Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum ajunge la CEDO. Anunțul făcut de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia

Publicat

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a anunțat că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Bibliotecii Batthyaneum, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins definitiv retrocedarea bibliotecii către arhiepiscopie. 

„În 25 mai, Curtea Supremă a respins definitiv cererea legitimă a Arhidiecezei Romano – Catolice de Alba Iulia prin care revendica biblioteca şi colecţia ştiinifică înfiinţate în 1798 de episcopul romano-catolic Ignac Batthyany. De asemenea, considerăm decizia instanţei ca fiind incorectă şi inadmisibilă, pentru că în acest caz decizia nu a fost motivată în niciun fel. Nu putem accepta respingerea în această formă şi vom continua să luptăm pentru această cauză nobilă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a transmis arhiepiscopia, potrivit News.ro, citat de G4media.ro.

Citește și Retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia: Decizie definitivă la recursul Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Conform MTI, la sfârşitul săptămânii trecute, Biserica Unitariană Maghiară şi-a exprimat, de asemenea, neînţelegerea şi indignarea faţă de refuzul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum.

„Refuzul de a retroceda clădirea, naţionalizată sub dictatura comunistă, şi colecţia nepreţuită pe care o conţine, este o legitimare a confiscării ilegale. Această decizie nu este doar o pedeapsă, prin care este încălcată legea, împotriva bisericii noastre surori romano-catolice, ci şi un mesaj îngrijorător pentru celelalte confesiuni maghiare din Transilvania”, a transmis Biserica Unitariană Maghiară.

Aceasta a mai adăugat că intenţionează să acţioneze împreună cu bisericile surori, la toate forurile judiciare posibile, pentru a pune în aplicare, fără echivoc, drepturile de proprietate comunitară.

Miza Bibliotecii Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României.

Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch.

Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

În vara lui 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, printre care şi Codex Aureus.

Sentinţa a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar decizia dată în 25 mai este definitivă. Conform hotărârii instanței, ÎCCJ „Respinge recursul declarat de Arhiepiscopia Româno-Catolică Alba Iulia împotriva sentinței 153/2018 din 4 iulie 2018 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția de contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 mai 2021”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 01.06.2021 at 11:01

    Auzi acolo, le trebuie ceva care a fost cladit pe sudoarea si munca romanului din Transilvania. Ati adus bani si forta de munca din alta parte ? Nu. Tot ce s-a facut in Transilvania ramane in Transilvania. Ce sa va facem daca ati plecat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax