Actualitate
Românii care lucrează cel puţin un an cu acte legale în străinătate pot primi pensie și de la statul în care au fost angajaţi
Românii care au muncit cel puțin un an peste hotare pot beneficia de pensie și de la statul în care au lucrat. Aceștia pot solicita pensie dacă au îndeplinite toate condițiile legale de muncă, iar banii le vor fi virați în conturi.
Persoanele care au muncit în străinătate își pot depune dosarele la Casa Județeană de Pensii pentru a beneficia de pensie din statul respectiv.
Principala condiție pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu un contract legal de muncă.
În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă.
Pe lângă acel an minim care trebuie lucrat într-o țară străină pentru ca acel stat să plătească pensie persoanei care cere acest lucru, mai trebuie îndeplinite condiții de vechime minimă.
În fiecare stat european există un minim de vechime, dar acel stagiu de cotizare este cumulat cu perioada pe care omul a lucrat-o în România sau în altă țară. Deci dacă într-un stat este nevoie de o vechime minimă de 15 ani, de exemplu, atunci persoana care este doar de patru ani în acel stat trebuie să mai fi lucrat în România cel puțin 11 ani ca să beneficieze de pensie de acolo.
Cei care primesc pensie din alte state vor mai mulți bani, pentru că în acele state există un punct de pensie mai mare, pentru că și salariile minime sunt mai mari și alte venituri sunt diferite.
În cazul în care o persoană primește pensie din străinătate în România, atunci transferul din valută în lei se face la cursul BNR din ziua plății.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News