Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Regulamentul de funcţionare a Creşei Aiud, în atenţia consilierilor locali. Vezi cum va fi organizată unitatea, serviciile şi tarifele

Publicat

Consilierii locali din Aiud votează, în şedinţa de marţi, 27 august, modul de organizare şi funcţionare a creşei din oraş, după ce numărul maxim al copiilor care vor fi găzduiţi de această unitate a fost mărit de la 30 la 50, datorită cererilor părinţilor.

Astfel, se propune un program de lucru zilnic, între orele 6.00 şi 18.00, de luni până vineri. Creșa este organizată din punct de vedere educațional pe grupe de vârstă, respectiv grupa mică (copii între 1 şi 2 ani) şi grupa mare (copii între 2 şi 3 ani).

Grupele sunt eterogene, iar repartizarea fraților şi a prietenilor de vârste diferite se face în aceeași grupă, se arată în documentaţia proiectului de hotărâre ce va fi prezentată consilierilor locali.

În situația în care copilul antepreșcolar înscris în creșă împlinește vârsta de 3 ani în timpul anului școlar, acesta poate frecventa programul până la finalizarea anului școlar, fără a depăși vârsta de 4 ani.

De asemenea, se propune aprobarea cuantumului costului mediu lunar de întreţinere pentru copiii care frecventează Creşa în anul şcolar 2013-2014 la 630 lei/copil/lună.

Începând cu data de 1.09.2013, se stabileşte cuantumul alocaţiei zilnice de hrană în Creşă  la suma de 6 lei/zi.

Astfel, valoarea contribuţiei părinţilor/reprezentanţilor legali ai căror copii beneficiază de serviciile Creşei din subordinea Serviciului Public de Asistenţă Socială, se stabileşte după cum urmează:

– la un venit mdiu brut lunar cumulat al părinţilor/reprezentanţilor legali între 225 şi 699 lei, pentru un copil, se va plăti 3 lei pe zi; pentru doi sau mai mulţi copii, contribuţia părinţilor este de 1,50 lei/zi/copil;

– la un venit mdiu brut lunar cumulat al părinţilor/reprezentanţilor legali de peste 700 lei, contribuţia pentru un copil este de 6 lei/zi, respectiv de 3 lei/zi/copil.

Creșa are spațiu pentru desfășurarea activităților în aer liber, două săli de joacă şi desfăşurare activităţi pentru copii, două dormitoare, două băi copii, spălătorie, două toalete angajați, un cabinet medical, izolator, filtru vestiar pentru personal, magazie alimente, magazie de materiale, bucătărie, sală de mese.

Unitatea funcţionează pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanţelor şcolare, perioadă în care nu se organizează proces instructiv-educativ. Creșa poate fi închisă temporar, cu acordul Inspectoratului şcolar şi cu informarea părinţilor, cel mult 30 de zile pe an, pentru curăţenie, reparaţii sau dezinsecţie. Perioadele menţionate se aduc la cunoştinţa tuturor reprezentanţilor legali cu cel puţin 45 zile înainte de închidere.

Înscrierea copiilor în creşă se face în perioada 1-30 iunie a fiecărui an, pentru anul şcolar care va începe la 1 septembrie sau, în situaţii deosebite, în timpul anului şcolar, în ordinea depunerii dosarului şi în limita locurilor disponibile şi a planului de şcolarizare aprobat.

Prin excepţie, în cazul în care se solicită înscrierea fraţilor sau a copiilor aflaţi în îngrijirea aceluiaşi părinte/reprezentant legal şi nu este liber decât un loc la grupa de vârsta a copiilor, se va suplimenta numărul de locuri din grupa de vârstă corespunzătoare cu numărul de copii aflaţi în această situaţie.

Procedurile şi criteriile pentru departajarea copiilor la înscriere sunt stabilite de către conducerea creşei, în colaborare cu consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ care coordonează metodologic activitatea de educaţie antepreşcolară a creșei şi sunt făcute publice prin afişarea la sediul unităţii de educaţie antepreşcolară.

La înscrierea copiilor în creșă nu se percep taxe.

Este interzis refuzul înscrierii copiilor în creșă pe criterii discriminatorii bazate pe: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infectarea HIV ori apartenenţa la o categorie defavorizată.

Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a Creşei Aiud propus pentru aprobare, aceasta este un compartiment din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială aflat în subordinea Consiliului Local al Municipiului Aiud, conform HCL nr. 33/29 februarie 2012 privind preluarea Creşei cu sediul în Aiud str. Unirii nr. 32 de către Serviciul Public de Asistenţă Socială din subordinea Consiliului Local Aiud. Are sediul în Aiud, str. Unirii, nr. 10A.

Dosarul personal al copilului cuprinde cel puțin următoarele documente: cerere de înscriere, copie de pe certificatul de naștere al copilului, copie după actele de identitate ale părinților/reprezentanților legali, certificatele de naștere ale fraților minori și, după caz, copie a hotărârii/sentinței de plasament sau a sentinței de încredințare în vederea adopției, adeverință de venituri pentru fiecare dintre părinți/reprezentanți legali; adeverință de la medicul de familie, în care să se menționeze că respectivul copil este sănătos clinic; fișa de imunizări, întocmită conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății cu privire la intrarea copilului în colectivitate; examen coproparazitologic şi coprobacteriologic pentru copil şi părinţi; examen exudat faringian pentru copil şi părinţi; rezultatele evaluării realizate de către psihologul cu care unitatea în care se oferă servicii de educație antepreșcolară colaborează; jurnalul copilului; evaluările periodice realizate de echipa multidisciplinară din Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională; planul de servicii, în situația copilului expus riscului de separare de familie; copie a dispoziției primarului privind susținerea din bugetul local al unității administrativ-teritoriale a contribuției ce revine părinților/reprezentanților legali; contractul privind furnizarea de servicii încheiat între părintele/reprezentantul legal al copilului și conducerea unității.

Tipurile de activități desfășurate cu copiii sunt:

a) jocul cu jucăria, jocul simbolic, jocul senzorial, jocul cu nisip și apă, jocul de construcție, jocul didactic;

b) activități artistice și de îndemânare: desen, pictură, modelaj, activități practice și gospodărești;

c) activități de muzică și de mișcare: audiții, jocuri muzicale, jocuri cu text și cânt, cântece, euritmie;

d) activități de creație și de comunicare: povestiri, memorizări, lucrul cu cartea, citire de imagini;

e) activități de cunoaștere: observări, lecturi după imagini, activități matematice, convorbiri, jocuri didactice, experimente;

f) activități în aer liber: plimbări, jocuri la nisipar, jocuri și întreceri sportive, utilizarea aparatelor de joacă.

De serviciile acordate de Creșa Aiud beneficiază copiii în vârstă de la 1- 3 ani care au domiciliul sau reședința în municipiul Aiud şi părinţii/reprezentanții legali ai copiilor care frecventează Creșa.

Finanţarea creșei se realizează din bugetul local, pentru acoperirea cheltuielilor de personal pentru personalul didactic şi nedidactic şi a cheltuielilor de organizare şi funcţionare a creşei; sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat; contribuţii lunare ale părinţilor/reprezentanţilor legali; donaţii; sponsorizări; alte surse legal constituite.

Numărul maxim de copii admiși la o grupă de la creșă nu va depăși 25 de copii la grupa mare şi 25 de copii la grupa mică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: UPDATE: Şedinţă la Consiliul Local Aiud. S-a aprobat stabilirea spaţiului de depozitare pentru bunurile Muzeului de Istorie şi alte proiecte | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax