Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Rechizitoriul unei șpăgi de 100 de lei la Casa de Pensii Alba, DEMONTAT și CRITICAT DUR de magistrații Curții de Apel Alba Iulia


Publicat

casa de pensii alba

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au demontat rechizitoriul procurorilor dar și sentința dată de Tribunalul Alba, într-un dosar de dare de mită de 100 de lei, către un funcționar al Casei Județene de Pensii Alba, de către un bărbat din Câmpeni care ar fi vrut ca dosarul său să îi fie urgentat. 

Magistrații Curții au criticat atât modul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au obținut probele de acuzare, dar și judecătorii care au preluat starea de fapt reținută de procurorul de caz fără ”a se raporta la particularitățile speței și fără a o trece prin propriul filtru”, se arată îm motivarea Curții de Apel Alba Iulia. 

Cazul în sine nu este singular: în ultimii doi ani mai multe dosare penale de dare de mită de 100 de lei către angajații Casei de Pensii Alba au fost instrumentate și au primit decizii de condamnare. 

Particularitatea specială a dosarelor este aceea că darea de mită a fost probată de procurori nu în momentul în care inculpații ofereau mita în dosarul de pensii ci după o perioadă de timp, după ce inculpatul era chemat la Casa de Pensii și în timpul unui flagrant angajatul îî dădea dosarul acestuia înapoi, dosar în care se aflau și  banii.

CITEȘTE ȘI: Bărbat din Alba, condamnat la DOI ANI de ÎNCHISOARE cu suspendare pentru o șpagă de 100 de lei la Casa de Pensii

Într-un caz similar, un inculpat a declarat că a fost învățat de un alt bărbat că dacă vrea urgentarea dosarului de pensii, trebuie să introducă în filele acestuia o bancnotă de 100 de lei.

Toate condamnările în dosare au constat în închisoare cu suspendare.

Inculpatul: ”un moț neaoș” care a venit la judecată însoțit de soție

În dosarul demonant de magistrații Curții de Apel, inculpatul a primit în primă instanță, la Tribunalul Alba, o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Bărbatul este caracterizat de către magistrații instanței superioare ca ”fiind  o persoană cu o formare rudimentară, având doar 8 clase, lucrând toată viața în perimetrul zonei în care locuiește, în Munții Apuseni, ”moț”, neaoș, fără prea multe perspective de a se fi îndepărtat vreodată foarte mult de aria domiciliului său.

Ne-am convins de simplitatea acestuia prin prisma înscrisurilor în circumstanțiere din dosarul primei instanțe, dar și față de prezența sa la judecata în apel, fiind însoțit de soție”, se arată în motivarea instanței.

Cum au demontat magistrații rechizitoriul dar și pedeapsa de la Tribunalul Alba

Până ca dosarul să ajungă la funcționara care a făcut denunțul, dosarul a mai trecut și pe la alți angajați ai Casei de Pensii Alba. Unul dintre ei a numerotat documentele și a declarat ”că deși a verificat carnetul de muncă al inculpatului, nu a constatat existența bancnotei, asigurând că dacă ar fi fost acolo, cu siguranță ar fi văzut-o”, se arată în motivarea instanței.

Apoi, dosarul a mai trecut și prin alte mâini, dar potrivit documentului citat, cei care au avut dosarul nu trebuiau să îl și deschidă ci doar să îl repartizeze unui alt angajat.

CITEȘTE ȘI: Încă o șpagă de 100 de lei la Casa de Pensii Alba. Un bărbat care a pus bani în dosarul de pensionare, trimis în judecată

Un aspect foarte important reținut de judecătorii instanței superioare este acela că angajata care a făcut denunțul ”înainte ca aceasta să sesizeze organele de poliție, la sugestia șefului de serviciu, a interpelat funcționarul responsabil cu preluarea dosarelor de pensionare, pe numitul (…), dacă nu cumva, umblând cu bani în ziua depunerii dosarului de pensionare de către inculpatul G., este posibil să fi lăsat din greșeală suma de 100 lei în dosarul acestuia.

Răspunsul funcționarului însărcinat cu preluarea dosarelor direct de la persoanele eligibile de pensionare naște instanței de control judiciar o primă îndoială rezonabilă cu privire la concretețea celor reținute de prima instanță, întrucât, după ce i se arată dosarul de către numita (…), acesta afirmă că ”în momentul înregistrării dosarului, bancnota nu era acolo””, se mai arată în documentul citat.

Drept urmare, ne-am format convingerea că denunțul doamnei referent cu privire la fapta de dare de mită, vine mai mult pe fondul necesității de clarificare a probității deontologice personale, decât ca urmare a unei certitudini cu privire la intenția inculpatului de a-i oferi bani, în legătură cu urgentarea soluționării dosarului de pensionare.

Contextul atipic în care a găsit suma de 100 lei, într-un dosar de pensionare, al unui solicitant necunoscut pentru aceasta, fără ca anterior solicitantul sau altcineva să își fi manifestat vreo intenție de corupere a sa ori măcar solicitare de acordare de ”ajutor” într-o anume problemă ce are legătură cu atribuțiile sale de serviciu, ar pune pe gânduri pe oricine, fiind comprehensibilă poziția incertă a denunțătoarei și nevoia acesteia de eliminare a oricărei suspiciuni care ar putea plana asupra sa, suspiciune cu rezonanță penală, de altfel”, au precizat judecătorii.

Cronologia faptelor și cum a fost organizat flagrantul

Potrivit motivării instanței, cronologia este următoarea:

la data de 13 iunie inculpatul a depus dosarul de pensionare, împreună cu pretinsa sumă de bani;

– la data de 05 iulie se susține că ar fi fost descoperită acea sumă de bani de către denunțătoare;

– la data de 08 iulie denunțătoarea formulează denunțul scris care a doua zi este înregistrat

– la data de 09 iulie a fost începută urmărirea penală cu privire la infracțiunea de dare de mită;

– la data de 11 iulie este audiată pentru prima dată denunțătoarea;

– la data de 15 iulie se emit două autorizări de interceptare provizorie, una pe perioada 15.07-17.07, iar cea de-a doua pe perioada 16.07-18.07 și

– la data de 16 iulie se organizează flagrantul iar suma de 100 lei este găsită asupra inculpatului.

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au criticat în termeni duri modul de obținere a intercepătorilor ambientale ale inculpatului. 

”Ne arătăm complet descumpăniți de modalitatea de obținere a interceptării comunicațiilor purtate de la postul telefonic aparținând inculpatului, dar și a înregistrării ambientale, audio și video, îndeobște a interpretării caracterului ”urgent” ce caracterizează această procedură specială de obținere a mijlocului de probă.

Autorizarea măsurilor de supraveghere tehnică incidente în cauză (interceptarea comunicațiilor purtate de la postul telefonic aparținând inculpatului și supravegherea audio-video) pot fi autorizate și de procuror, pe o durată de maxim 48 ore, atunci când există urgență, iar obținerea mandatului de supraveghere tehnică de la judecătorul de drepturi și libertăți ar conduce la o întârziere substanțială a cercetărilor, la pierderea alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranța martorului (art. 141 alin. 1 din Codul de procedură penală).

Or, această autorizare realizată de procuror reprezintă o situație excepțională, ea neputând, în niciun caz și în nicio împrejurare, să se constituie într-un abuz de drept din partea procurorului, care tinde la o interpretare subiectivă, excesivă a condițiilor expuse de lege cu caracter imperativ, în favoarea inițierii unei asemenea autorizări, cu sincopa eludării emiterii unui mandat de către judecătorul de drepturi și libertăți. Transferul acestei atribuții, de la judecătorul de drepturi și libertăți la procuror, chiar și într-o variantă restrânsă ca timp, este îngăduită numai pe fondul urgenței, or nu putem să nu ne întrebăm în ce anume a constat urgența în prezenta cauză (…)”, se arată în motivarea instanței.

Concluzia magistraților

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia după ce au dezbătut dosarul au sintetizat toate concluziile: 

”1. Existența dubiului cu privire la motivul pentru care banii găsiți de denunțătoare au fost depuși în dosarul de pensionare impune adoptarea unei soluții de achitare, întrucât prezumția de nevinovăție nu este înlăturată decât prin certitudinea dovedită a vinovăției inculpatului. Per a contrario, dacă certitudinea nu există, prezumția de nevinovăție funcționează și este completată de principiul conform căruia orice îndoială operează în favoarea inculpatului.

CITEȘTE ȘI: Povestea incredibilă a unei șpăgi de 100 de lei la Casa de Pensii Alba. Flagrant la un pensionar care își primea mita înapoi

2. Banii trebuie să fi fost oferiți cu titlu de contra-echivalent al conduitei pe care inculpatul dorea ca funcționarul public să o aibă, reieșind fără echivoc din cele prezentate mai sus de ce premisa nu este aplicabilă în cauza noastră; neexistând o legătura de cauzalitate, fapta este lipsită de caracterul penal.

În plus, pentru săvârșirea acestei infracțiuni este necesară și participarea unei alte persoane, chiar reprezentantul Ministerului Public făcând vorbire în concluziile sale de recunoașterea de către doctrina de specialitate a unei ”convenții de mituire”, în care subiecții sunt determinați.

Or, inculpatul nu putea cunoaște cine avea să beneficieze de cei 100 lei.

La interpelarea denunțătoarei, inculpatul afirmă că banii nu au fost depuși pentru o anumită persoană, astfel că este eronată convingerea primei instanțe că banii aveau să ajungă tocmai la funcționarul cu atribuții de serviciu în legătură cu soluționarea dosarului (atribuții cu „urgentarea” nelegală a dosarului nu avea niciun funcționar).

D. printr-o întâmplare, persoana care a găsit banii în dosarul inculpatului avea, în drept, îndatoriri de serviciu relative la soluționarea în termenul legal a dosarului, dar la momentul luării presupusei rezoluții infracționale, denunțătoarea avea pentru inculpat profilul unui funcționar nedeterminat.

P. în fața unei asemenea ipoteze, nu putem să nu ne întrebăm care ar fi situația celorlalți 3 funcționari publici, prin mâinile cărora, de asemenea, a trecut dosarul inculpatului. De vreme ce au ignorat banii din dosar, să presupunem că au cunoscut că banii nu le revin lor, ci funcționarului public cu atribuții relative la dosarul inculpatului? În acest caz, actele lor tacite sunt echivalente unei acțiuni intermediate, cu caracter de complicitate? Ducând raționamentul mai departe, nu rezultă altceva decât imperativul tragerii lor la răspundere penală, ceea ce ar fi nu doar exagerat, dar cu adevărat deplasat și de neluat în seamă.

În fine, credem că prin toate cele antamate mai sus, am dovedit de ce soluția primei instanțe este greșită și trebuie, în integralitate, desființată”, se arată în soluția judeătorilor Curții de Apel Alba Iulia.

Drept urmare, în data de 7 aprilie 2021, magistrații instanței superioare au desființat sentința dată de Tribunalul Alba și l-au achitat pe bărbat de acuzația de dare de mită. eDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 21-27 iunie: Caniculă și furtuni. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Publicat

Temperaturile cresc mult săptămâna viitoare în județul Alba. Vor fi câteva zile cu caniculă, la mijlocul intervalului.

Sunt anunțate valori de 33-35 de grade Celsius, dar și câteva furtuni.

Vremea va fi caldă și la munte, cu maxime de 30 de grade.

Prognoza meteo în săptămâna 21-27 iunie, în localități din județul Alba:

Luni, 21 iunie

Alba Iulia: minime de 18 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; furtună

Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; furtună

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; furtună

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; furtună

Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; furtună

Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; furtună

Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; furtună

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; furtună

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; furtună

Cîmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; furtună

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; furtună

Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; furtună

Marți, 22 iunie

Alba Iulia: minime de 19 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; furtună

Sebeș: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; furtună

Șugag: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; furtună

Oaşa: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; furtună

Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; furtună

Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; furtună

Ocna Mureş: minime de 19 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; furtună

Zlatna: minime de 18 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; furtună

Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; furtună

Cîmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; furtună

Arieşeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; furtună

Cugir: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; furtună

Miercuri, 23 iunie

Alba Iulia: minime de 20 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 20 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 14 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 20 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 20 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 20 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Zlatna: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 20 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Joi, 24 iunie

Alba Iulia: minime de 20 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; furtună

Sebeș: minime de 20 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; furtună

Șugag: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; furtună

Oaşa: minime de 15 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; furtună

Aiud: minime de 20 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; furtună

Blaj: minime de 20 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; furtună

Ocna Mureş: minime de 20 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; furtună

Zlatna: minime de 19 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; furtună

Abrud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; furtună

Cîmpeni: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; furtună

Arieşeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; furtună

Cugir: minime de 20 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; furtună

Vineri, 25 iunie

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; averse

Oaşa: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; predominant însorit

Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 36 grade Celsius; caniculă

Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Sâmbătă, 26 iunie

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; predominant însorit

Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; însorit

Oaşa: minime de 10 grade Celsius, maxime 23 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; predominant însorit

Duminică, 27 iunie

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; soare

Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; soare

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; soare

Oaşa: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; soare

Aiud: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Zlatna: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare

Abrud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; soare

Cîmpeni: minime de 18 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; soare

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; soare

Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; soare

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum a modificat Judecătoria Alba Iulia standardul de verificare al RCA. Asigurarea poate fi prezentată pe telefon

Publicat

Asigurarea RCA poate fi dovedită şi prin prezentarea ei pe telefon, în cazul unui control al Poliției Rutiere. În plus, polițiștii pot verifica existenţa asigurării RCA direct în baza lor de date. Judecătoria Alba Iulia i-a dat dreptate unui șofer care fusese amendat pentru că nu o avea la el în format fizic.

De cele mai multe ori, asigurarea RCA e valabilă din ziua următoare încheierii ei. În ţările care nu sunt membre UE, poliţa RCA trebuie prezentată în format fizic.

E perioada vacanţelor şi poate se întâmplă să pleci la drum fără să ai asigurarea RCA la tine.

Vestea bună este că atâta timp cât poliţa e valabilă, e suficient, a stabilit instanţa. Poliţistul e obligat să verifice existenţa asigurării RCA direct în baza de date a autorităţilor.

Un şofer a fost amendat cu suma de 870 de lei pentru că nu a putut prezenta, în cadrul unui control de rutină, poliţa de asigurare RCA.

Nu o avea la el nici în format fizic, nici electronic, adică pe mobil sau tabletă. Poliţistul l-a amendat pentru asta.

În schimb, Judecătoria Alba Iulia a anulat amenda şi a stabilit că poliţistul avea obligaţia de a verifica existenţa poliţei RCA în baza de date a autorităţilor, pentru că toate poliţele RCA se raportează către o bază de date la nivel naţional, denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto.

Când plecăm cu maşina în afara ţării aceste reguli nu mai sunt valabile. La plecarea din ţară, e bine să avem poliţa RCA în format fizic, mai ales dacă ajungem în ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Încă un aspect important: de cele mai multe ori, asigurarea RCA e valabilă din ziua următoare încheierii ei, astfel că şoferii trebuie să facă asigurarea RCA cu cel puţin o zi înainte de călătoria planificată.

Sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Theodora Golf Club din Alba a obținut distincția Best Golf Hotel din partea International Hospitality Awards

Publicat

Theodora Golf Club din Alba a obținut distincția Best Golf Hotel din partea International Hospitality Awards, în cadrul unei gale desfășurate sâmbătă la Kiev.

”Suntem mândri și onorați sa primim această distincție la International Hospitality Awards 2021 care plasează Theodora Golf Club pe harta celor mai dorite destinații de golf!” au trasmis reprezentanții clubului, pe contul de Facebook.

HOSPITALITY AWARDS® este un premiu internațional în industria ospitalității lansat pentru prima dată în 2011 de compania HOTELIERO pentru a recunoaște, recompensa și celebra excelența pe piața ospitalității.

golf

Theodora Golf Club este cel mai mare resort și club de golf din România și se află la Ciugud, pe Malul Mureșului.

Clubul poziționează România pe harta internațională a golfului, iar principala atracție a complexului este terenul de golf, cu o suprafață de 56 ha, pe care se desfășoară cele 18 parcursuri, fiind cel mai mare teren de golf din țara noastră.

Theodora Golf Club este situat la maxim 10 minute cu mașina față de Alba Iulia, fiind totodată o destinație de interes pentru turiștii străini, distanța față de aeroportul din Cluj sau cel din Sibiu fiind între 1 și 2 ore.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluare națională 2021: Detalii legate de susținerea probelor, afișarea rezultatelor și contestații, anunțate de ISJ Alba

Publicat

Inspectoratul Școlar Județean Alba a anunțat o serie de detalii legate de examenele de evaluare națională 2021. Printre acestea, când se desfășoară probele, când se afișează rezultatele și care este perioada de contestații. 

La Evaluarea Națională din sesiunea iunie-iulie 2021 s-au înscris 2171 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre cei 2429 de elevi înscriși în clasa a VIII-a în anul școlar 2020-2021, conform centralizării realizate de Comisia Județeană de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Examenul începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Joi, 24 iunie, se desfășoară proba la Matematică, iar vineri, 25 iunie va fi susținută proba la Limba și literatura maternă.

Citește și: MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 35 de centre de examen în județul Alba.

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Vezi și: EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: BAREMELE pentru testele de antrenament, seturile 10 și 11, la Română și Matematică

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 4 iulie.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore și începe după alocarea a 15 minute pentru completarea datelor de identificare pe broșura cu subiectele de examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.

De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)

Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc), iar băncile vor fi așezate la distanța de cel puțin 1 m una de alta.

Pentru absolvenții claselor a VIII-a care, din motive medicale (izolare/carantină/valori ale temperaturii peste limitele admise) sau din alte motive justificate prin certificat medical, nu s-au putut prezenta la probele Evaluării Naționale, se va organiza o etapă specială a Evaluării Naționale, la care se vor putea înscrie în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, prezentând un certificat medical.

Probele scrise din cadrul etapei speciale se vor susține, după următorul calendar: 5 iulie – proba la Limba și literatura română, 6 iulie – proba la Matematică; 7 iulie – proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate la etapa specială vor fi afișate în 9 iulie.

Inspectorul Școlar General, prof. Cornel Sandu transmite tuturor elevilor mult succes la probele pe care le vor susține.

„Dragi elevi, suntem la finalul unui an școlar care ne-a învățat că orice obstacol poate fi depășit, că împreună putem găsi cele mai bune soluții ca educația să continue.

Este important să abordați cu încredere acest prim examen din viața voastră, să vă concentrați, să citiți cu atenție cerințele și să rezolvați toate subiectele propuse. Le mulțumesc părinților și profesorilor care v-au fost alături în aceste vremuri de criză!

În județul Alba vom asigura condiții optime de desfășurare a examenelor în așa fel încât fiecare elev să poată obține cel mai bun rezultat. Vă doresc mult succes!”

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Alba pun la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100/ 0800816258 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 22-25 iunie, între orele 8:00 – 16:00.

Sursă: Biroul de presă al ISJ Alba

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate