Actualitate
Reducere substanțială a taxei pe muncă pentru IMM-urile care fac angajări. Propunere de modificare a Codului fiscal
Firmele mici și mijlocii (IMM) ar urma să beneficieze de reduceri substanțiale ale contribuțiilor sociale pe partea angajatorului dacă vor angaja tineri absolvenți sau șomeri mai în vârstă, potrivit unei propuneri de lege inițate de parlamentari liberali.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 7 iunie.
Potrivit proiectului, pentru angajatorii din categoria IMM se stabilește o derogare în funcție de numărul de persoane angajate în ultimul an fiscal din categoriile șomeri, tineri absolvenți între 18 și 35 de ani, ori persoane între 55 și 65 de ani, care nu lucrează de minim 3 luni, după cum urmează:
a) În condiții normale de muncă, o creștere a numărului de angajați în cadrul societății între 20%-49% reduce contribuția datorată de angajator de la 15,8% la 10,8%, iar creșterea între 50%-100% presupune reducerea contribuției la 5,8%;
b) În condiții speciale de muncă, o creștere a numărului de angajați, din categoriile mai sus menționate, în cadrul societății între 20%-49% reduce contribuția datorată de angajator de la 20,8% la 15,8%, iar creșterea între 50%-100% presupune reducerea contribuției la 10,8%.
Inițiatorii proiectului susțin că munca e „taxată excesiv în România, față de multe țări europene”.
„La prima vedere, această reducere cu un procent de până la 5% a cotelor de contribuții datorate bugetului asigurărilor sociale de stat ar provoca un prejudiciu la bugetul asigurărilor sociale și chiar la bugetul consolidat. În fapt, practica economică a demonstrat că această scădere se poate amortiza rapid prin impozitele și contribuțiile sociale pe care persoanele nou-angajate le plătesc bugetului public”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului. Mai mult, spun parlamentarii, alte efecte benefice ca urmare a acestei reduceri a impozitelor la asigurări vor fi: creșterea bazei de impozitare, a productivității muncii, implicit a investițiilor și gradului de bunăstare al cetățenilor”, se precizează în expunerea de motive.
Potrivit parlamentarilor, măsura propusă reprezintă un factor de susținere a capitalului românesc, reprezentat mai ales de sectorul IMM.
„Această măsură de relaxare fiscală vine să încurajeze productivitatea și inovația și este o pârghie de combatere a șomajului și a evaziunii fiscale. Considerăm că este timpul să înțelegem că economia românească nu poate fi viabilă și competitivă pe plan extern, atâta timp cât menținem un nivel de taxare a muncii mult peste media practicată în majoritatea țărilor membre U.E.”, au mai transmis inițiatorii, în expunerea de motive.
sursa: legestart.ro, senat.ro, startupcafe.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News