Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Reguli noi pentru recuperatorii de creanțe. Cum se recuperează datoriile din creditele neperformante

Publicat

Reguli noi pentru recuperatorii de creanțe. Modul în care se recuperează datoriile din creditele neperformante a fost reglementat printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului. 

Ordonanța se referă la obligațiile celor care cumpără de la bănci din Uniunea Europeană credite neperformante, angajându-se să recupereze restanțele de la persoanele fizice.

Cumpărătorii de credite sunt cei care plătesc băncilor (de obicei sume infime – n. red.) pentru creditele neperformante.

Citește și: Registrul integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni devine operațional. Ce informații conține

O noutate adusă prin acest act normativ se referă la faptul că atât cumpărătorii de credite, numiți popular recuperatori, cât și administratorii de credite trebuie să obțină autorizație de funcționare în România.

În plus, ANPC să publice o listă actualizată cu numele lor, potrivit Adevarul.

Reguli noi pentru recuperatorii de creanțe

„Recuperatorii” de creanțe și administratorii de credite trebuie să îi informeze în scris pe datornici asupra faptului că au cumpărat creanțele de la bancă.

Acum, acest lucru nu este obligatoriu, consumatorii trezindu-se că sunt sunați direct de recuperatori, fără să fi știut că banca a vândut creanța.

Cumpărătorii de credite și administratorii de credite sunt obligați să respecte în relațiile lor cu debitorii următoarele:

a) să acționeze cu bună-credință, în mod echitabil și cu profesionalism;

b) să le ofere debitorilor informații care să nu fie înșelătoare, neclare sau false;

c) să respecte și să protejeze informațiile personale și dreptul la viață privată al debitorilor;

d) să comunice cu debitorii într-un mod care să nu constituie hărțuire, constrângere sau influență nejustificată.

Reguli noi pentru recuperatorii de creanțe: datornicul trebuie informat

Debitorul trebuie informat pe suport de hârtie sau pe un alt suport durabil, cu privire la datorii. Documentul trebuie să cuprindă:

a) informații privind cesiunea care a avut loc, inclusiv data cesiunii;

b) identitatea și datele de contact ale cumpărătorului de credite;

c) dacă se desemnează un administrator de credite, identitatea și datele de contact ale acestora;

d) dacă se desemnează un administrator de credite, acte doveditoare privind autorizarea ;

e) dacă este cazul, identitatea și datele de contact ale furnizorului de servicii de administrare a creditelor;

f) un punct de contact pentru cumpărătorul de credite sau administratorul de credite, de la care să primească informații atunci când este necesar, prezentat într-un mod vizibil;

g) informații privind sumele datorate de debitor la momentul comunicării, prezentând detaliat sumele datorate sub formă de capital, dobânzi, comisioane și alte costuri permise;

h) o declarație conform căreia continuă să se aplice toate dispozițiile relevante din prevederile legale naționale și din cele aplicabile în Uniunea Europeană în domeniu referitoare, mai ales, la executarea contractelor, protecția consumatorilor, drepturile debitorului și dreptul penal;

i) numele, adresa și datele de contact ale autorităților competente ale statului membru în care se află domiciliul sau sediul social al debitorului ori, în cazul în care, în temeiul prevederilor legale naționale, acesta nu are sediu social, statul membru în care se află sediul său central și unde debitorul poate depune o plângere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax