Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sărbători ortodoxe: Povestea Sfintei Maria Egipteanca

Publicat

sfant

În duminica a V-a a Postului Mare, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Maria Egipteanca. Aceasta a trăit între anii 344-422 în Imperiul Bizantin. Sfânta Maria Egipteanca este un excepțional model de pocăință din primele veacuri creștine.

Născută în Egipt, Sfânta Maria pleacă la Alexandria la 12 ani, părăsindu-și părinții. Aici devine prostituată, irosindu-și tinerețea în desfrânare. La 29 de ani, viața ei ia o altă cale. Pleacă pe mare către Ierusalim, împreună cu un grup de bărbați care doreau să se închine Sfintei Cruci. Pe drum, îi seduce pe rând, de dragul distracției. Ajunsă la Ierusalim, dorește să intre și ea în Biserica Sfântului Mormânt, dar o putere nevăzută o oprește la intrare.

Încearcă de trei ori să intre, după care rămâne în curtea bisericii, unde vede o icoană a Maicii Domnului. Simțind că viața ei este motivul acestui fapt, se roagă Maicii Domnului, promițând că-și va îndrepta viața. Reușește acum să se închine Sfintei Cruci, iar apoi pleacă în deșertul de lângă râul Iordan. Acolo, Sfânta Maria Egipteanca își petrece restul vieții sale, adică 47 de ani, în post și rugăciune, hrănindu-se cu puține verdețuri și chinuită fiind de „fiare sălbatice – pasiuni şi dorinţe nebuneşti.”

La sfârșitul vieții îl întâlnește pe Sfântul Zosima, trăitor și el într-o mănăstire din regiune, care o împărtășește. Tot Sfântul Zosima o înmormântează după un an, ajutat fiind de un leu să sape groapa.

Sfânta Maria Egipteanca a trăit 17 ani în desfrânare, dar mai apoi și-a plâns această patimă vreme de 47 de ani. Viața acesteia ne vorbește despre întoarcerea pe care fiecare trebuie să o facă „acum” și nu mai târziu.

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax