Connect with us
Advertisement

Eveniment

Schimbări majore în modul de acordare a concediilor medicale, aplicate de la 1 august. Cum vor fi monitorizați pacienții

Publicat

De la 1 august 2021 vor apărea mai multe schimbări privind concediile medicale. Medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape.

În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile. Dacă după aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat

Persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) vor fi monitorizate de medici, prin intermediul unui plan de urmărire a evoluției bolii.

Potrivit OUG 74/2021, de la 1 august 2021 vor apărea mai multe schimbări în privința concediilor medicale. Una dintre ele vizează monitorizarea, de către medici, a persoanelor aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite).

Pentru asta, medicii curanți vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde mai multe informații, scrie avocatnet.ro

Acum, prin proiectul de ordin pus luni în dezbatere la CNAS, autoritățile stabilesc, printre altele, care este conținutul planului de urmărire a evoluţiei bolii.

Concret, potrivit proiectului de ordin, planul de urmărire a evoluţiei bolii va conține două etape de evaluare.

În prima dintre ele se face evaluarea inițială, se stabilesc indicațiile medicale (prescripție medicală, dacă e nevoie de un regim alimentar și se face instruirea privind măsurile terapeutice şi profilactice), se emit bilete de trimitere pentru diverse investigații sau chiar internare în spital, se stabilește durata concediului medical inițial și se face programarea pentru evaluarea ulterioară.

În cea de-a doua etapă, care înseamnă, de fapt, urmărirea evoluţiei bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă, vor fi notate în planul de urmărire date legate de reevaluarea clinică, de indicațiile medicale din această fază, de prelungirea concediului medical și de justificarea acestei măsuri.

Practic, așa cum e prevăzut în proiectul de ordin, în primă fază, concediul medical va fi acordat pentru cel mult trei zile calendaristice.

“În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă, constatate pe baza evaluării răspunsului la tratamentul iniţial şi/ sau a rezultatului analizelor de laborator, investigaţiilor funcţionale şi/ sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, după caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizează afecţiunea, poate elibera certificatul de concediu medical în continuare (…)”, mai apare în document.

Proiectul nu stabilește concret care este durata maximă a concediului medical prelungit. Probabil că durata maximă a acestuia va fi stabilită ulterior. Pe parcursul concediului medical, în funcție de schimbările apărute, planul de urmărire a evoluției bolii poate fi modificat de medic.

În plus, proiectul de ordin prevede modificarea normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, astfel încât să se poată aplica și regula potrivit căreia, de luna viitoare, la întoarcerea în țară, statul va deconta doar cinci zile de concediu medical de carantină.

Totodată, proiectul pune OUG nr. 158/2005 în acord cu o decizie din luna mai a Curții Constituționale a României, care stabilește că atât concediul, cât și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav trebuie să fie accesibile părinților până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani.

Modificările aduse de guvern la OUG nr 158/2005 prevăd și sancțiuni și amenzi pentru angajați, angajatori și medici curanți

Amenzi noi pentru angajați

Se introduc „sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşoară activitatea curentă.”

Această faptă va fi considerată contravenție și persoanele în cauză vor fi sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, se arată în proiectul de OUG.

Amenzi mărite pentru angajatori și medicii curanți

În Nota de fundamentare se arată că proiectul de OUG va reglementa și modificarea cuantumului amenzilor prevăzute în prezent prin majorarea acestora cu 1.000 lei, după cum urmează:

– cele cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, se majorează de la 3.500 lei la 6.000 lei în cazurile în care angajatorii nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate/ nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal/refuz nejustificat de plată a indemnizaţiilor şi/sau calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor/ nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune;

– cele cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei, se majorează de la 6.000 la 11.000 lei, în cazul eliberării certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Medicii curanţi care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement