Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Salarii după productivitatea muncii, pentru angajaţii companiilor de stat. Indicatori de performanţă pentru salariaţii instituţiilor bugetare. Vezi detalii din proiectul MFP

Publicat


Potrivit unui proiect de ordonanţă simplă, salariaţii din companiile de stat vor fi plătiţi în funcţie de productivitatea muncii, iar cei din instituţiile bugetare, după indicatori de performanţă. Noul sistem de salarizare ar urma să fie aplicat până în septembrie pentru companiile de stat și de anul viitor pentru ceilalţi bugetari.

Proiectul este o iniţiativă a Ministerului Finanţelor, iar ordonanţa simplă va putea fi adoptată doar în vacanța parlamentară, de către Guvern, potrivit cursdeguvernare.ro.

Astfel, în companiile şi regiile de stat, va fi luat în considerare raportul dintre valoarea veniturilor totale din exploatare sau cantitatea de produse finite obţinute şi numărul mediu de salariaţi, ca productivitate a muncii. Salariile nu vor putea fi mai mari cu mai mult de 60% din indicele de creștere a productivităţii muncii.

Membrii adunărilor generale ale acționarilor pot primi maximum 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor companiilor respective, la fiecare şedinţă, o dată pe lună. În cazul membrilor consiliilor de administraţie şi ale directorilor, indemnizaţiile vor fi stabilite prin asimilare cu cele ale managerilor privați, în limita prevederilor bugetare aprobate.

În situaţia în care gradul de realizare a veniturilor totale aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli, în fiecare din ultimii 2 ani, a fost mai mic de 90%, fundamentarea veniturilor totale pentru anul curent este cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent.

Bugetele de venituri și cheltuieli ale companiilor de stat și regiilor sunt aprobate de Guvern sau de administrația locală de care aparține instituţia respectivă, după caz.

Noile reguli vor fi aplicabile companiilor şi regiilor naționale şi locale. Excepţie sunt instituțiile financiare sau firmele de asigurări de stat.

Salarii pentru bugetari, în funcţie de performanţă

Ministerele ar urma să încheie contracte cu MFP, astfel încât vor primi fonduri doar luând în considerare realizarea angajamentelor de performanță. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a dat ca exemplu domeniul educaţiei sau al sănătăţii, în care salariile ar putea creşte dacă sunt respectaţi indicatori de performanţă şi se urmăreşte modul în care sun cheltuiţi banii.

Se aşteaptă o majorare de aproximativ 4% în sectorul bugetar, însă va fi diferită, nu toţi angajaţii de la stat având şansa să primească venituri mai mari în acest procent. Sunt analizate trei variante: indexarea tuturor salariilor bugetarilor cu rata inflaţiei, majorări mai mari pentru anumite categorii de bugetari şi deloc pentru alţii sau salarii mai mari pentru cei cu venituri mai mici.

Citeşte articolul integral pe cursdeguvernare.ro.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTA albă. Obiceiuri și tradiții înainte de Postul Paștelui. Se gătesc plăcinte și bărbații nu ar avea voie să lucreze

Publicat

placinte

Ultima sâmbătă înainte de Postul Paștelui se numește Sâmbăta albă, din săptămâna brânzei, iar în această zi creștinii își amintesc de o serie de tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă. Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști este chiar cel […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cei mai buni sportivi și antrenori din Aiud, premiați de primărie. LISTA performerilor

Publicat

Sportivul anului la Aiud este Alexia Mărginean, de la Tenis Club Parc Aiud, antrenată de Gheorghe Radu. Sportivii Aiudului au fost premiați joi seara la a a IV-a ediție a Galei Sportului Aiudean. Au fost desemnați, de semenea, Ambasadorii Sportului Aiudean. Aceștia sunt: 1. Benjamin Adegbuyi 2. Bogdan Andone 3. Cordea Andrei 4. Dâlbea Răzvan […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, prinsă în flagrant de DNA. Ar fi luat mită 120.000 de euro

Publicat

sorina pintea

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a intrat în vizorul procurorilor DNA, într-o anchetă privind fapte de corupție.  Potrivit unor surse, a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, ancheta în cazul Sorinei Pintea vizează un contract de achiziții a unor echipamente medicale folosite la combaterea noului coronavirus. Mita ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Eleva de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia și mama ei NU au coronavirus. Detalii de la DSP

Publicat

Rezultate oficiale în cazul elevei de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia și al mamei ei, plasate în carantină joi seara la Secția de Boli Infecțioase. Rezultatele probelor au fost negative pentru COVID 19, potrivit DSP Alba. ”Rezultat negativ pentru persoanele transferate aseară din autoizolare la secția derma/infecțioase a SJU Alba Iulia. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate