Connect with us
Publicitate

Actualitate

Răspuns de la ministrul Mediului, privind poluarea de la Sebeş: Instalaţie pentru monitorizarea aldehidei formice, în lista de investiţii pe 2015

Publicat

peres După ce senatorul de Alba, Alexandru Pereş a cerut, în luna februarie, explicaţii oficiale din partea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, pe tema „tăcerii” ministerului privind protestele împotriva Kronospan, în martie acesta a primit un răspuns oficial. Pereş a reclamat modul defectuos de comunicare şi implicare a autorităţilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului şi solicită date privind indicatorii de poluare de la Sebeş.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor transmite faptul că APM Alba a prevăzut în lista de investiții pentru anul 2015 achiziția unei pompe de prelevare aer pentru a se asigura monitorizarea aldehidei formice și în Punctul 1 (la limita cartierului Mihail Kogălniceanu din Sebeş), cu o frecvență de prelevare de 7 zile din 7.

Citește și Senatorul Alexandru Pereş, despre protestele împotriva Kronospan. Cere explicaţii de la ministrul Mediului şi reclamă comunicarea ineficientă

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a primit în luna ianuarie două contestații privind decizia de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru Kronospan Sebeș SA. Soluționarea contestațiilor la decizia de acordare a autorizației integrate de mediu se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, iar, pe perioada analizei contestațiilor, Agenția pentru Protecția Mediului Alba este în imposibilitatea de a finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru Kronospan Sebeș SA, potrivit răspunsului transmis de MMAP ca urmare a explicațiilor cerute de senatorul Alexandru Pereș.

”În ceea ce privește Decizia Comisiei pentru analiza contestațiilor în cadrul procedurii de autorizare integrată a SC Kronospan Sebeș SA, vă asigurăm că aceasta va fi emisă în cel mai scurt timp, astfel încât să se înlăture orice suspiciune în ceea ce privește nerespectarea legislației în domeniul protecției mediului pe amplasamentul SC Kronospan Sebeș SA”, se mai precizează în răspuns.

De asemenea, potrivit MMAP, Alba reprezintă una dintre cele 41 de zone de evaluare a calității aerului înconjurător, în care evaluarea calității aerului se realizează pe baza unor metode și criterii comune, stabilite la nivel european.

”Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba efectuează monitorizarea calității aerului înconjurător la nivelul județului Alba, prin derularea activităților de operare a echipamentelor care compun Rețeaua locală de monitorizare a calității aerului din județul Alba, parte integrantă din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), precum și a activităților de colectare, validare și gestionare a datelor privind aerul înconjurător furnizate în cadrul aceleiași rețele.

Rețeaua locală de monitorizare a calității aerului din județul Alba este formată din trei stații de monitorizare a calității aerului din care: o stație este amplasată în municipiul Alba Iulia în scopul monitorizării nivelului de fond existent, celelalte două stații fiind amplasate în municipiul Sebeș și în orașul Zlatna pentru a evidenția influența activităților industriale din acele zone asupra calității aerului înconjurător.

În fiecare stație, în funcție de specificul acesteia, sunt instalate analizoare pentru măsurarea indicatorilor (dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon, ozon, particule în suspensie (PM10), benzen, prelevatoare pentru particule în suspensie (PM10), instrumente pentru măsurarea parametrilor meteorologici (direcția vântului, viteza vântului, temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, radiația solară și cantitatea de precipitații), precum și aparatură de colectare și de transmitere a datelor către Centrul județean de gestionare a datelor și către punctele de informare a publicului”, potrivit ministerului.

statii monitorizare poluanti alba Datele de calitate a aerului furnizate de stații în cursul anului 2014 au fost validate la nivel teritorial de către APM Alba și sunt în curs de certificare la Centrul de Evaluare a Calității Aerului din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, fiind respectată procedura de asigurare a calității și control al calității datelor (QA/QC).

Pe lângă stațiile de monitorizare, rețeaua mai cuprinde un laborator de analize, un centru județean de gestionare a datelor precum și trei panouri de informare a publicului privind calitatea aerului înconjurător amplasate în zone intens circulate de pietoni sau la sediile unor instituții publice.

Potrivit ministerului, laboratorul APM Alba este echipat cu aparatură complexă în scopul analizării și determinării nivelului de poluanți, după prelevarea probelor de la stațiile de monitorizare. Centrul județean de gestionare a datelor al APM Alba deține echipamentele necesare pentru colectarea, prelucrarea, transmiterea și gestionarea datelor furnizate de cele trei stații de monitorizare a calității aerului, precum și pentru analiza și determinarea unor poluanți specifici.

Reprezentanții ministerului specifică că, pentru evaluarea calității aerului înconjurător, APM Alba efectuează monitorizarea concentrațiilor de formaldehidă din aerul înconjurător, în două puncte de prelevare, care funcționează în paralel, după cum urmează:

Punctul 1 – amplasat la limita cartierului Mihail Kogălniceanu, funcțional din 2008, cu fecvența de prelevare de 5 zile din 7;

Punctul 2 – amplasat în incinta stației AB-2 din cartierul Mihail Kogălniceanu, funcțional din februarie 2014, cu frecvența de prelevare de 7 zile din 7.

După prelevarea probelor, acestea sunt determinate chimic în cadrul laboratorului de analize al APM Alba, conform standardului național STAS 11332-79.

”APM Alba a prevăzut în lista de investiții pentru anul 2015 achiziția unei pompe de prelevare aer pentru a se asigura monitorizarea aldehidei formice și în Punctul 1 (la limita cartierului Mihail Kogălniceanu), cu o frecvență de prelevare de 7 zile din 7”, se subliniază în răspunsul transmis de minister.

În scopul informării în timp real a publicului interesat, datele privind calitatea aerului înconjurător furnizate de fiecare stație sunt actualizate la fiecare oră și sunt transmise către cele trei panouri de informare a publicului amplasate după cum urmează:

– un panou exterior în municipiul Alba Iulia (Piața Iuliu Maniu)

– un panou exterior în municipiul Sebeș (str. Lucian Blaga)

– un panou interior la sediul APM Alba (str. Lalelelor)

Totodată, datele sunt transmise și către site-ul calitateaer.ro, site dedicat informării publicului cu privire la calitatea aerului înconjurător, la nivel național.

”Concentrațiile de formaldehidă înregistrate în municipiul Sebeș sunt comparate cu 0,012 mg/mc, care reprezintă concentrația maximă admisibilă, stabilită ca medie zilnică pentru aldehidă formică prin standardul național STAS 12574-87 și sunt prevăzute în Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Alba, care se postează zilnic pe site-ul www.apmab.anpm.ro”, transmit reprezentanții Ministerului Mediului.

indice calitate aer Indicele specific de calitatea aerului reprezintă un sistem de codificare a concentrațiilor înregistrate pentru fiecare dintre următorii poluanți monitorizați: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO) și pulberi în suspensie (PM10).

Indicele general reprezintă un sistem de comunicare către public ce permite descrierea periodică, sub o formă simplă, a informațiilor despre starea globală a calității aerului din aria de reprezentativitate a fiecărei stații. Pentru a se putea calcula indicele general trebuie să fie disponibili cel puțin trei indici specifici corespunzători poluanților monitorizați. Indicele general și indicii specifici sunt reprezentați prin numere întregi, cuprinse între 1 și 6, fiecare număr corespunzând unei culori și unui calificativ: 1 – excelent, 2 – foarte bun, 3 – bun, 4 – mediu, 5 – rău, 6 – foarte rău.

”Prin implementarea acestei măsuri, de prezentare sub formă de indici, se vine în sprijinul publicului interesat, asigurându-se în acest sens o mai bună înțelegere a datelor privind calitatea aerului înconjurător, înregistrate la fiecare stație de monitorizare a aerului din cadrul RNMCA.

Ca urmare a solicitării autorităților administrației publice locale, în scopul facilitării informării publicului cu privire la datele de monitorizare a aldehidei formice, ministerul a luat măsuri pentru afișarea zilnică a concentrațiilor de aldehidă formică înregistrate în municipiul Sebeș, pe ambele panouri exterioare de informare a publicului, amplasate în municipiile Alba Iulia și Sebeș.

Începând cu data de 15 ianuarie 2015, concentrațiile de aldehidă formică determinate în municipiul Sebeș sunt prezentate zilnic și pe cele două panouri exterioare din municipiile Alba Iulia și Sebeș”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. marius pop

    marți, 17.03.2015 at 18:53

    Un **** cu ochi, asta reprezinta APM ALBA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate