Connect with us
Advertisement

Actualitate

Scumpiri și bani mai puțini în buzunare, din iulie. Rodica Andronescu: „Factura la gaze naturale va crește, în medie, cu 105 lei pe an”

Publicat

Prețurile la gaze naturale și energie electrică, unele alimente, dar și amenzile și salariul minim brut vor fi mai mari din iulie. În conferința de presă de joi de la sediul PDL Alba, președinta Organizației de Femei, Rodica Andronescu, a abordat acest subiect, spunând că, în ciuda majorării salariului, oamenii „vor începe să scoată mult mai mulți bani din buzunare”.  

„Deși, aparent, creșterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată de la 750 la 800 lei ar trebui să-i bucure pe cei care vor beneficia de această majorare, în fapt, ei vor începe să scoată mult mai mulți bani din buzunare deoarece, începând cu 1 iulie, preţul gazelor va fi majorat cu 8 procente pentru consumatorii casnici, cu 3% pentru consumatorii noncasnici, iar preţul energiei electrice va creşte cu 1%. Acesta este doar începutul, deoarece până în 2017 prețul energiei electrice se va dubla pentru consumatorii casnici; de asemenea, până în 2018 prețul gazelor va crește cu circa 12% anual. Vorbim de o măsură administrativă și nu de o liberalizare a prețului la energie așa cum au anunțat guvernanții”, a declarat Rodica Andronescu.

Potrivit acesteia, scumpirile anunțate din iulie se suprapun, în Alba, și cu o rată ascendentă a șomajului: „Pe o rată a șomajului mereu în creștere (7,63% în județul Alba la sfârșitul lunii mai, 13.077 persoane înregistrate la AJOFM Alba din care: 4.232 persoane sunt șomeri indemnizați iar 8.845 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, înscrise în evidențe fără a beneficia de drepturi bănești), confruntați cu o lipsă tot mai acută a locurilor de muncă, aceste scumpiri vin să completeze șirul necazurilor cu care se confruntă românii.

Se apreciază ca majorarea preţului la gaze de la data de 1 iulie 2013, se va repercuta asupra întregului lanţ alimentar. Producătorii au anunţat deja că primele produse care se vor scumpi sunt carnea şi laptele – produse de bază pentru care românii vor aloca o sumă mai mare din bugetul familial, iar cei care trăiesc din indemnizația de șomaj sau din alocații sociale (alocaţie de stat pentru copii, alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul social – venitul minim garantat ș.a) vor fi în situația de a renunța la o parte din aceste produse”, a mai explicat Andronescu.

Cu cât va crește factura la gazele naturale?

„Dacă ar fi să ne referim doar la scumpirea gazului, vă propun un exercitiu simplu: în municipiul Alba Iulia există aproximativ 27.000 de locuințe (17.000 apartamente, 10.000 case) care consuma în medie pe an, pentru fiecare locuință, 1.200 m3 de gaz, ceea ce însemna (la prețul gazului de până la 1 iulie 2013) 1300 lei pe an / locuință. Prima scumpire de 8% de la 1 iulie va scoate, în medie, cu 105 lei mai mult din buzunarele albaiulienilor, dar să nu uităm că prețul la gaze va crește, așa cum am mai spus, cu circa 12% pe an până în 2018, deci suma pe care vom fi obligați să o plătim pe gaze va fi mult mai mare”, a mai arătat Rodica Andronescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement