Connect with us
Advertisement

Eveniment

Rise Project: Diurne URIAȘE în Justiție. Magistrați care iau zeci de mii de euro pe lângă salariu, doar pentru că merg la serviciu

Publicat

O lege românească face ca numeroși magistrați să primească niște diurne imense pentru simplul fapt că merg, zi de zi, la birou. Sumele la care se ajunge sunt uriașe, într-un sistem oricum plin de beneficii la care nu mai are acces nici o altă categorie de angajați din țară. 

Aceștia ajung să încaseze, cu titlul de diurnă, peste 30.000 de euro pe an, arată o investigație Rise Project.

Judecătorul Cristi Danileț, de exemplu, a încasat aproape 85.000 de euro, în virtutea acestei legi, cât timp a activat la CSM, scriu jurnaliștii site-ului.

Peste câțiva ani, suma s-a dublat, ajungând la 175.000 de euro, pentru judecători ca Gabriela Baltag și Bogdan Mateescu, care i-au luat locul în CSM, mai arată investigația.

Diurnele nu sunt plătite ocazional, în funcție de deplasările în interes de serviciu pe care magistrații le fac în afara localității în care lucrează, ci în toate zilele în care aceștia merg la birou.

Cheltuirea lor nu e verificată de nimeni și nu trebuie justificată nimănui. Pur și simplu, sunt niște sume forfetare enorme, oferite cu titlu de bani de buzunar.

”Deocamdată, din aceste diurne se înfruptă o minoritate a breslei:

  • judecătorii și procurorii care figurează ca fiind „detașați” în alte localități decât cele în care își au adresa de domiciliu;
  • membrii Consiliului Superior al Magistraturii și inspectorii Inspecției Judiciare care nu au buletin de București.

În ultimul timp, însă, la această masă s-au mai invitat și alți magistrați. Iar unii dintre ei au primit permisiunea să se așeze. Altora această permisiune ar putea să li se acorde curând.

Printre cei care au forțat sau încă forțează obținerea acestui privilegiu se numără președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, procurorul general al României, Alex Florența, președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Denisa Stănișor, președinta Institutului Național al Magistraturii, Simona Marcu etc.

Lista pretendenților este în continuă actualizare. Pe ea și-au trecut numele inclusiv câțiva dintre numeroșii pensionari juvenili ai magistraturii române.

Aceștia solicită respectivul privilegiu în mod retroactiv, pentru anii în care încă mai mergeau la serviciu” mai scrie Rise Project.

Jurnaliștii fac o simulare, pentru a fi mai clar cum se acordă diurna, în cazul unui procuror din Alba Iulia care activează la un parchet din Sibiu sau este detașat la Deva.

”Pentru a înțelege cum funcționează regula acestei diurne, să zicem că un procuror domiciliat în Alba Iulia activează la un parchet Sibiu.

Pe lângă indemnizație, statul îi acoperă cheltuielile cu chiria în orașul în care lucrează.

După un timp, însă, e detașat la un parchet din Deva, loc unde petrece trei ani.

Statul îi acoperă, de asemenea, cheltuielile de cazare în Deva, însă, suplimentar, zi de zi, vreme de trei ani, îi plătește și o diurnă de 2%.

Paradoxal, el este tot atât de departe de casă și când lucrează la Sibiu, și când lucrează la Deva.

Însă pentru simplul fapt că la Deva a ajuns să lucreze prin detașare, nu prin numire (ca la Sibiu), la salariu i se va adăuga această uriașă diurnă”.

Articolul complet poate fi citit AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. pilu

    luni, 11.11.2024 at 16:03

    Ţara sistemului,ei centrează ei dau cu capul. PNL-ul le-a dat de „toate”, PNL-ul să le ia. Dar nu cum a procedat Bogdan, care le-a tăiat în treizeci de zile. Doar el ştie ce a tăiat. Trai pe vătrai pe banii poporului. Neruşinare mare.

  2. Cornel

    luni, 11.11.2024 at 16:55

    Extraordinar: ong urile descoperă apa caldă!!!!

  3. Nicolau

    marți, 12.11.2024 at 09:23

    I-ati uitat pe magistratii care au obținut certificat de handicap și nu plătesc impozit pe venit.
    Nici macar nu va imaginati câți bani sunt încasează.
    Nu e vorba doar de magistrați.
    Handicap are unul care nu are o mână, nu vede , nu poate merge, are o boala foarte grava. Unul care merge la muncă, apoi nu-i scăpa nicio petrecere nu e handicapat.
    Aceștia fura, în complicitate cu cei care le dau aceste drepturi.Nici nu va imaginați cam cât sifoneaza luna de luna unul ca ăsta.Dar sunt mulți.

  4. Spartacus

    marți, 12.11.2024 at 14:37

    JIGODII ORDINARE de10000…de ori!!!

  5. Achim

    marți, 12.11.2024 at 20:36

    Pentru militari nu sunt bani, trebuie impact bugetar, iar ptr magistrați sunt bani. Asta dovedește ca politicienii le acorda tot felul de privilegii pentru a fi protejați de justiție, în caz de nevoie. Pensionarii magistrati sunt singurii care beneficiază de actualizarea pensiilor în raport cu magistrații în activitate. Polițiștii si militarii care s-au pensionat din sept 2017 nu mai beneficiază de actualizarea gradelor și funcțiilor ca la cei în activitate ptr ca Olguta nu s-a legat de magistrați. O bătaie de joc la adresa militarilor din 2017 și pana acum. În caz de conflict armat sa meargă sa lupte magistrații, dnele judecatoare ptr ca mii de militari în rezerva au început sa își depună livretele militare la centrele militare și sa obțină acte medicale care să-i facă inapți la mobilizare. Un colonel în rezervă cu 7op lei solda de grad nu poate comanda la lupta u. Soldat activ care acum are solda de soldat de 1500 lei. Asta este curată nebunie. Sa lupte magistrații, procuroarele, greierele.

  6. Nefericitul

    marți, 12.11.2024 at 21:29

    Dragnea 100%! Jaf la drumul mare! Peste 300 miliarde datorii…Mor și nu mai văd țara asta scăpată de psd.

  7. Vasile Vasile

    joi, 14.11.2024 at 09:41

    Hoții în acțiune. Cu legea în mână.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement