebeș: 15 cazuri (+1 caz reinfectare)

Blaj: 10 cazuri (+1  caz reinfectare)

Aiud: 7 cazuri

Ocna Mureș: 3 cazuri (+1 caz reinfectare)

Teiuș: 2 cazuri

Abrud: 1 caz

Baia de Arieș: 1 caz

Zlatna: 1 caz

Câmpeni: 1 caz reinfectare

+3 cazuri neatribuite pe localități

Mediul rural: 37 cazuri noi

Vințu de Jos: 4 cazuri

Bistra: 3 cazuri

Cricău: 3 cazuri

Ighiu: 3 cazuri

Ciugud: 2 cazuri

Cut: 2 cazuri

Săliștea: 2 cazuri

Săsciori: 2 cazuri

Șpring: 2 cazuri

Stremț: 2 cazuri

Valea Lungă: 2 cazuri

Albac: 1 caz

Bucerdea Grânoasă: 1 caz

Câlnic: 1 caz

Daia Română: 1 caz

Doștat: 1 caz

Lupșa: 1 caz

Mihalț: 1 caz

Sâncel: 1 caz

Unirea: 1 caz

Vidra: 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 7,47 (anterior 6,65).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidență Cazuri
Urban    
MUNICIPIUL ALBA IULIA 12.91 985
MUNICIPIUL AIUD 11.28 284
ORAŞ CUGIR 10.52 268
MUNICIPIUL SEBEŞ 8.97 295
ORAŞ ABRUD 8.74 45
ORAŞ OCNA MUREŞ 8.37 116
ORAŞ TEIUŞ 4.89 35
MUNICIPIUL BLAJ 4.31 89
ORAŞ CÂMPENI 3.91 28
ORAŞ ZLATNA 3.2 25
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.86 7
Rural    
BLANDIANA 16.09 14
CIUGUD 14.12 46
METEŞ 11.2 31
SÂNTIMBRU 9.7 29
DAIA ROMÂNĂ 8.31 26
ŞPRING 7.96 20
GÂRBOVA 7.9 17
RĂDEŞTI 7.87 10
SĂLIŞTEA 7.72 18
ALBAC 7.68 15
VALEA LUNGĂ 7.42 23
UNIREA 7.21 35
RIMETEA 7.06 7
LIVEZILE 6.87 8
IGHIU 5.79 41
CÂLNIC 5.67 11
VADU MOŢILOR 5.5 7
CIURULEASA 5.32 6
VIDRA 5.25 8
VINŢU DE JOS 4.9 27
ARIEŞENI 4.55 7
NOŞLAC 4.4 8
ŞIBOT 4.27 10
SOHODOL 4.19 7
LUPŞA 4.18 12
STREMŢ 3.69 9
BISTRA 3.55 16
SĂSCIORI 3.54 23
PIANU 3.36 12
ALMAŞU MARE 3.33 4
ŞUGAG 2.81 8
MIHALŢ 2.8 9
HOPÂRTA 2.59 3
MIRĂSLĂU 2.55 5
GALDA DE JOS 2.47 11
ROŞIA MONTANĂ 2.21 6
BUCIUM 2.14 3
RÂMEŢ 2.04 1
LUNCA MUREŞULUI 1.96 5
CENADE 1.91 2
ŞONA 1.84 8
CERGĂU 1.83 3
ÎNTREGALDE 1.82 1
PONOR 1.74 1
JIDVEI 1.7 9
OHABA 1.69 1
CUT 1.59 2
LOPADEA NOUĂ 1.59 4
CRICĂU 1.53 3
CRĂCIUNELU DE JOS 1.4 3
ROŞIA DE SECAŞ 1.25 2
SÂNCEL 1.16 3
DOŞTAT 0.99 1
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.88 2
SĂLCIUA 0.72 1
AVRAM IANCU 0.7 1
GÂRDA DE SUS 0.68 1
SCĂRIŞOARA 0.67 1
CETATEA DE BALTĂ 0.65 2
BERGHIN 0.53 1
HOREA 0.52 1
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
FĂRĂU 0 0
MOGOŞ 0 0
OCOLIŞ 0 0
POIANA VADULUI 0 0
POŞAGA 0 0

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate