Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România nu mai poate exporta în UE animale vii ce pot fi afectate de boala limbii albastre. Doar comerţul intern, fără restricţii

Publicat

vaci_de_lapte România nu mai poate vinde oi, vite sau capre vii, către ţările membre UE, cu excepţia animalelor pentru sacrificare imediată. Restricţiile au fost impuse în contextul cazurilor de boală a limbii albastre.

Restricţiile de circulaţie a animalelor ce pot fi afectate de boală au fost impuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în acord cu legislaţia europeană, care este foarte strictă, au precizat reprezentanţii autorităţii.

Pot fi totuşi vândute către statele membre rumegătoare vii pentru sacrificare imediată, iar în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carnea şi alte produse de la aceste animale nu sunt restricţii.

Totodată, România poate exporta rumegătoare vii către state terţe, acolo unde nu au dispus altfel autorităţile din ţara respectivă, cum este cazul Iordaniei.

Comerţul intern cu bovine, ovine şi caprine se poate desfăşura fără restricţii, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA.

Un număr de 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând 935 de animale din 158 de comune, potrivit datelor centralizate la 30 septembrie de ANSVSA.

Autoritatea preciza că boala afectează animale din 23 de judeţe, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Buzău (248), Prahova (138) şi Vrancea (123). În Buzău sunt bolnave animale din 32 de comune, în Prahova, din 31, iar în Vrancea, din 19.

„Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 23 judeţe, este de 0,01%”, mai preciza ANSVSA.

Având în vedere evoluţia bolii limbii albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Săptămâna aceasta au murit de boala limbii albastre cinci zimbri din Rezervaţia Haţeg-Silvuţ din judeţul Hunedoara.

Secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului, Tanczos Barna, susţine că restricţia la vânzarea bovinelor vii impusă de ANSVSA este „o lovitură foarte dură” la adresa fermierilor, fiind posibil ca în urma acestui demers să se ajungă la conflicte între statele membre UE pe anumite pieţe.

„Ne îndreptăm cu paşi repezi către o situaţie de criză. Este foarte posibil ca în urma acestei crize să ajungem la discuţii aprinse, chiar la conflicte între statele membre pe anumite pieţe. Piaţa laptelui, din 2015, o să fie o piaţă care va genera foarte multe dispute, acum avem şi situaţia cu producţia de ouă, o să avem situaţii similare şi la producţia de carne de porc şi bovine, ne aşteaptă zile grele în negocierile cu UE”, a declarat secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului.

Tanczos Barna a explicat că interdicţia de a vinde animalele vii, cu excepţia sacrificărilor directe sau a valorificării printr-o sacrificare imediată, introdusă de ANSVSA din cauza generalizării la nivel naţional a bolii limbii albastre, va avea repercusiuni „deosebit de grave” în următoarele luni.

Nu mai sunt excepţii, până acum erau interdicţii pe zone, pe judeţe, acum s-a dat interdicţie pe toată ţara. Este o lovitură foarte dură la adresa fermierilor, nu numai pentru crescătorii raselor de carne, ci şi pentru fermierii cu ferme medii, pentru că ei vindeau foarte mulţi viţei între 100 şi 300 de kilograme. Piaţa s-a bulversat complet, am rămas practic cu toate stocurile de bovine de juninci şi de tăuraşi blocate, cu excepţia celor care ajung la greutatea de sacrificare, dar în cazul acestora bulversarea va influenţa preţul”, a spus Tanczos.

În opinia acestuia, ar trebui să fie acordată fermierilor prima de sacrificare, o subvenţie permisă în anumite condiţii şi în Uniunea Europeană (UE), care ar putea fi încasată în cazul în care aceştia vor vinde animalele la un abator autorizat în România.

„Trebuie să găsim soluţii pentru prime de sacrificare, să sacrificăm animalele în ţară şi să exportăm carcasă, nu animale vii, viţei la 100 de kilograme, să găsim soluţii pentru subvenţionarea programelor de prevenirea acestor boli. Răul s-a produs şi interdicţia s-ar putea să ne pecetluiască soarta pe următorii doi ani, cel puţin”, a afirmat senatorul UDMR.

Totodată, el a atenţionat că situaţii similare au fost şi în alte ţări, odată cu închiderea pieţei din Rusia, afirmând că efectele subvenţiilor de compensare a pierderilor la fermierii din Polonia, de exemplu, se resimt în ţările vecine, produsele care nu au putut fi exportate spre Rusia ajungând, la preţuri de dumping, în statele membre.

„Ei, practic, şi-au marcat profitul şi au realizat profit prin subvenţiile pe care le-au primit de la UE pentru compensarea acelor pierderi cauzate de închiderea pieţei din Rusia şi produsele de pe stoc au ajuns în supermarketurile din România, pe toate rafturile – ouă, de exemplu – la preţ de dumping, deci crescătorii de păsări, porci, de bovine au o situaţie extrem de dificilă în momentul de faţă. La nivelul statelor membre, deja conflictele există – deşi sunt băgate sub preş în momentul de faţă -, mai ales între statele puternice din punct de vedere agricol şi statele în dezvoltare”, a susţinut Tanczos Barna.

Secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului a adăugat că Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri „imediate” pentru a compensa pierderile fermierilor cauzate de interdicţiile de valorificare a animalelor vii spre exterior.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax