Connect with us
Publicitate

Actualitate

Roşia Montană: Peste 10.000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului „Aurul Apusenilor”

Publicat

 

La numai un an de la înfiinţare, expoziţia permanentă de istorie a mineritului din Roşia Montană, „Aurul Apusenilor” numără peste 10.000 de vizitatori. Începând de joi, expoziţia poate fi admirată şi online, printr‑un tur virtual.

 

Împlinirea unui an de la restaurarea primei clădiri din centrul istoric al Roşiei Montane – „casa de la numărul 325” -, timp în care peste 10.000 de vizitatori i-au trecut pragul, a fost marcată, joi, prin inaugurarea unei expoziţii temporare, aparţinătoare Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

 

Expoziţia cuprinde figurine ceramice create de meşterii Daciei romane, artefacte descoperite pe teritoriul judeţului Alba. În perioada 10 martie – 30 aprilie, vizitatorii vor avea ocazia să admire micile statuete şi plachete care, acum aproape 2.000 de ani, erau cea mai accesibilă formă de artă.

Totodată, începând de joi, expoziţia permanentă de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor” poate fi admirată şi online, printr‑un tur virtual 360°, disponibil pe website-ul www.rmgc.ro. Astfel, vizitatorii au la dispoziţie o suită de imagini panoramice cu încăperile expoziţiei, pe care le pot vizualiza din orice colţ al lumii, prin simpla folosire a butoanelor de navigare.

„Expoziţia temporară reprezintă o manieră în plus prin care turişti sau localnici, copii sau adulţi, elevi, studenţi sau oameni de ştiinţă pot să vadă mărturii interesante din viaţa cotidiană a civilizaţiei romane din Dacia. Expoziţia cuprinde o serie de figurine confecţionate din lut ars, realizate de meşteri locali şi destinate unei clientele cu mai puţină dare de mână, care nu îşi putea permite pre­ţioasele statui de marmură sau bronz”, a declarat Radu Ota, reprezentant al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi unul dintre realizatorii expoziţiei temporare, cu ocazia vernisajului.

După doi ani şi jumătate de lucrări complexe de restaurare, utilizând tehnici şi materiale tradiţionale, casa de la numărul 325 a revenit la viaţă în urmă cu un an, ca expoziţie de istorie a mineritului aurifer în Apuseni. Proiectul a fost posibil prin contribuţia autorităţilor locale din Roşia Montană, a Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu „Roşia Montană Gold Corporation” (RMGC). În ultimul an, clădirea a devenit un centru de evenimente în care au fost organizate vizite de informare, workshop-uri, seminarii de specialitate în arhitectură, istorie sau geologie, în timp ce expoziţia a fost vizitată de mii de turişti români şi străini.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate