Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Săracul județ bogat: România, pe locul 4 în lume la valoarea cumulată a resurselor naturale. Zăcămintele cele mai prețioase sunt în Alba

Publicat

De la începutul timpului, se tot vorbește că România ar fi o țară bogată, cel puțin din punctul de vedere al resurselor naturale. Documentele atestă ipoteza, cercetările și interesul străinilor pentru cumpărarea de teren și de munți, la fel. Singurul lucru care face această idee să pară una extrasă din manualele școlare comuniste este traiul de zi cu zi al oamenilor, comparabil totodată și cu cel al Cenușăresei, începând cu ora 00.01, când decorul devine din strălucitor, sumbru, încăperea luxoasă se transformă într-una sărăcăcioasă, iar muzica veselă din fundal ia tonuri mohorâte.

Câteva date tehnice despre „săraca țară bogată”

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și companiile care dețin licențe de exploatare au furnizat date potrivit cărora. în România, aurul minier depășește de 7 ori rezerva Băncii Naționale, ridicându-se la aproape 310 tone de aur şi peste 1.320 tone de argint. Valoarea cumulată a resurselor naturale situează România pe locul 4 în lume.

Zăcămintele de aur poziţionează România pe locul întâi în Europa și pe locul 5 în lume, potrivit prof. dr. ing. Gheorghe Popescu de la Universitatea  București. În România, există trei zăcăminte de aur, la Roșia Montană, Certej și Băița Crăciunești, dintre care primul este cel mai mare.

Tot în vârful topului ne situăm și cu zăcămintele de minerale industriale și rezervele de uraniu, care se găsesc la limita dintre județele Alba și Bihor. Despre cupru, al cărui preț se apropie de maximul istoric, studiile spun că România ar putea produce 4% din cuprul extras anual la nivel mondial, iar o mare rezervă se găsește în Munții Apuseni.

La ce ne folosește aurul, argintul și uraniul?

Primii paşi de om care au fost făcuţi pe teritoriile României (acum câte mii de ani?) au călcat pe aur, argint, uraniu. Dacă enumerația ar fi continuat cu „pietre scumpe”, nu ar mai fi existat niciun dubiu că ne aflăm pe un tărâm de basm. Majoritatea acestor bogății se află pe teritoriul judeţului Alba. „Ce folos!?”, ar intona mioritic un moț din vârful Apusenilor.

Dincolo de toate acestea, județul Alba se situează pe locul 8 în țară în ceea ce privește rata șomajului, cu aproape 11.000 de persoane fără un loc de muncă, înregistrate la AJOFM, însă numărul total al acestora este cu siguranță mult mai mare.

Nu doar atât, dar chiar și persoanele care au un loc de muncă obțin venituri mici, potrivit unei analize Econtext, din care reiese că județul Alba se situează în jumătatea inferioară a clasamentului pe țară, la nivelul salariilor medii.

Paradoxal, însă, parcă bogățiile unui teritoriu funcționează invers proporțional cu nivelul de trai al populației. Unde e mai mult aur în pământ, acolo vezi oamenii cei mai chinuiţi, cei mai trişti şi apăsaţi de nevoi. Ca în Africa, unde localnicii îşi dau viaţa pe frontul muncii săpând după diamantele americanilor.

Cu toate acestea, în finalul unei discuții pe această temă, este inevitabil să nu ne amintim bancul acela cu cei doi polițiști de la circulație, care, întrebați ceva de un tirist poliglot, au rămas atât fascinați de toate limbile străine pe care le vorbea, dar și cu sentimentul vanității tuturor lucrurilor: „Și la ce i-a folosit?!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Anda

    vineri, 02.11.2012 at 12:18

    degeaba exista aceste zacaminte, daca nu sunt exploatate. miile de someri din Alba ar putea trai foarte bine din exploatarea lor. Daca statul nu e in stare sa le extraga, macar sa dea drumul investitiilor!

    • sorin golea

      luni, 05.11.2012 at 11:49

      Se numesc resurse naturale neregenerabile, care apartin poporului roman din viitor (generatiile de astazi nu le merita, tu fiind un exemplu elocvent). Ca atare, ele trebuie sa raman sub pamant, deocamdata.

  2. Ionut

    duminică, 04.11.2012 at 13:36

    imi pare rau pentru acest judet. sper ca autoritatile sa se trezeasca si sa nu mai amane prea mult investitiile de care acest judet are maxima nevoie!

  3. Bijbocu euthanasiu

    luni, 05.11.2012 at 19:57

    las ca impart eu totul cu mircica,si voi behelitzi capra…

  4. banateanul

    duminică, 12.01.2014 at 22:58

    Cred ca intregul rationament pentru care noi, saracii europei, suntem paradoxal si cei mai bogati se rezuma la ultima fraza din articol, respectiv: „Ca în Africa, unde localnicii îşi dau viaţa pe frontul muncii săpând după diamantele americanilor”
    Culmea este ca gasesti o multime de venetici si de vanzatori de tara care arata cu degetul catre nivelul ridicat al somajului, ca si cum acest lucru ar fi un bun motiv sa incepem sa le dam comorile tari noastre strainilor. Vai si amar!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate