Connect with us
Advertisement

Actualitate

Renunţarea la ORA de VARĂ. Ministerul Sănătăţii susţine proiectul. De ce e important să dormi o oră în plus

somn

Publicat

Ministerul Sănătății consideră drept “binevenită” iniţiativa legislativă semnată de mai mulţi parlamentari prin care se propune ca România să renunțe la ora de vară.

”Este cunoscut faptul că schimbarea orei oficiale, prin trecerea la ora oficială de vară presupune un efort de adaptare a organismului uman cu reducerea performanței în muncă și apariția unor probleme legate de perioada de odihnă prin somn. Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora oficială de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât în mod obişnuit.

Sunt afectaţi în special cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale, depresii, afecţiuni cardiovasculare. În condițiile pierderii unei ore de somn crește nivelul de stres, apar dificultăți de concentrare și învățare la serviciu și la școală. Având în vedere cele prezentate mai sus, considerăm că propunerea de renunțare la ora oficială de vară este binevenită”, este punctual de vedere al Ministerului Sănătăţii, citat de profit.ro.

Propunerea legislativă privind renunţarea la trecerea la ora de vară, aparţinând deputatului PMP Marius Paşcan şi susţinută de alţi parlamentari PSD, PNL, USR şi UDMR, a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Iniţiatorul susţine că, potrivit Parlamentului European, această trecere la ora de vară are efecte negative asupra sănătăţii.

„Potenţialele efecte negative inclusiv asupra sănătăţii populaţiei ale modificării bianuale ale ore au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar o rezoluţie la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară”, precizează iniţiatorul în expunerea de motive, potrivit news.ro.

Astfel, se solicită aborgarea Ordonanţei nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) precizează că:

„În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare ”în profunzime” a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte ”dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene.

La sfârșitul anului trecut, Lituania a înaintat o cerere prin care îi cerea Uniunii Europene să renunțe la ora de vară. Susținea că majoritatea oamenilor consideră inoportun că trebuie să-și adapteze ceasurile de două ori pe an.

Rezoluția a fost votată de majoritatea deputaților europeni, urmând ca România și restul statelor membre să fie o adopte, după ce își vor da acordul.

Deputații europeni au acționat în consecință, după ce au luat în calcul mai multe variante. Prima ar fi disconfortul creat de schimbarea ceasului de două ori pe an, a celui fizic dar și biologic. În plus, deși s-a crezut că zilele mai lungi din timpul verii ajută la economisirea energiei, lucrurile stau puțin diferit. Unele studii au arătat că, în mare parte, energia este economisită, dar nu la nivelul scontat.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, iar Germania şi Austro-Ungaria au fost primele ţări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producţiei de război. Anunţul oficial în acest sens prevedea că ziua 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de 10 aprilie, iar ziua de 30 septembrie se va sfârşi la o oră după miezul nopţii.

România a aderat la ora de vară în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ionel

    duminică, 15.04.2018 at 17:43

    De ce să schimbi ceasul de 2 ori pe an când poți să nu te mai încurci cu asta?

  2. dkfjh

    duminică, 15.04.2018 at 18:42

    Daca domnilor respectivi le convine ca soarele sa rasara vara la ora 3,45 sau 4 dimineata si sa se faca noapte de la ora 8 dupa amiaza…noi ce sa mai zicem. Sa vada ei ce frumos va fi cand in august la ora 7 se face noapte. Ore cu potential de munca, irosite in zadar. Dar e de inteles pentru unii politicieni. Munca putina, salarii cat mai mari.
    Pentru finlandezi si lituanieni e tot aia e. La aia toata vara e ziua. In general pe cei din nordul europei nu-i va afecta mentinerea orei de iarna. Insa pe cei din sud ii va afecta. Rau de tot.
    Asa ca toata tevatura asta e cam din putul gandirii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement