Eveniment
Șase localități din Alba, incluse în zona de supraveghere a unui focar de pestă porcină confirmat în județul Sibiu. Măsuri
Șase localități din județul Alba sunt în zona de supraveghere a unui focar de pestă porcină confirmat în județul Sibiu. Trebuie respectate anumite măsuri.
Este vorba despre Gârbova, Reciu, Cărpiniș, Deal, Șugag și Dobra.
De îndată ce este confirmat un focar de pestă porcină africană, DSVSA stabilește în jurul focarului o zonă de protecție cu o rază de cel puțin trei kilometri, înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de zece kilometri. În această zonă de supraveghere se află localitățile menționate din Alba.
12 cazuri de pestă porcină africană la Poiana Sibiului
Focarul de pestă porcină a fost confirmat într-o gospodărie din Poiana Sibiului (12 cazuri), iar marți autoritățile au aprobat plan de măsuri, potrivit Prefecturii Sibiu.
”Buletinul de analiză emis ca urmare a analizării probelor de sânge de la animalele febrile, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, au confirmat rezultat pozitiv PPA.
De la începutul anului, evoluează șapte focare PPA în județul Sibiu. Este vorba despre cele identificate la două fonduri cinegetice și în gospodării din comunele Arpașu de Jos, Boița și Merghindeal, Avrig, cărora se adaugă noul focar de la Poiana Sibiului.
În acest sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Poiana Sibiului, cu o rază de 3 km, ce include localitățile Poiana Sibiului și Jina, din județul Sibiu, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde inclusiv zona de protecție și include localitățile Rod, Tilișca și Dobârca din județul Sibiu și localitățile Gârbova, Reciu, Cărpiniș, Deal, Șugag și Dobra din județul Alba”, arată Instituția Prefectului Sibiu, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, în zonele de restricții este interzisă:
- sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții
- circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții
- repopularea cu vânat din speciile listate
- târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.
De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.
În zona de supraveghere, sunt interzise circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploataţiilor, cu excepţia aprobărilor emise de autorități.
Această interdicţie nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de supraveghere şi se îndreaptă spre un abator situat în respectiva zonă, în vederea unei sacrificări imediate.
”În momentul de față, la nivelul județului Alba, la porcul domestic, nu mai evoluează nici un focar de pestă porcină africană. Ultimul focar de PPA, de la Câmpeni, a fost stins în 15 februarie 2022” – DSVSA Alba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News