Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

S-au audiat între ei cu identitate protejată. DNA: Mureșan și complicii săi din DIICOT și Poliție au vrut să-l reducă pe Berbeceanu la tăcere

Publicat

Fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu încercând să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina, potrivit DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Cean şi ofiţerul Alin Muntean, că „actele de urmărire penală efectuate în prezenta cauză au relevat existenţa unei activităţi infracţionale extrem de elaborate a inculpaţilor, subtil şi atent construită, prin folosirea cu rea-credinţă a funcţiei şi a instrumentelor procedurale, rezultatul final constând în colectarea unui material probator cu aparenţă de legalitate şi temeinicie, folosit pentru punerea sub inculpare şi reţinerea părţii vătămate Traian Berbeceanu, scopul principal decelat în anchetă fiind cel al înlăturării acestuia din funcţia deţinută şi al intrării în posesia materialelor compromiţătoare pentru oamenii legii, pe care cel vizat le-ar fi deţinut”.

Berbeceanu , prea vocal , prea periculos

Potrivit actului de sesizare a instanţei, Traian Berbeceanu – care devenise tot mai vocal şi mai determinat în a aduce la cunoştinţa organelor de anchetă împrejurările cu potenţial incriminator la adresa celor trei, constatate pe parcursul activităţii în calitate de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia şi care efectua anchete care vizau oameni de afaceri aflaţi în legătură cu aceştia – a determinat din partea acestora „o reacţie de apărare, generată de panică şi concretizată în efectuarea unor demersuri infracţionale care au urmărit «reducerea la tăcere» a ofiţerului de poliţie”.

„Aşa cum în situaţia în care o persoană cercetată penal care află despre această împrejurare încearcă, înainte de toate, să şteargă urmele infracţiunii sau să îşi construiască o apărare viabilă, tot astfel, cei trei au ales ca manieră de apărare faţă de o posibilă anchetă penală neutralizarea iniţiatorului, a persoanei care putea furniza elemente de natură a-i incrimina”, se mai arată în rechizitoriul transmis judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

57 de martori în dosar

În document se precizează şi o listă de martori cu care nu pot lua legătura cei trei inculpaţi. Fiecare dintre aceştia nu poate lua legătura cu ceilalţi doi inculpaţi, cu partea civilă Berbeceanu Traian şi cu martorii indicaţi în rechizitoriu, respectiv: Albu Dumitru, Alexandru Daciana Camelia, Balică Cristina, Balint Dan, Biriescu Anişoara Ramona, Biriescu Titus Gabriel, Braicu Nicolae, Cernea Ştefan, Costachi Ioan-Mugurel, Cristea Andrada Marinela, Cupetiu Dorin-Eugen-Ioan, Cupetiu Monica, Dreghiciu Maria-Nicoleta, Florescu Gabriel, Fratilescu Gheorghe, Fratilescu Mariana, Geogean Sebastian-Gheorghe, Gheorghe Maria-Georgiana, Goagă Alexandru-Mihai, Huşanu Danca-Ioana, Ilisei Mircea, Ioescu Ovidiu, Lascău Florin, Lavu Alexandru-Nicolae, Laza Adina, Lazăr Simina, Link Cristian, Litera Constantin Cristian, Litera Simina-Mirela, Luca Ovidiu-Claudiu, Manolache Cătălin, Mărginean Gabriel Răzvan, Mărginean Mircea, Mărginean Vasile, Mihalache Mihai Adrian, Mircea Adrian, Naboiu Lucian-Paul, Nicoară Lucian Florin, Oneţ Mariana-Romioara, Pădurean Claudia-Dorina, Pavel Amalia-Coruta, Pintea Cristina Angela, Pîrvoni Gabriel, Pitulescu Mircea, Raţiu Ovidiu, Riscuta Aurel, Rusu Gheorghe, Scaglione Cosimo, Şelaru Florina Adriana, Şerban Florian, Şerdean Claudiu-Alin, Simota Alin, Solomon Maria, Stanciu Mircea, Tomuş Cornel, Uscatu Gheorghe, Vonu Dacian. Martorii sunt în special persoane anchetate de Traian Berbeceanu, dar pe listă apar şi foşti colegi ai acestuia de la BCCO Alba Iulia.

Procurorii susţin că cei trei au ales să acţioneze astfel din două motive, unul fiind acela că natura funcţiei deţinute – de procuror, respectiv ofiţer de poliţie – le-a permis construirea unei cauze penale împotriva lui Berbeceanu. Al doilea motiv a fost acela că doar prin intrarea în posesia materialelor incriminatoare pe care Berbeceanu pretindea că le deţine ori prin examinarea conţinutului acestora ar fi avut un control real asupra propriei lor situaţii juridice.

„Astfel, chiar dacă inculpaţii şi-ar fi formulat diverse apărări, în înţelegere cu alte persoane, ale căror interese se presupune că le-ar fi favorizat în schimbul unor sume de bani, chiar dacă s-ar fi preconstituit înscrisuri care să denatureze anumite împrejurări, chiar dacă s-ar fi identificat varii modalităţi de apărare, cei trei nu ar fi avut certitudini cu privire la un eventual curs favorabil al unei potenţiale cauze penale, în lipsa cunoaşterii datelor compromiţătoare pretins deţinute de Traian Berbeceanu, date la care nu puteau avea acces decât în urma efectuării unor percheziţii”, se mai arată în documentul citat.

În acest sens, susţin anchetatorii, Ioan Mureşan, în calitate de procuror şef al Serviciului teritorial Alba Iulia al DIICOT, ajutat de Alin Mirel Muntean şi cu concursul lui Ion Nicolaie Cean, „a conceput un plan cu vădite conotaţii infracţionale, în care a fost angrenat şi martorul Daniel Costel Chirilă, cu privire la care nu au rezultat suficiente indicii care să ateste cunoaşterea completă a activităţii infracţionale, „acesta fiind mai degrabă îndrumat pe anumite piste la solicitarea lui Mureşan, cu larga participare a inculpatului Muntean”.

În 16 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Percheziţii nejustificate la Traian Berbeceanu

Totodată, procurorii susţin că cei trei anchetatori ar fi dispus percheziţionarea locuinţei lui Traian Berbeceanu, a biroului acestuia, dar şi a unei case de vacanţă pe care o folosea, aflată pe numele părinţilor, pentru a găsi probe pe care fostul şef al BCCO Alba le-ar fi avut împotriva lor. „În principiu, aceste percheziţii nu îşi găsesc în mod esenţial justificarea în raport cu natura infracţiunilor reţinute şi cu persoanele cercetate, motiv pentru care există o suspiciune întemeiată cu privire la raţiunea reală pentru care au fost efectuate, respectiv cea subliniată la începutul expunerii, constând în identificarea eventualelor informaţii deţinute de Traian Berbeceanu împotriva anchetatorilor şi a apropiaţilor acestora”, mai notează anchetatorii.

Acuzaţiile procurorilor:

MUREŞAN IOAN, procuror şef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, este acuzat de: – abuz în serviciu; – represiune nedreaptă; – fals intelectual;

CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 – 15.08.2013, în prezent pensionat, este acuzat de: – complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie

MUNTEAN ALIN MIREL, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, este acuzat de: – abuz în serviciu; – fals intelectual, în formă continuată; – complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive dispuse în cauză.

Ioan Mureşan a demisionat de la conducerea DIICOT Alba, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul lui, acesta fiind eliberat din funcţie în 29 mai.

Ce spune Berbeceanu: ”Ca parte vătămată în dosarul instrumentat de procurorii DNA am constatat cu scârbă și stupoare cu câtă mârșăvie au fost fabricate probe împotriva mea. Au fost martori instruiți să declare lucruri anterior stabilite. Vă vine sau nu să credeți, s-au audiat între ei cu identități protejate. Cum să te audiezi tu, procuror șef, cu identitate protejată în speranța că nu vei fi descoperit niciodată?!”

Comisarul Traian Berbeceanu susţinea, într-o discuţie interceptată de procurorii anticorupţie, că şefa DIICOT, Alina Bica, şi şeful Poliţiei române, Petre Tobă, ar fi cunoscut problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, după ce ar fost informaţi de către el.

În rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe anchetatorii lui Berbeceanu, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) redau conţinutul unei discuţii dintre acesta şi adjunctul şefului Poliţiei Române, Florentin Robescu.

În această discuţie, care a fost interceptată de DNA, Berbeceanu susţinea că şefa DIICOT şi şeful Poliţiei Române ar fi fost informaţi de el despre problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, inclusiv despre conflictul său cu procurorul Ioan Mureşan.

În discuţia cu Robescu, Berbeceanu mai spunea că i s-a reproşat faptul că „vânează” procurori DIICOT, deşi nici el nu este „Albă ca Zăpada”.

„Florentin Robescu (FR): : Adică… Bine, oricum, ai văzut când am vorbit noi atunci la Iaşi, că am vorbit de multe ori atunci şi ţi-am zis: bă, TRAIANE, fă un raport, mă, detaliat cu toate astea.
Traian Berbeceanu (TB): Păi d-aia l-am şi făcut, FLORENTIN. Deci când am vorbit la Iaşi, pe cuvântul meu de onoare că am avut deplină încredere că BICA face ceva. …(neinteligibil)… Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni vin cu… cu ăsta, cum îl cheamă, cu JEAN.
FR: Dar nu ştii că am şi vorbit cu ei şi am zis: bă, uite, vorbesc cu asta să stea de vorbă cu ea să nu ştiu ce.
TB: Da, păi mulţumită ţie am reuşit să stau de vorbă cu ea. Pe urmă când am văzut că după chestia de la Iaşi nu s-a întâmplat nimic şi tot continuă, tot continuă, tot continuă, am zis bă trebuie să fac ceva şi atuncea am făcut raportul ăla şi l-am dus la domnul TOBĂ. Eu atuncea mi-am dat seama că îs cărţile făcute că mi-o zis TOBĂ că dacă mă mut la altă Brigadă.
FR: Da, da.
TB: Deci eu mi-am dat seama că-s cărţile făcute.
FR: Mă, dar tu ai mai fost la el după aia? Nu.
TB: Nu, am vorbit cu el pe 6 seara atuncea. Când a fost asta?
FR: Nu, după raport, te întreb.
TB: Nu, nu, atuncea, lunea.
FR: Dar în schimb ai fost la asta? Te-a chemat asta?
TB: La BICA am fost eu în audienţă. Eram în Bucureşti, cu altă treabă, nu ştiu cu ce…
FR: Nu mi-ai zis atunci, n-am ştiu că…
TB: I-am zis la JEAN, nu ţi-a zis? Poi, deci am fost la ea în audienţă, eram cu… dosarul ăla mare pe laminate pe care îl aveam în lucru şi care urma să … Şi seara…
FR: Dar nu atunci când ai venit cu MUREŞAN, atunci ştiu.
TB: Nu, nu, nu! Aia când am venit cu MUREŞAN a fost chiar când au numit-o pe ea, după ce au instalat-o pe ea.
FR: Când a chemat şefii de brigăzi.
TB: A fost înainte de chestia cu Iaşi-ul chiar. Ştii, că după aia a fost convocarea cu ofiţerii de legătură la Iaşi când i-am spus ei prima dată. Şi când am venit în Bucureşti, am zis bă, ceva nu-i în regulă, şi hai să-i dau eu… şi i-am dat de pe telefonul mobil de pe internet… i-am dat un mail. Şi am scris încă odată: domne, aşa cum v-am adus la cunoştinţă şi la Iaşi, sunt probleme deosebite, foarte grave şi trebuie să le discutăm. Sunt în Bucureşti şi aş aprecia dacă mă primiţi mâine în audienţă. Şi a doua zi dimineaţă m-a sunat de la ea de la cabinet că mă aşteaptă la ora 2 sau la nu ştiu cât. Şi m-am dus în audienţă şi i-am spus încă odată. Eu atuncea mi-am dat seama că atuncea când am adus raportul la TOBĂ, JEAN ştii cum a zis că i-l arată la GEORGIANA HOSU (adjuncta şefei DIICOT – n.r.). Eu nu cred că i l-o arătat la GEORGIANA HOSU, cred că i l-a arătat la BICA, pentru că BICA de când am intrat în birou la ea, era şi GEORGIANA HOSU de faţă: că ce, că mi-ai făcut raportul ăla, că m-a luat de urechi procurorul general că nu ştia nimica, că acuma nu se mai poate face nimica. Şi i-am zis: doamna procuror şef, adică cum nu se mai poate face nimica? Că da, că ce e scris e scris. Şi i-am zis că nu vreau să se facă nimica, decât să se verifice aspectele din raport. Eu îs poliţist. Eu nu lucrez la Ministerul Public, am procedat legal. Am făcut un raport pe care l-am înregistrat şi l-am dat domnului inspector general.
FR: Am înţeles că era pornită rău atunci împotriva ta.
TB: Da, era pornită rău.
FR: Adică, ţi-a zis ceva de genul că tu nu eşti curat sau că nu eşti…?
TB: Nu sunt Albă ca Zăpada!
FR: Nu eşti Albă ca…
TB: A zis: că ce, că tu ai scris de procurorii mei, că tu îmi vânezi procurorii mei, că nici tu nu eşti Albă ca Zăpada. Şi i-am zis: doamna procuror şef, eu sunt un poliţist cinstit, eu dacă nu aveam probleme, nu aveam tupeul să fac ceea ce-am făcut.
FR: …(neinteligibil)…
TB: Şi i-am spus: mi-o spus domnul inspector general că opinia dumneavoastră este să mă mut la altă brigadă sau să mă mut la Bucureşti, iar eu nu sunt de acord să mă mut. Să nu crezi dumneata că pleacă MUREŞAN şi dumneata rămâi acolo! Şi i-am zis: doamnă, eu nu vreau decât să se verifice aspectele respective şi să se ia măsuri legale. Poate sunt cel mai bun, poate greşesc, să se verifice. Şi i-am zis: vă rog mult de tot, dacă într-adevăr, aşa cum avem informaţii, este un dosar în lucru şi eu şi echipa mea suntem dispuşi oricând să venim, să nu faceţi spectacol şi d-astea. Noi suntem înarmaţi permanent, nu ştiu ce. Că nu ştiu ce mai putem face acuma, că lăsaţi-mă să mă gândesc. Doamne procuror şef, eu am deplină încredere în doamna GEORGIANA HOSU, pentru că am lucrat cu dumneaei în mai multe dosare pe economic, cum hotărâţi aşa facem”

În aceeaşi discuţie, adjunctul şefului Poliţiei Române spunea că la conducerea Ministerului de Interne au existat nemulţumiri legate de faptul că nu a fost prezentat raportul în care Berbeceanu prezenta problemele. Tot Florentin Robescu îi spunea lui Berbeceanu că ar fi trebuit să propună cercetarea prealabilă a lui Alin Mirel Muntean – ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, deferit justiţiei prin acelaşi rechizitoriu.

„FR: Ministrul de vreo trei ori a zis, i-a zis lui TOBĂ: domnul TOBĂ, nu-i normal domne. Eu de ce nu am fost informat de treaba asta? Eu de ce nu am ştiut? Mie de ce nu mi s-a prezentat raportul şi nu ştiu ce. Şi ăsta a început s-o dea în bărci: păi da, dar ştiţi că avem multe cadre şi nu ne-am gândit că o să ajungă aicea.
TB: Dar el se gândeşte la mine, un ofiţer superior de poliţie… la un şef de brigadă, la unul care mi-am dat sufletul pentru poliţia asta, deci FLORENTINE, acum tu ştii, TOBĂ avea o mie de pârghii, fără să se bage peste procurori, putea să dispună să vină ăştia… domnul SANDU, cum îi zice, inspecţia internă, să verifice aspectele pe care le-am sesizat eu cu privire la poliţişti, nimic altceva.
FR: Bă, dar ştii ce, ştii p-aia… Tu ştii? Nici mie nu mi-a venit atuncea …(neinteligibil)… îmi pare rău. Tu trebuia, tu trebuia să faci… să propui cercetare prealabilă pentru ăsta pentru MUNTEAN. Nu? Că tu erai şeful lui. …(neinteligibil)…
TB: Da, FLORENTIN, dar eu când am mers, când am fost atuncea la raport la domnul TOBĂ, când ai fost cu mine şi zicea: bă, sigur vrei să-i dau drumul? După ce m-a ţinut 12 ore …(neinteligibil)… şi i-am zis: da, categoric. Bă, îi dau drumul! I-am zis: daţi-i drumul! Şi atuncea i-am şi spus: cum vedeţi şi dumneavoastră sunt şi aspecte comise de poliţişti care sunt competenţa Ministerului, care poate să le verifice oricine. Era sesizare către Şeful Poliţiei Române. Şi stai şi te gândeşti: dacă-s fapte făcute de procurori sau prezumtive, nu mă bag că nu le pot verifica, dar alea făcute de poliţişti le pot verifica. Şi era cu totul şi cu totul altceva dacă venea Corpul de control şi zicea: bă, am discutat cu 50 de poliţişti şi uite ce-a rezultat, că toţi din brigadă i-ar fi spus şi nu se ajungea la aşa ceva. Şi atuncea nu puteau nici ăştia de la DIICOT să spună că… mizeria asta. Dar n-or vrut, că aicea a fost…
FR: N-or vrut. Păi nu vor pentru că… ce să zic?
TB: Şi JEAN o băgat tot sub preş şi cum o hotărât BICA exact aşa a făcut.
FR: Păi d-asta… dacă nu au căzut la o… la un moment dat dacă nu au căzut la o înţelegere…
TB: A fost o înţelegere clară. Eu sunt absolut convins că a fost o înţelegere”

Cu acelaşi prilej, Berbeceanu i-a spus adjunctul şefului Poliţiei Române şi că pregătise un raport pe care voia să îl trimită ministrului de Interne şi premierului.

„BERBECEANU TRAIAN: Eu exact raportul care l-am făcut către domnul TOBĂ l-am făcut cu câteva zile înainte de a fi arestat, exact… deci, cu acelaşi conţinut şi către ministru şi către premier. Numai n-am mai apucat să le semnez, că am vrut să le trimit. Am zis nu se poate!
ROBESCU FLORENTIN: Am înţeles că-l are că i l-am dat eu.
BERBECEANU TRAIAN: Da, bine. Eu nu ştiam, da. Deci nu se poate… deja au făcut şase luni şi…”

sursa: Mediafax, Adevărul, DNA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax