Economie
Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la Fisc. De ce are nevoie ANAF de aceste date
Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la Fisc. Măsura este prevăzută prin Ordonanța de urgență a Guvernului 125 din 23 octombrie 2024. Prevederile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Potrivit actului normativ, entitățile aflate în sfera de autorizare, reglementare, supraveghere și control a Autorității de Supraveghere Financiară vor raporta informații privind asigurările de viață și alte produse financiare.
Acestea au obligația ”să raporteze organului fiscal central, semestrial, lista persoanelor fizice rezidente care au contractat produse de asigurări de viață și alte produse financiare, tipurile de asigurări și alte produse financiare, precum și informații în legătură cu acestea”.
Prin urmare, firmele de asigurare vor raporta la ANAF date despre românii care-și fac asigurări de viață.
Ordonanța aduce modificări Codului de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015).
Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la Fisc. Care este motivul
În ordonanță se precizează că organul fiscal central nu beneficiază de un mecanism care să asigure colectarea informațiilor legate de asigurări de viață și alte produse financiare de la entitățile aflate în sfera de supraveghere a ASF. Iar ANAF trebuie să răspundă solicitărilor formulate de autoritățile competente din alte state membre cu privire la asistența la recuperare.
Este amintită în acest context Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri.
Astfel, ”este necesar ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să colecteze date referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare încheiate de persoanele fizice rezidente pe teritoriul României”.
Tipurile de asigurări de viață și alte produse financiare care fac obiectul obligației, conținutul informațiilor, formularul utilizat și termenele-limită ale raportării vor fi stabilite de ANAF și ASF
Precizările Ministerului Finanțelor
Ministerul Finanțelor (MF) a precizat că, prin aceste modificări legislative, se răspunde unei solicitări din partea Comisiei Europene privind aplicarea Directivei 2010/24/UE.
Comisia Europeană a cerut clarificări privind accesul la informațiile referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare. De asemenea, se prevede posibilitatea furnizării unor astfel de informații care ar putea să facă obiectul asistenței la recuperare, potrivit hotnews.ro.
”În cazul în care sunt solicitate astfel de informații, pentru a putea da curs solicitării, ANAF, ar trebui să se adreseze punctual ASF pentru a intra în posesia datelor cerute, ceea ce conduce la un termen îndelungat de răspuns”, precizează MF.
Sunt cazuri în care românii primesc amenzi de circulație în străinătate și nu le plătesc. Iar autoritățile de peste hotare încearcă să recupereze sumele și constată că nu au ce recupera, mai notează sursa citată.
Chiar dacă poprirea pe asigurările de viață este interzisă prin Codul Civil, banii intră într-un cont bancar, pe care ANAF poate impune poprire.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News