Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salarii egale pentru muncă egală și un sistem de premiere în Sănătate și Educație. Modificări

Publicat

Proiectul de ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede, printre altele, restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017.

Citește  și SALARIILE din SĂNĂTATE, din martie 2018. Unele venituri vor depăşi 4000 de euro, altele vor scădea

Debutanții din Sănătate ar putea beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în sistemul public de sănătate. De asemenea, în sistemul de Sănătate și în Educație vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2 la sută din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, publicat marți, 17 mai, pe site-ul Blocului Național Sindical, restructurarea completă a sistemului de salarizare în cadrul familiei ocupaționale Sănătate vizează:

– stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, în vederea eliminării inechităților existente;

– stabilirea unei creșteri suplimentare de aproximativ 10% față de restul funcțiilor a salariilor debutanţilor, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul public de sănătate;

– punerea în concordanță a creșterilor salariale la avansarea în gradație cu procentele aferente tranșelor de vechime în muncă prevăzute de Legea-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

De asemenea, proiectul prevede introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate şi pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017. Astfel:

– ordonatorii de credite pot acorda premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii criteriilor de performanță;

– condițiile de reformă și criteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului;

– premiile anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile vor putea fi acordate numai după aprobarea condițiilor de reformă și a criteriilor de performanță prin hotărâre a Guvernului;

– premiile individuale se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor alocate cu această destinaţie de către ordonatorul de credite, pe baza îndeplinirii condițiilor de reformă și a criteriilor de preformanță;

– sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiași an bugetar.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității/instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

Potrivit notei de fundamentare, în Administrația publică centrală — aparatul central, eliminarea diferențelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Cu toate acestea, măsura nu se aplică structurilor teritoriale.

Conform documentului, corecțiile salariilor pentru 365.622 angajați din sistemul public, reprezentând aproximativ 30% din totalul personalului plătit din fonduri publice, vor avea efecte pozitive imediate prin creșterea consumului individual și a volumului contribuțiilor la bugetul de stat și al asigurărilor sociale. De asemenea, elementele de risc ce ar putea rezulta prin efectul de transmisie din consum spre importuri, cu posibila afectare a balanței comerciale, sunt limitate prin încadrarea în plafonul prognozat de creștere salarială în sectorul public de 2,3 mld lei pentru anul 2017.

„Modificările propuse produc efecte pozitive pentru un număr total de 365.622 salariați din cadrul tuturor familiilor ocupaționale, acoperind aproape integral familia ocupațională Sănătate, respectiv 156.195 salariați, reprezentând 96% din totalul salariaţilor din sistemul de sănătate”, se precizează în nota de fundamentare.

Modificările propuse în sistemul de salarizare a bugetarilor vor avea un impact financiar negativ de 459 milioane de lei în patru luni din acest an și de circa 1,38 miliarde de lei în următorii patru ani, în condițiile în care veniturile suplimentare sunt estimate la 306,16 milioane lei (în patru luni din 2016) și 918,49 milioane de lei în următorii patru ani, iar cheltuielile suplimentare sunt de 765,41 milioane de lei (în patru luni din 2016) și de 2,296 miliarde de lei în următorii patru ani.

„În același timp, adoptarea modificărilor diminuează impactul financiar potențial asupra bugetului general consolidat ca urmare a executării de sentințe judecătorești ce se pot pronunța în favoarea salariaților care ar intenta procese individuale sau colective pe tema discriminării salariale la locul de muncă. Acest impact negativ potențial este estimat la 3,5 miliarde lei compensări și plăți retroactive pentru trei ani, calculate conform legii”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

sursa: bns.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax