Administrație
Război administrativ în jurul parcărilor cu plată din Alba Iulia. Prefectura a atacat Consiliul Local în contencios
Introducerea plății pentru parcările publice din Alba Iulia va întârzia cel puțin un an, din cauza unui proces intentat în contencios administrativ de Instituția Prefectului Alba. Prefectul a atacat hotărârea Consiliului Local Alba Iulia prin care a fost aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice cu plată. Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Alba vineri, 22 februarie 2019.
Înainte de dezbaterea consilierilor locali și votul în sine, primarul Mircea Hava a avut o intervenție în care a anunțat că toate tarifele propuse inițial vor fi reduse la jumătate, dacă proiectul va trece de votul consilierilor. Și a trecut.Astfel în zona zero, respectiv în Cetatea Alba Carolina și Bulevardul Transilvaniei, de la prețul inițial de 4 lei, tariful a fost scăzut la 2 lei pe oră.
Mircea Hava: “Nimeni nu încearcă să facă bani din parcări, vrem sa facem o organizare, să fie pentru om, cetăţean, să fie foarte facil. Va mai dura o lună – o lună jumăte până se plăteşte parcarea la Alba Iulia”.
La trei luni de zile vrem să vă prezentăm, discutăm. Începem cu 2 lei. Am văzut că ne sufocăm, numărul de maşini după taxa asta (eliminarea taxei de mediu – n.r.) a crescut cu 5000. Gândiţi-vă şi la numărul de maşini care vin în oraş, pe lângă cele ale albaiulienilor.
Banii care rămân (din încasările pentru parcări – n.r.) să fie folosiţi numai pentru activităţile legate de parcări, marcaje etc”.
Despre parcările rezidenţiale, care sunt acum libere în intervalul orar 8.00 – 16.00, primarul a spus că “atunci când vom avea forţa financiară, o să punem parcometre cu taxa 1 leu (n.r.- cei care le ocupa în intervalul menţionat, în afara proprietarilor cu abonamente, să plătească utilizarea locurilor de parcare cu tarif pe oră), în condiţiile în care autobuzul este 2 lei. Poate lumea va învăţa să meargă cu autobuzul, bicicleta, pe jos”.
Ce contestă Prefectura Alba
Prefectul Dănuț Hălălai a confirmat, pentru Alba24, acțiunea în contencios administrativ deschisă de instituția pe care o conduce, prin care a cerut ca instanța să constate că hotărârea respectivă este ilegală și ca urmare să decidă anularea ei.
Juriștii Prefecturii consideră că documentele pe care se sprijină hotărârea de consiliu sunt prea vagi pentru a susține motivarea ei. Ordonanța de urgență și hotărârea de guvern invocate în preambulul hotărârii nu conțin concret, consideră aceștia, ceea ce presupune activitatea de organizare a taxării pentru parcare: perimetre de parcare, zone de tarifare, modalități de plată, etc.
Prefectura indică însă un alt act normativ de care juriștii Primăriei ar fi trebuit să țină cont și adaugă că stabilirea amplasamentelor trebuie făcută împreună cu Poliția Rutieră.
Hotărârea ar fi nelegală întrucât din documentația transmisă instituției de către Consiliul Local Alba Iulia nu reiese dovada înaintării proiectului de hotărâre către Inspectoratul de Poliție al Județului Alba, în vederea avizării, lipsind deci și avizul acestei instituții.
Instituția Prefectului mai reproșează nerespectarea transparenței în administrația publică prin publicarea unui anunț la sediul și pe siteul Primăriei Alba Iulia.
De asemenea, regulamentul votat este considerat a fi incomplet, fără precizări legate de locul în care se pot depune cereri pentru parcare și cu multe situații neclare. De exemplu, faptul că Primăria nu răspunde juridic pentru securitatea vehiculelor pentru care încasează bani, în caz de furt, incendii sau alte daune.
Aparatul juridic al Instituției Prefectului reproșează practic neclaritatea hotărârii de consiliu cu privire la structura administrativă care ar fi urmat să gestioneze parcările.
Care sunt parcările și cum au fost împărțite în zone tarifare
S-au instituit trei zone tarifare: Zona tarifară 0 (roșie), Zona tarifară 1 (albastră), Zona tarifară 2 (galbenă). Prețul pe oră scade progresiv în funcție de acestea, de la 2 lei în zona 0, la 50 de bani în zona 2.
Zona 0 (roșie) – taxare 00.00-20.00 (luni-vineri), 00.00-24.00 (sâmbătă și duminică)
Parcările din interiorul Cetăţii
– intrare pe la Hotel Cetate (autoturisme și autocare)
– intrare pe la Casa de Cultură (autoturisme și autocare)
– intrare pe la Ryma (autoturisme și autocare)
– intrare Caroline (dinspre str. Apulum)
– parcarea de la Hotel Cetate
– parcarea de lângă Casa de Cultură
– parcare B-dul Transilvaniei (între B-dul 1 Decembrie și B-dul Revoluției
– parcarea de sub biserica „Mihai Viteazul” (zona cimitirului)
Zona 1 (albastră)
CENTRU – taxare 8.00 – 18.00 (luni-vineri), 8.00 – 16.00 (sâmbătă și duminică)
– zona Tribunal: Piața Iuliu Maniu + parcare Tribunal + Frederic Mistral + strada Primăverii (Hotel Parc – Spice Gym) + parcare Taxe și Impozite
– zona Primărie – parcare Strada Vasile Alecsandri (Casa Armatei), parcare în fața Băncii Transilvaniei și magazinului Unirea
– strada Teilor
– strada Trandafirilor
– strafa Avram Iancu
– parcare Electrica, ambele părți
– strada Regina Maria
– Piața Alessandria
– parcare străzile Traian – Basarabiei
– strada București (Consiliul Județean)
– strada Ion I.C. Brătianu
– parcare Primărie (cu excepţia celei rezervate pentru instituţie)
– parcare AJOFM (Șomaj)
– strada Lucian Blaga
– strada Mihai Viteazul
– strada Nicolae Titulescu
– strada Decebal
– Piața Consiliului Europei
– strada Doinei
CETATE – taxare 8.00 – 20.00 (luni-vineri), 8.00-16.00 (sâmbătă și duminică)
– strada Aurel Vlaicu
– Bd. 1 Decembrie
– strada Vasile Goldiş
– strada Cloșca
– Bd. Transilvaniei (de la intersecția cu Bd Revoluției până la intersecția cu strada Iederei)
– Bd. Revoluţiei
– strada Toporaşilor (de la sens giratoriu – intersecția cu strada Ghioceilor)
– Calea Moţilor (vizavi de OMV)
– strada Septimius Severus
– parcarea din faţa Stadionului
– strada Mușețelului
– strada Gheorghe Pop de Băsești
– strada Crișan
– strada 9 Mai
Zona 2 (galbenă) – taxare 8.00 – 18.00 (luni-vineri), liber sâmbătă și duminică
CENTRU
– strada Simion Bărnuțiu
– strada Primăverii (între intersecțiile Trandafirilor și Simion Bărnuțiu)
– strada George Coșbuc
– strada Călărașilor
– strada Vasile Alecsandri (zona Cimitir evreiesc)
– parcare Gară
– Bulevardul Ferdinand
– strada Munteniei (între intersecțiile Traian și Bd Ferdinand)
– strada Dobrogei
– strada Moldovei (între intersecțiile Iașilor și Bd Ferdinand)
– strada Iașilor
– strada Plevnei
– strada Crișanei
– strada Olteniei
– parcare zona Restaurant Chinezesc
CETATE
– strada Timotei Cipariu
– Bulevardul Republicii
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 27.02.2019 at 13:34
Ce texte prostesti mai baga si primarul asta ! Bai,tu nu vezi ca sunt mai multe masini de cate locuri de parcare ai puiat tu ? Omul care are treaba in mai multe locuri cam ce ar trebui sa faca ? Parcarea de domiciliu cum se plateste ?