Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Schimbare la Pilonul II: Moştenitorii primesc banii acumulaţi, după decesul proprietarului, indiferent dacă sunt angajați sau nu

Publicat

pensii

Schimbare importantă la Pilonul II de pensii. Moştenitorii primesc integral banii acumulaţi în Pilon II în cazul decesului proprietarului indiferent dacă sunt angajaţi sau nu. Până acum cei fără loc de muncă primeau banii pe loc, iar cei angajaţi abia după ce ieşeau la pensie.

Una din cele mai importante schimbări din sistemul de pensii private Pilon II a intrat în vigoare printr-o ordonanţă de urgenţă din 15 de­cembrie 2022 şi prevede că în cazul dece­sului unui participant la Pilonul II moşteni­to­rul acestuia va putea să opteze dacă să pri­mească direct activul net al decedatului – adi­că suma acumulată în contul de pensie – sau în propriul cont P2 în maxim 10 de zile de la solicitare, notează ZF.ro

Anterior, dacă moştenitorii erau participanţi la Pilonul 2 de pensii, primeau sumele în contul lor din P2, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Doar dacă nu erau participanţi la P2 (pe criterii de vârstă sau pentru că nu au fost angajaţi niciodată) intrau în posesia banilor.

„Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponi­bile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)“, menţionează Aso­cia­ţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Românii care contribuie la Pilonul II de pensii private vor câștiga mai mulți bani

Conform APAPR, un angajat cu un salariu mediu pe economie care a contribuit lunar la Pilonul II din luna mai 2008 și până acum a adunat contribuţii brute de 22.406 lei, în timp ce suma strânsă, respectiv media tuturor fondurilor, ajunge la 28.305 lei.

Potrivit APAPR, calculele au vizat „situaţia unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent”, fiind valabile doar contribuabilii din luna mai 2008, adică de la început.

Câştigul financiar obţinut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu rata inflaţiei, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcţionare a acestui sistem, precizează APAPR.

De asemenea, randamentul Pilonului II a depăşit atât depozitele bancare în lei, cât şi acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populaţiei, în pofida numeroaselor crize economice şi fluctuaţiilor de pe pieţele financiare din ultimii 15 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax