EVENIMENT
Schimbări majore la Pilonul II de pensii, în contextul PNRR. Cum se vor face plăţile
Reforma pensiilor, asumată de România faţă de Comisia Europeană prin PNRR, aduce modificări şi în privinţa Pilonului II de pensii private obligatorii. Guvernul va discuta în ședința de miercuri o notă privind situația implementării jaloanelor şi ţintelor aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Surse din piață au precizat marți pentru HotNews.ro că aici intră și adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II, care ar prevede ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.
Proiectul de lege este dezvoltat în principal de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi este aproape gata, susţin sursele HotNews.ro.
Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autorităţile pregătesc de multă vreme o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată decât în situaţii excepţionale.
59.000 de participanţi şi moştenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem (n.a 2008) şi până la finele lunii septembrie 2021, a anunţat, în noiembrie 2021, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Plata pensiilor din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autorităţile pregătesc de ceva timp o lege prin care plăţile să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.
Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ) au realizat plăţi de peste un miliard de lei (200 milioane euro) către aproape 115.000 de participanţi şi mostenitori, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021, potrivit datelor comunicate în luna noiembrie 2021 de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Potrivit legislatiei, ca dispozitie tranzitorie pana la adoptarea unei legi de plata a pensiilor private, participantii si/sau mostenitorii acestora pot primi platile din partea fondurilor de pensii fie ca suma unica, fie sub forma de rate egale pe o durata de cel mult 5 ani.
Cum functioneaza pensiile private?
Potrivit APAPR, România a urmat în 2007 practica internațională și a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. Suplimentar față de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) și fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).
Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătită de toți românii către bugetul public să fie direcționată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare și investirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparțin societăților de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare. În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II.
Pilonul III funcționează similar, cu o singură diferență majoră: contributiile nu sunt redirecționate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt plătite în mod voluntar, facultativ, de către salariași și/sau angajatorii lor. Contribuția la fondurile de pensii facultative beneficiază de o deductibilitate fiscală (câte 400 EUR / an, atât la angajat cât și la angajator), pentru încurajarea economisirii private. În prezent, peste 450.000 de români contribuie pentru acest tip de pensie suplimentară, care se va adăuga celei obținute de la stat (Pilonul I) și de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).
Problema demografică arată deja că logica redistributivă a Pilonului I (sistemul de pensii de stat) nu mai poate funcționa în mod sustenabil în viitor. Salariații (contributorii) vor fi tot mai puțini, iar pensionarii (beneficiarii) vor fi tot mai mulți. De aceea, participarea la Pilonul II și Pilonul III de pensii private reprezintă singura soluție eficientă de economisire suplimentară, pentru o pensie mai bună în viitor.
Fondurile de pensii private (Pilonul II si III) fac plăți în următoarele situații:
1) Decesul participantului. În această situatie, moștenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendica activul acestuia.
La Pilonul II, moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani. Moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masa succesorală, astfel încât eventualii moștenitori să poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.
La Pilonul III, moștenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere și după completarea documentației specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.
2) Invaliditate. În această situatie, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.
3) Pensionare. La Pilonul II, participanții care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în conditiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie privată. La Pilonul III, participanții care au împlinit vârsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.
sursa: hotnews.ro, apapr.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.