Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Răspuns de la ministrul Mediului, privind poluarea de la Sebeş: Instalaţie pentru monitorizarea aldehidei formice, în lista de investiţii pe 2015


Publicat

peresDupă ce senatorul de Alba, Alexandru Pereş a cerut, în luna februarie, explicaţii oficiale din partea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, pe tema „tăcerii” ministerului privind protestele împotriva Kronospan, în martie acesta a primit un răspuns oficial. Pereş a reclamat modul defectuos de comunicare şi implicare a autorităţilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului şi solicită date privind indicatorii de poluare de la Sebeş.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor transmite faptul că APM Alba a prevăzut în lista de investiții pentru anul 2015 achiziția unei pompe de prelevare aer pentru a se asigura monitorizarea aldehidei formice și în Punctul 1 (la limita cartierului Mihail Kogălniceanu din Sebeş), cu o frecvență de prelevare de 7 zile din 7.

Citește și Senatorul Alexandru Pereş, despre protestele împotriva Kronospan. Cere explicaţii de la ministrul Mediului şi reclamă comunicarea ineficientă

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a primit în luna ianuarie două contestații privind decizia de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru Kronospan Sebeș SA. Soluționarea contestațiilor la decizia de acordare a autorizației integrate de mediu se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, iar, pe perioada analizei contestațiilor, Agenția pentru Protecția Mediului Alba este în imposibilitatea de a finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru Kronospan Sebeș SA, potrivit răspunsului transmis de MMAP ca urmare a explicațiilor cerute de senatorul Alexandru Pereș.

”În ceea ce privește Decizia Comisiei pentru analiza contestațiilor în cadrul procedurii de autorizare integrată a SC Kronospan Sebeș SA, vă asigurăm că aceasta va fi emisă în cel mai scurt timp, astfel încât să se înlăture orice suspiciune în ceea ce privește nerespectarea legislației în domeniul protecției mediului pe amplasamentul SC Kronospan Sebeș SA”, se mai precizează în răspuns.

De asemenea, potrivit MMAP, Alba reprezintă una dintre cele 41 de zone de evaluare a calității aerului înconjurător, în care evaluarea calității aerului se realizează pe baza unor metode și criterii comune, stabilite la nivel european.

”Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba efectuează monitorizarea calității aerului înconjurător la nivelul județului Alba, prin derularea activităților de operare a echipamentelor care compun Rețeaua locală de monitorizare a calității aerului din județul Alba, parte integrantă din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), precum și a activităților de colectare, validare și gestionare a datelor privind aerul înconjurător furnizate în cadrul aceleiași rețele.

Rețeaua locală de monitorizare a calității aerului din județul Alba este formată din trei stații de monitorizare a calității aerului din care: o stație este amplasată în municipiul Alba Iulia în scopul monitorizării nivelului de fond existent, celelalte două stații fiind amplasate în municipiul Sebeș și în orașul Zlatna pentru a evidenția influența activităților industriale din acele zone asupra calității aerului înconjurător.

În fiecare stație, în funcție de specificul acesteia, sunt instalate analizoare pentru măsurarea indicatorilor (dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon, ozon, particule în suspensie (PM10), benzen, prelevatoare pentru particule în suspensie (PM10), instrumente pentru măsurarea parametrilor meteorologici (direcția vântului, viteza vântului, temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, radiația solară și cantitatea de precipitații), precum și aparatură de colectare și de transmitere a datelor către Centrul județean de gestionare a datelor și către punctele de informare a publicului”, potrivit ministerului.

statii monitorizare poluanti albaDatele de calitate a aerului furnizate de stații în cursul anului 2014 au fost validate la nivel teritorial de către APM Alba și sunt în curs de certificare la Centrul de Evaluare a Calității Aerului din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, fiind respectată procedura de asigurare a calității și control al calității datelor (QA/QC).

Pe lângă stațiile de monitorizare, rețeaua mai cuprinde un laborator de analize, un centru județean de gestionare a datelor precum și trei panouri de informare a publicului privind calitatea aerului înconjurător amplasate în zone intens circulate de pietoni sau la sediile unor instituții publice.

Potrivit ministerului, laboratorul APM Alba este echipat cu aparatură complexă în scopul analizării și determinării nivelului de poluanți, după prelevarea probelor de la stațiile de monitorizare. Centrul județean de gestionare a datelor al APM Alba deține echipamentele necesare pentru colectarea, prelucrarea, transmiterea și gestionarea datelor furnizate de cele trei stații de monitorizare a calității aerului, precum și pentru analiza și determinarea unor poluanți specifici.

Reprezentanții ministerului specifică că, pentru evaluarea calității aerului înconjurător, APM Alba efectuează monitorizarea concentrațiilor de formaldehidă din aerul înconjurător, în două puncte de prelevare, care funcționează în paralel, după cum urmează:

Punctul 1 – amplasat la limita cartierului Mihail Kogălniceanu, funcțional din 2008, cu fecvența de prelevare de 5 zile din 7;

Punctul 2 – amplasat în incinta stației AB-2 din cartierul Mihail Kogălniceanu, funcțional din februarie 2014, cu frecvența de prelevare de 7 zile din 7.

După prelevarea probelor, acestea sunt determinate chimic în cadrul laboratorului de analize al APM Alba, conform standardului național STAS 11332-79.

”APM Alba a prevăzut în lista de investiții pentru anul 2015 achiziția unei pompe de prelevare aer pentru a se asigura monitorizarea aldehidei formice și în Punctul 1 (la limita cartierului Mihail Kogălniceanu), cu o frecvență de prelevare de 7 zile din 7”, se subliniază în răspunsul transmis de minister.

În scopul informării în timp real a publicului interesat, datele privind calitatea aerului înconjurător furnizate de fiecare stație sunt actualizate la fiecare oră și sunt transmise către cele trei panouri de informare a publicului amplasate după cum urmează:

– un panou exterior în municipiul Alba Iulia (Piața Iuliu Maniu)

– un panou exterior în municipiul Sebeș (str. Lucian Blaga)

– un panou interior la sediul APM Alba (str. Lalelelor)

Totodată, datele sunt transmise și către site-ul calitateaer.ro, site dedicat informării publicului cu privire la calitatea aerului înconjurător, la nivel național.

”Concentrațiile de formaldehidă înregistrate în municipiul Sebeș sunt comparate cu 0,012 mg/mc, care reprezintă concentrația maximă admisibilă, stabilită ca medie zilnică pentru aldehidă formică prin standardul național STAS 12574-87 și sunt prevăzute în Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Alba, care se postează zilnic pe site-ul www.apmab.anpm.ro”, transmit reprezentanții Ministerului Mediului.

indice calitate aerIndicele specific de calitatea aerului reprezintă un sistem de codificare a concentrațiilor înregistrate pentru fiecare dintre următorii poluanți monitorizați: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO) și pulberi în suspensie (PM10).

Indicele general reprezintă un sistem de comunicare către public ce permite descrierea periodică, sub o formă simplă, a informațiilor despre starea globală a calității aerului din aria de reprezentativitate a fiecărei stații. Pentru a se putea calcula indicele general trebuie să fie disponibili cel puțin trei indici specifici corespunzători poluanților monitorizați. Indicele general și indicii specifici sunt reprezentați prin numere întregi, cuprinse între 1 și 6, fiecare număr corespunzând unei culori și unui calificativ: 1 – excelent, 2 – foarte bun, 3 – bun, 4 – mediu, 5 – rău, 6 – foarte rău.

”Prin implementarea acestei măsuri, de prezentare sub formă de indici, se vine în sprijinul publicului interesat, asigurându-se în acest sens o mai bună înțelegere a datelor privind calitatea aerului înconjurător, înregistrate la fiecare stație de monitorizare a aerului din cadrul RNMCA.

Ca urmare a solicitării autorităților administrației publice locale, în scopul facilitării informării publicului cu privire la datele de monitorizare a aldehidei formice, ministerul a luat măsuri pentru afișarea zilnică a concentrațiilor de aldehidă formică înregistrate în municipiul Sebeș, pe ambele panouri exterioare de informare a publicului, amplasate în municipiile Alba Iulia și Sebeș.

Începând cu data de 15 ianuarie 2015, concentrațiile de aldehidă formică determinate în municipiul Sebeș sunt prezentate zilnic și pe cele două panouri exterioare din municipiile Alba Iulia și Sebeș”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. marius pop

  marți, 17.03.2015 at 18:53

  Un **** cu ochi, asta reprezinta APM ALBA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la munte și la mare până în 4 iulie. Prognoza meteo pe regiuni, în următoarele două săptămâni

Publicat

Potrivit meteorologilor, următoarele zile vor aduce caniculă în majoritatea zonelor din țară. Încălzirea va fi treptată, dar semnificativă.

O scădere a temperaturilor este așteptată spre finalul primei săptămâni de prognoză. 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prezentat luni prognoza pe regiuni în următoarele două săptămâni, în perioada 21 iunie – 4 iulie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori medii de 27 – 28 de grade, se va ajunge la 33 – 34 de grade în intervalul 23 – 25 iunie când local va fi caniculă în
timpul după-amiezilor. Spre finalul primei săptămâni de prognoză este estimată o scădere a temperaturii aerului, la valori de 30 – 31 de grade, iar pentru începutul lunii iulie sunt prognozate maxime de 27 – 29 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative pe parcursul intervalului, astfel media lor se va situa între 14 și 17 grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 23 – 27 iunie.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale. Aceste fenomene vor fi pe arii mai restrânse în 23 și 24 iunie.

LA MUNTE

Vremea va fi relativ răcoroasă în prima zi a intervalului, când se vor înregistra valori diurne în jur de 18 grade şi nocturne de 9 – 10 grade. Până în 25 iunie se va încălzi, vremea devenind caldă, cu maxime mediate pentru tot spațiul montan de 25 – 26 de grade și minime de 15 – 16 grade. Pentru a doua săptămână nu sunt estimate variaţii termice semnificative, tendința fiind de scădere ușoară, astfel maximele vor fi în medie de 21 – 23 de grade, iar minimele de 12 – 14 grade.

Pe tot parcursul intervalului instabilitatea atmosferică va fi pronunțată și se va manifesta cu precădere în timpul după-amiezilor, prin averse torențiale, grindină și vijelii. Acesten fenomene vor fi pe areale ceva mai restrânse în 23 – 26 iunie.

DOBROGEA și litoral

Pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori diurne uşor sub cele normale pentru ultima decadă a lunii iunie în prima zi,
(maxime în jur de 24 de grade) temperatura aerului va ajunge până la medii diurne de 30 – 31 de grade în 25 și 26 iunie. În cea de-a doua săptămână, vor fi uşoare variaţii termice, în jurul valorii de 28 de grade. Evoluția va fi asemănătoare și pentru valorile minime, ce vor crește treptat până în 26 iunie, când se va atinge o medie de 21 – 22 de grade, iar ulterior acestea se vor situa, în general, între 18 și 20 de grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse locale. Aceste fenomene vor fi mai probabile la începutul intervalului (până pe 23 iulie) și în primele zile ale lunii iulie.

MARAMUREŞ

Încălzirea treptată, dar semnificativă a vremii va determina creşterea temperaturii de la valori medii de 29 – 30 de grade la 34 – 35 de grade în intervalul 23 – 25 iunie, când vremea va
deveni caniculară în timpul după-amiezilor. Spre finalul primei săptămâni de prognoză este estimată o scădere a temperaturii aerului, la valori în jur de 30 de grade, iar pentru începutul lunii iulie sunt prognozate maxime de 27 – 29 de grade. În ceea ce privește valorile nocturne, acestea vor marca o creștere evidentă în primele zile când vor atinge o medie regională de 18 grade, apoi vor fi cuprinse, în general, între 15 și 17 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale, iar cantități mai însemnate și pe areale extinse vor fi după 26 iunie. Excepție vor face zilele de 23 și 24 iunie, când astfel de fenomene se vor semnala izolat.

BANAT

Vremea va deveni caniculară în perioada 22 – 25 iunie, când media valorilor maxime se va situa între 35 și 38 de grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Ulterior
sunt prognozate maxime care la nivelul regiunii vor fi în medie de 32 – 34 de grade, posibil ușor mai scăzute în jurul datei de 1 iulie și minime, în general, de 16 – 18 grade.

În primele zile ale intervalului, probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în zonele submontane. Din 25 iunie, astfel de fenomene se vor
semnala mai ales în timpul după-amiezilor, iar local vor fi posibile cantităţi de apă însemnate.

CRIŞANA

Vremea va deveni caniculară în perioada 22 – 25 iunie, când media valorilor maxime se va situa între 35 și 38 de grade, iar minimele vor fi de 18 – 20 de grade. După 25 iunie este estimată o scădere a temperaturii aerului, astfel la nivelul regiunii până la finalul intervalului de prognoză vor fi maxime cuprinse între 29 și 33 de grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 1 iulie, iar minimele vor fi în medie de 16 – 17 grade.

În primele zile ale intervalului, probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în zonele submontane. Din 25 iunie, astfel de fenomene se vor semnala mai ales în timpul după-amiezilor, iar local vor fi posibile cantităţi de apă însemnate.

MOLDOVA

Încălzirea treptată, dar semnificativă a vremii va determina creşterea temperaturii de la valori medii de 26 – 27 de grade la 34 de grade în ziua de 25 iunie, astfel vremea va deveni călduroasă în toată regiunea, dar mai ales la câmpie. După această zi foarte caldă, se întrevăd maxime apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a acestora, ce va fi cuprinsă între 28 și 31 de grade. Evoluția va fi asemănătoare și pentru valorile minime, ce vor crește treptat până în 25, 26 iunie, când se va atinge o medie de 19 – 20 de grade, iar ulterior acestea se vor situa, în general, între 16 și 19 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special în cursul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale. Aceste fenomene vor fi pe arii mai extinse la începutul intervalului (21 și 22 iunie) și după 26 iunie.

MUNTENIA

Vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori medii de 27 – 28 de grade, se va ajunge la valori în jur de 35 de grade în intervalul 24 – 26 iunie când local va fi caniculă în timpul după-amiezilor. Ulterior sunt estimate temperaturi maxime de 31 – 32 de grade, iar la începutul lunii iulie, media regională a acestora va fi în jur de 29 de grade. Nopțile vor fi tot mai calde în prima săptămână, când media minimelor va crește de la 15 – 16 grade, până spre 19 – 20 de grade, iar după 27 iunie se va reveni treptat la minime în jur de 17 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale. Aceste fenomene vor fi mai probabile și pe arii mai extinse la începutul intervalului (21 și 22 iunie) și după 26 iunie.

OLTENIA

Vremea va deveni caniculară în perioada 22 – 26 iunie, când media valorilor maxime se va situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar minimele în creștere treptată, vor atinge o medie
regională de 19 – 20 de grade. Ulterior sunt prognozate maxime în medie de 32 – 34 de grade, iar pentru începutul lunii iulie, în jur de 31 de grade, iar minimele, vor fi în medie de 16 – 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel pe arii restrânse în special în timpul după-amiezilor, se vor semnala averse torențiale, grindină și vijelii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

„Săptămâna mișcării în România”: Proiect legislativ pentru organizarea de activități și concursuri pentru tineri

Publicat

Mai mulți parlamentari propun ca Ministerul Tineretului și Sportului să organizeze, în fiecare an, „Săptămâna mișcării în România”, pentru atragerea copiilor către practicarea exerciților fizice în mod regulat. 

Propunerea legislativă pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr.69/2000 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 18 iunie.

Inițiatorii, un grup de parlamentari de la PSD, propun ca Ministerul Tineretului și Sportului să poată organiza și coordona în fiecare an „Săptămâna mișcării în România”.

De asemenea, la nivel național, unitățile administrativ teritoriale vor putea aloca sume în baza unor protocoale, în vederea susținerii acțiunilor desfășurate în cadrul evenimentului. Potrivit proiectului, acțiunile vor fi centralizate și coordonate de către Ministerul Tineretului și Sportului.

„Săptămâna mișcării în România” va avea rolul de a atrage cât mai mulți copii către practicarea exerciților fizice în mod regulat, dar și de a crea o bază solidă de selecție pentru sportul de performanță prin concursurile organizate în cadrul programului.

Conform Raportului Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor, prezentat de Institutul Național de Sănătate Publică, la nivel național, 2 din 10 elevi nu participă la orele de educație fizică din școală, frecvența neparticipării crescând cu înaintarea în vârstă.

sursa: senat.ro

foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CNAIR: Aprilie 2022, data finalizării lotului 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda. Traficul ar putea fi deschis în noiembrie 2021

Publicat

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a actualizat recent situația proiectelor de infrastructură în luna iunie.

Astfel, lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sântimbru și Aiud, ar urma să fie finalizat în aprilie 2022 – conform graficului de lucrări. De asemenea, potrivit documentului citat, traficul pe tronsonul de 24,25 km ar urma să fie deschis în noiembrie 2021. 

În document se mai notează că Aktor nu a definitivat soluția de remediere a lucrărilor în zona km 19+300, unde a avut loc o alunecare de teren.

Reamintim faptul că ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a vizitat vineri, 18 iunie, lotul 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda, unde lucrează compania Aktor. Alături de Drulă a fost Dan Barna. Drulă a declarat că în 2021 se va deschide tronsonul de 24,5 de kilometri dintre Alba Iulia și Aiud.

„Împreună cu Dan Barna, astăzi am fost și pe autostrada Sebeș-Turda – lotul 2, unde m-am asigurat că anul acesta, așa cum am anunțat, vom deschide tronsonul de 29 de km dintre Alba Iulia și Aiud.

Citește și Ministrul Transporturilor: În 2021 se va deschide tronsonul de autostradă Alba Iulia – Aiud. Promisiune fermă de la Aktor

Am obținut promisiunea fermă a constructorului că în toamnă lotul va fi gata și că pe întreaga A10 se va putea circula în acest an.

În plus, antreprenorul a finalizat soluția tehnică de remediere a alunecării de teren care a creat probleme la km 19 și s-a apucat de implementarea ei. Pe tronson se aștern zilnic circa 2.000 de tone de asfalt.

Așadar, sper să încheiem odată acest proiect mult întârziat, demarat în 2014 și care ar fi trebuit să fie gata în 2016 (!) și să putem circula în sfârșit pe autostrada care face legătura între două coridoare principale, A1 Sibiu-Deva-Timișoara-Arad și A3 Mureș-Cluj-Oradea.

Încă un anunț: nodul de la Sebeș – pe care tocmai l-am vizitat și care face legătura între A10, DN1 și A1 – va fi gata în iulie, conform promisiunii constructorului.
Aici va fi o finalizare a nodului în două etape. În prima fază, pe 15 iulie, vor fi terminate bretelele dinspre Deva, iar la final de iulie cele dinspre Sibiu”, a declarat Drulă pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluare Națională 2021: Condiții pentru intrarea în sala de examen. Ce trebuie să respecte elevii

Publicat

Absolvenții de gimnaziu vor începe marți, 22 iunie, Evaluarea Națională 2021. Prima probă scrisă este cea la limba și literatura română, urmând ca în 24 iunie să aibă loc proba scrisă la matematică. În acest an, peste 131.000 de elevi absolvenţi de gimnaziu s-au înscris pentru a susţine examenul de capacitate.

Ministerul Educației a transmis un set de reguli ce trebuie respectate, de la intrarea în centrele de examen și până la depunerea contestațiilor și afișarea rezultatelor.

Citește și MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Ce reguli sanitare trebuie respectate la intrarea în centrul de examen

 • toate persoanele vor purta mască;
 • nu se măsoară temperatura;
 • accesul în unitatea de învăţământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de un metru între oricare două persoane;
 • în sala de examen se asigură distanţa de minim un metru între candidaţi;
 • se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;
 • parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;
 • la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;
 • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Când se intră în sala de examen

Intrarea elevilor în sala de examen se va realiza până în ora 08:30, depozitarea bagajelor urmând a se face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video.

Toate sălile în care se desfăşoară activităţi specifice Evaluării Naţionale vor fi supravegheate audio-video şi vor avea pe uşă anunţul privind monitorizarea.

Cu ce nu au voie elevii în sala de examen

Candidaţilor li se interzice să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţelele sociale, pentru comunicare cu alţi candidaţi, asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Ce înseamnă codul unic de identificare

Înainte de începerea probei de Limba şi literatura română, candidaţii vor primi, cu semnătură, codul unic de identificare, pe care îl vor folosi pentru a afla, după afişare, rezultatele obţinute.

În intervalul 09:00 – 09:15, elevii trebuie să completeze colţul secretizat al foii de examen, ulterior începând derularea timpului propriu-zis pentru rezolvarea subiectelor (120 minute/180 de minute pentru cazurile speciale).

Ce se întâmplă cu elevii dați afară din examen

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise, avertizează autoritățile.

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Cât timp au la dispoziție elevii să scrie lucrarea

După completarea colțului secretizat de pe foaia de examen, la ora 09:15 începe propriu-zis proba scrisă. Elevii au la dispoziție două ore să scrie, iar în cazuri speciale, trei ore (120 de minute, respectiv 180 de minute).

În situaţii excepţionale, la cererea candidatului, cu încadrarea în timpul de 120/180 minute, acesta poate primi altă broşură de examen (iar broşura iniţială se anulează).

Cum se corectează un răspuns greșit pe foaia de examen la proba de limba română

Pentru proba de Limba și literatura română de marți, 22 iunie 2021, elevii trebuie să știe că:

 • un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat correct;
 • un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat correct;
 • sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră;
 • în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

După cât timp poate ieși candidatul din sala de examen

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.

Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2021 vor fi afişate în data de 29 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în data de 30 iunie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în data de 4 iulie.

Unde pot fi semnalate problemele apărute în timpul examenului

Pentru sesizarea unor posibile disfuncționalități/nereguli identificate la examenul de Evaluare Națională, Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați TELVERDE- 0800801100, în perioada 22-25 iunie, în intervalul orar 8:00 -16:00.

sursa: digi24.ro, edu.ro

foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate