Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Război administrativ în jurul parcărilor cu plată din Alba Iulia. Prefectura a atacat Consiliul Local în contencios

Publicat


parcari

Introducerea plății pentru parcările publice din Alba Iulia va întârzia cel puțin un an, din cauza unui proces intentat în contencios administrativ de Instituția Prefectului Alba. Prefectul a atacat hotărârea Consiliului Local Alba Iulia prin care a fost aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice cu plată. Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Alba vineri, 22 februarie 2019. 

În Ședința de Consiliu Local din data de 28 septembrie 2018, pe masa consilierilor locali a ajuns în dezbatere regulamentul parcărilor din municipiul Alba Iulia, care prevedea unele dintre cele mai mari tarife din România, pentru parcare. Astfel, în zona Cetății, un șofer ar fi urmat să plătească 4 lei pe oră.
Înainte de dezbaterea consilierilor locali și votul în sine, primarul Mircea Hava a avut o intervenție în care a anunțat că toate tarifele propuse inițial vor fi reduse la jumătate, dacă proiectul va trece de votul consilierilor. Și a trecut.Astfel în zona zero, respectiv în Cetatea Alba Carolina și Bulevardul Transilvaniei, de la prețul inițial de 4 lei, tariful a fost scăzut la 2 lei pe oră.

Mircea Hava: “Nimeni nu încearcă să facă bani din parcări, vrem sa facem o organizare, să fie pentru om, cetăţean, să fie foarte facil. Va mai dura o lună – o lună jumăte până se plăteşte parcarea la Alba Iulia”. 

La trei luni de zile vrem să vă prezentăm, discutăm. Începem cu 2 lei. Am văzut că ne sufocăm, numărul de maşini după taxa asta (eliminarea taxei de mediu – n.r.) a crescut cu 5000. Gândiţi-vă şi la numărul de maşini care vin în oraş, pe lângă cele ale albaiulienilor.

Banii care rămân (din încasările pentru parcări – n.r.) să fie folosiţi numai pentru activităţile legate de parcări, marcaje etc”.

Despre parcările rezidenţiale, care sunt acum libere în intervalul orar 8.00 – 16.00, primarul a spus că “atunci când vom avea forţa financiară, o să punem parcometre cu taxa 1 leu (n.r.- cei care le ocupa în intervalul menţionat, în afara proprietarilor cu abonamente, să plătească utilizarea locurilor de parcare cu tarif pe oră), în condiţiile în care autobuzul este 2 lei. Poate lumea va învăţa să meargă cu autobuzul, bicicleta, pe jos”.

Ce contestă Prefectura Alba

Prefectul Dănuț Hălălai a confirmat, pentru Alba24, acțiunea în contencios administrativ deschisă de instituția pe care o conduce, prin care a cerut ca instanța să constate că hotărârea respectivă este ilegală și ca urmare să decidă anularea ei.

Juriștii Prefecturii consideră că documentele pe care se sprijină hotărârea de consiliu sunt prea vagi pentru a susține motivarea ei. Ordonanța de urgență și hotărârea de guvern invocate în preambulul hotărârii nu conțin concret, consideră aceștia, ceea ce presupune activitatea de organizare a taxării pentru parcare: perimetre de parcare, zone de tarifare, modalități de plată, etc.

Prefectura indică însă un alt act normativ de care juriștii Primăriei ar fi trebuit să țină cont și adaugă că stabilirea amplasamentelor trebuie făcută împreună cu Poliția Rutieră.

Hotărârea ar fi nelegală întrucât din documentația transmisă instituției de către Consiliul Local Alba Iulia nu reiese dovada înaintării proiectului de hotărâre către Inspectoratul de Poliție al Județului Alba, în vederea avizării, lipsind deci și avizul acestei instituții.

Instituția Prefectului mai reproșează nerespectarea transparenței în administrația publică prin publicarea unui anunț la sediul și pe siteul Primăriei Alba Iulia.

De asemenea, regulamentul votat este considerat a fi incomplet, fără precizări legate de locul în care se pot depune cereri pentru parcare și cu multe situații neclare. De exemplu, faptul că Primăria nu răspunde juridic pentru securitatea vehiculelor pentru care încasează bani, în caz de furt, incendii sau alte daune.

Aparatul juridic al Instituției Prefectului reproșează practic neclaritatea hotărârii de consiliu cu privire la structura administrativă care ar fi urmat să gestioneze parcările.

Care sunt parcările și cum au fost împărțite în zone tarifare

S-au instituit trei zone tarifare: Zona tarifară 0 (roșie), Zona tarifară 1 (albastră), Zona tarifară 2 (galbenă).  Prețul pe oră scade progresiv în funcție de acestea, de la 2 lei în zona 0, la 50 de bani în zona 2.

Zona 0 (roșie) – taxare 00.00-20.00 (luni-vineri), 00.00-24.00 (sâmbătă și duminică)

Parcările din interiorul Cetăţii

– intrare pe la Hotel Cetate (autoturisme și autocare)
– intrare pe la Casa de Cultură (autoturisme și autocare)
– intrare pe la Ryma (autoturisme și autocare)
– intrare Caroline (dinspre str. Apulum)
– parcarea de la Hotel Cetate
– parcarea de lângă Casa de Cultură
– parcare B-dul Transilvaniei (între B-dul 1 Decembrie și B-dul Revoluției
– parcarea de sub biserica „Mihai Viteazul” (zona cimitirului)

Zona 1 (albastră)

CENTRU – taxare 8.00 – 18.00 (luni-vineri), 8.00 – 16.00 (sâmbătă și duminică)

– zona Tribunal: Piața Iuliu Maniu + parcare Tribunal + Frederic Mistral + strada Primăverii (Hotel Parc – Spice Gym) + parcare Taxe și Impozite

– zona Primărie – parcare Strada Vasile Alecsandri (Casa Armatei), parcare în fața Băncii Transilvaniei și magazinului Unirea

– strada Teilor

– strada Trandafirilor

– strafa Avram Iancu

– parcare Electrica, ambele părți

– strada Regina Maria

– Piața Alessandria

– parcare străzile Traian – Basarabiei

– strada București (Consiliul Județean)

– strada Ion I.C. Brătianu

– parcare Primărie (cu excepţia celei rezervate pentru instituţie)

– parcare AJOFM (Șomaj)

– strada Lucian Blaga

– strada Mihai Viteazul

– strada Nicolae Titulescu

– strada Decebal

– Piața Consiliului Europei

– strada Doinei

CETATE – taxare 8.00 – 20.00 (luni-vineri), 8.00-16.00 (sâmbătă și duminică)

– strada Aurel Vlaicu

– Bd. 1 Decembrie

– strada Vasile Goldiş

– strada Cloșca

– Bd. Transilvaniei (de la intersecția cu Bd Revoluției până la intersecția cu strada Iederei)

– Bd. Revoluţiei

– strada Toporaşilor (de la sens giratoriu – intersecția cu strada Ghioceilor)

– Calea Moţilor (vizavi de OMV)

– strada Septimius Severus

– parcarea din faţa Stadionului

– strada Mușețelului

– strada Gheorghe Pop de Băsești

– strada Crișan

– strada 9 Mai

Zona 2 (galbenă) – taxare 8.00 – 18.00 (luni-vineri), liber sâmbătă și duminică

CENTRU

– strada Simion Bărnuțiu

– strada Primăverii (între intersecțiile Trandafirilor și Simion Bărnuțiu)

– strada George Coșbuc

– strada Călărașilor

– strada Vasile Alecsandri (zona Cimitir evreiesc)

– parcare Gară

– Bulevardul Ferdinand

– strada Munteniei (între intersecțiile Traian și Bd Ferdinand)

– strada Dobrogei

– strada Moldovei (între intersecțiile Iașilor și Bd Ferdinand)

– strada Iașilor

– strada Plevnei

– strada Crișanei

– strada Olteniei

– parcare zona Restaurant Chinezesc

CETATE

– strada Timotei Cipariu

– Bulevardul Republicii

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 27.02.2019 la 13:34

    Ce texte prostesti mai baga si primarul asta ! Bai,tu nu vezi ca sunt mai multe masini de cate locuri de parcare ai puiat tu ? Omul care are treaba in mai multe locuri cam ce ar trebui sa faca ? Parcarea de domiciliu cum se plateste ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sărbătorile lunii martie. De la Mărțișor și Ziua Femeii, la celebrarea fericirii și a naturii. Ce aduce prima lună de primăvară

Publicat

primavara

Prima lună de primăvară aduce prilej de bucurii și momente frumoase alături de cei dragi. Începe cu ziua în care sunt oferite mărțișoare, apoi cea în care sunt sărbătorite femeile și continuă cu celebrarea celor mai importante elemente ale naturii. Citește și MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CRIMA de la Războieni: Bărbatul care a omorât-o cu un topor pe femeia din Cluj, ARESTAT PREVENTIV

Publicat

femeie moarta razboieni

Alexandru Capas, bărbatul din Războieni care a omorât o femeie și a îngropat-o în cotețul pentru porci, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.  Capas în vârștă de 47 de ani, în timpul audierilor a avut o atitudine oscilantă, dar într-un final a recunoscut fapta și a indicat locul unde a îngropat cadavrul femeii. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Câți români lucrează și în weekend. La ce vârstă preferă să renunțe la timp liber în favoarea întregirii veniturilor

Publicat

angajat lucru munca

Peste 4 milioane de români lucrează în weekend, iar majoritatea dintre ei au între 35 şi 44 de ani. Cei mai tineri preferă să păstreze sfârșitul de săptămână pentru activități personale. În zilele de sâmbătă, în România, lucrează aproximativ 4,2 milioane oameni, iar cei mai mulţi au între 35 şi 44 de ani. Pe locul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RADARE de weekend în ALBA. Locaţiile în care Poliţia monitorizează traficul și atenționări pentru șoferi

Publicat

politie

Poliţia Rutieră monitorizează traficul şi în judeţul Alba, în acest weekend şi reaminteşte celor care se deplasează cu maşina să respecte regulile de circulaţie şi să conducă prudent. Şoferilor li se recomandă să ţină cont de limitele de viteză, să nu încalce regulile rutiere, în general, să nu conducă obosiţi sau sub influenţa alcoolului şi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate