Connect with us
Advertisement

Actualitate

Reparaţii şi modernizări de aproape 6 milioane lei, la clădirea spitalului din Ocna Mureş

Publicat

spital ocna mures Consilierii județeni din Alba vor avea de aprobat, în ședința de vineri, 8 septembrie, un acord de parteneriat încheiat între UAT oraşul Ocna Mureș, Unitatea Medico-Socială Ocna Mureș, UAT judeţul Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în vederea implementării Proiectului „Creșterea eficienței energetice în clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș” în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Valoarea totală a lucrărilor de intervenţie este de 5,9 milioane de lei (cu TVA inclus) și vor viza reabilitarea termică a anvelopei, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat în clădiri și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei.

În cadrul Strategiei de dezvoltare a Judeţului Alba pe perioada 2014-2020, asigurarea infrastructurii şi a furnizării serviciilor sociale, de educaţie şi de sănătate este unul dintre sub-obiectivele incluse în Obiectivul prioritar 2.2. Echiparea cu utilităţi şi servicii publice de interes general în condiţii de protecţie a mediului şi utilizare eficientă a resurselor, în scopul creşterii atractivităţii şi funcţionalităţii teritoriului. Una din priorităţile identificate în completarea infrastructurii de sănătate în vederea asigurării unui act medical de calitate, vizează reabilitare/modernizare infrastructură de sănătate existentă în oraşul Ocna Mureș.

Obiectivul general al investiţiei propuse „Creșterea eficienței energetice în clădirea Spitalului orășenesc Ocna Mureș” vizează reabilitarea termică a clădirii în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenționale și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv reducerea consumului anual specific de căldură și asigurarea confortului ocupanților la costuri cât mai scăzute în exploatare.

Clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș este amplasat pe str. Axente Sever, la nr.43A, dat în folosință în anul 1982, din punct de vedere arhitectural se compune din: subsol, parter și patru etaje.

În cursul existenței construcția a suferit lucrări periodice de întreținere și reparații locale, fără a beneficia de lucrări de intervenție privind creșterea performanței energetice a clădirii. Din acest considerent, se impune reabilitarea termică, ceea ce ar duce la creșterea gradului de confort al pacienților, respectiv la reducerea costurilor cu exploatare a spitalului, cât și încadrarea unității spitalicești în normele tehnice actuale și clasele de performanță energetică specificate de legislația în vigoare. (Directiva UE/31/2010 privind performanța energetică a clădirilor).

În prezent în spațiile situate la etajul al treilea și al patrulea al clădirii Spitalului Orășenesc Ocna Mureș, funcționează și își desfășoară activitatea Unitatea Medico Socială Ocna Mureș, instituție publică specializată cu personalitate juridică, aflat în subordinea Consiliului Local al Orașului Ocna Mureș.

În realizarea obiectivului propus, se consideră oportună accesarea unei finanţări din fonduri structurale prin depunerea unei cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1. Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B – Clădiri publice, Apel de proiecte POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI, deschis în perioada 27 februarie 2017 – 4 septembrie 2017.

Conform prevederilor Ghidului solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI depunerea cererii de finanţare se poate realiza în cadrul unui parteneriat încheiat între entităţi eligibile, în cazul de
faţă UAT Oraşul Ocna Mureș – proprietar al clădirii obiect al proiectului, în calitate de solicitant, Unitatea Medico Socială Ocna Mureș în calitate de ocupant, UAT Judeţul Alba proprietar, conform extras CF 76437-C1-U4 și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia aflat în subordinea Consiliului Județean Alba. Prin încheierea Acordului de parteneriat se stabilesc atât roluri şi responsabilităţi în implementarea activităţilor proiectului, cât şi contribuţiile financiare ale partenerilor. Acordul ce va fi încheiat este anexă obligatorie la depunerea cererii de finanţare şi respectă prevederile din Modelul G – Acordul de parteneriat din cadrul Ghidului specific.

Conform prevederilor din Acordul de parteneriat, activităţile ce vor fi realizate de către UAT Judeţul Alba în cadrul proiectului „ Creșterea eficienței energetice în clădirea Spitalului orășenesc Ocna Mureș” vizează elaborarea de documente necesare pregătirii şi depunerii cererii de finanţare, participarea la recepţia finală a obiectivului de investiţie, promovarea obiectivelor, activităţilor şi rezultatelor proiectului pe site-ul oficial al Consiliului Judeţean Alba, respectiv asigurarea cofinanţării cheltuielilor totale ale proiectului în valoare de 208.729,14 lei inclusiv TVA, pe bază de documente justificative, transferând sumele aferente liderului de parteneriat, UAT Oraşul Ocna Mureș, care va gestiona direct fluxurile financiare în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Ghidul solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI prevede ca anexă obligatorie la depunerea cererii de finanţare “Hotărârea de aprobare a documentaţiei tehnico-economice (faza DALI sau PT) şi a indicatorilor tehnico-economici, inclusiv anexa privind descrierea sumară a investiţiei propuse a fi realizată prin proiect”.

În vederea pregătirii cererii de finanţare pentru a fi depusă în cadrul apelului deschis în perioada 28 februarie 2017 – 4 octombrie 2017 au fost parcurse mai multe etape, astfel încât documentaţia tehnico-economică elaborată să corespundă tipurilor de activităţi pe care le finanţează acest program. Prin urmare, prin cererea de finanţare se vor solicita fonduri pentru realizarea următoarelor intervenţii:

  • Lucrări de reabilitare termică a anvelopei:
    • Izolarea termică a faţadei – parte opacă, cu sistem termoizolant amplasat la exterior cu o grosime de 20 cm;
    • Izolarea termică a faţadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente/ geamului, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate, tâmplărie dotată cu dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlată a spaţiilor ocupate şi evitarea apariţiei condensului pe elementele de anvelopă;
    • Termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, cu sistem termoizolant cu o grosime de 25 cm;
  • Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum:
    • Înlocuirea cazanului/cazanelor din centrala termică proprie, în scopul creşterii randamentului şi al reducerii emisiilor echivalent CO2;
    • Înlocuirea corpurilor de încălzire cu radiatoare;
    • Înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire;
    • Înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru apă caldă de consum.
  • Lucrările de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat în clădiri:
    • Reabilitarea instalației de iluminat;
    • Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.
  • Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei.

Reabilitarea termică a clădirii are drept scop reducerea consumurilor energetice din surse convenționale și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 149 kWh/m²an, în condiții de eficiență economică și în condițiile păstrării valorii arhitecturale, ambientale și de integrare cromatică în mediul urban a anvelopei clădirilor publice.

Valoarea totală a lucrărilor de intervenţie, inclusiv T.V.A. este de 5.937.561,88 lei, din care construcții-montaj (C + M) inclusiv T.V.A : 4.100.697,16 lei. Durata de execuție a lucrărilor de intervenție este de 24 de luni.

Finanţarea investiţiei se realizează in conformitate cu prevederile din Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1, Operaţiunea B, astfel:

  • Fonduri europene prin POR: 98 % din totalul costurilor eligibile ale investiţiei
  • Fonduri de la bugetul local UAT Orașul Ocna Mureș și UAT Județul Alba
    • 2 % din totalul costurilor eligibile ale investiţiei
    • 100 % din totalul costurilor neeligibile ale investiţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement