Connect with us
Advertisement

Actualitate

Reducerea orelor de muncă pentru români susţinută în Parlament de senatorul de Alba, Alexandru Pereş: „Să aibă mai mult timp pentru familie”

Publicat

alexandru peresReducerea programului de muncă pentru români, de la 40 la 38 de ore, cu ziua de lucru de vineri mai scurtă, fără afectarea salarizării aflate în plată, este o propunere susţinută, miercuri, în Parlament, de senatorul de Alba Alexandru Pereş. Acesta a dat exemple similare aplicate în Franţa şi Suedia şi motivează că astfel Romaní ar avea mai mult timp la dispoziţie pentru familii şi ar duce la reducerea stresului pentru angajaţi.

Declaraţia politică a fost prezentată la Senat.

“Recenta criza economică a afectat, într-o măsură mai mică sau mai mare, toate statele lumii. Aceasta s-a repercutat deci și asupra țărilor membre ale Uniunii Europene cu economii puternice și sisteme de protecție socială consolidate exemplificativ, dar nu limitativ, aș menționa Franța, Germania și Suedia. Celei trei state au decis să-și reformeze sistemele clasice în privința organizării programului și timpului de lucru al angajaților pentru a contracara efectele crizei economice. În Franța și Germania clasa politică a înțeles că prestarea muncii în condițiile unui program de lucru adaptabil și reducerea numărului de ore lucrate săptămânal ar putea îmbunătăți raporturile forței de muncă cu societatea. Prestarea muncii într-un program flexibil presupune ca salariaţii să poată opta fie pentru un program de lucru cu ore diferite de începere, respectiv de terminare a programului de lucru, cu încadrarea în durata totală zilnică a programului de lucru, ori pentru o repartizare inegală a duratei zilnice a programului de lucru, scopul fiind ca în ziua de vineri, de regulă, timpul efectiv lucrat să fie de 6 ore. Diminuarea numărului orelor de muncă prestate săptămânal ar putea genera un dublu beneficiu, atât pentru angajator, cât și pentru angajat. În acest sens, în Suedia a fost lansat, în anul 2014, un proiect privind reducerea programului zilnic de lucru de la 8 ore la 6 ore. Inițial, acest proiect a fost implementat la nivelul orașului Göteborg în privința angajaților la stat și s-a dovedit a avea un real succes, deoarece s-a reușit îmbunătățirea calității vieții oamenilor și creșterea productivității. Acest fapt a determinat și mai multe companii private să diminueze programul de lucru zilnic de la 8 ore la 6 ore.

În Franţa au fost luate măsuri privind reducerea duratei săptămânii de lucru la 35 ore, cu flexibilizarea timpului de muncă, fără pierderi salariale. De asemenea, în Germania au fost întreprinse măsuri pentru flexibilizarea timpului de lucru și pentru reducerea programului de muncă.

Stimați colegi,

Având în vedere că există, în spațiul european, această tendință de flexibilizare a programului de muncă și a reducerii programului de lucru, poate ar fi momentul ca și în România să fie diminuat numărul orelor de lucru de la 40 la 38 de ore, cu ziua de lucru de vineri mai scurtă, fără afectarea salarizării aflate în plată. Scopul fiind acela ca, din punct de vedere social, familiile, în special cele cu copii, să aibă posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună. De asemenea, am acorda un sprijin salariaților care se luptă cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare săptămânal, bineînțeles, nu în detrimentul productivității muncii. Și membrii activi ai societății românești ar trebui să beneficieze de flexibilizarea muncii și de reducerea numărului orelor de lucru, astfel încât protejarea sănătății fizice și mentale a salariaților să inducă, deopotrivă, starea de bine și optimismul, lucruri care se vor materializa, în sens pozitiv, asupra calității și productivității muncii.

În sensul celor prezentate, solicit Guvernului României, în special Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, să efectueze o analiză temeinică care să dea posibilitatea și României să acceadă la modelele europene, deja consacrate, în ceea ce privește flexibilizarea muncii și reducerea numărului de ore lucrate săptămânal, fără afectarea salarizării aflate în plată.

Aștept din partea ministerului de resort o abordare constructivă a tematicii care face obiectul prezentei declarații politice.

,,Muncim ca să ne câștigăm timpul nostru liber” – spunea filozoful Greciei Antice, Aristotel – cugetare valabilă și acum, în secolul XXI”, transmite Alexandru Pereş.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement