Eveniment
Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, cercetat pentru sprijinirea unei grupări infracționale specializate în evaziune fiscală
Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, este urmărit penal sub acuzaţia de a fi comis infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.
UPDATE 2: Au fost percheziţionate şi proprietăţi ale comisarului din satul Şoimuş (Hunedoara). La plecarea din zona respectivă, Berbeceanu a declarat că „este o mârşăvie”, că este nevinovat şi că este dispus să meargă în instanţă să-şi dovedească nevinovăţia.
UPDATE 1: Potrivit unor surse apropiate anchetei, Berbeceanu ar fi acuzat că ar fi transmis informaţii prin intermediul viceprimarului Devei, Ovidiu Moş, către un grup de oameni de afaceri din care ar face parte din familia Biriescu. În anchetă ar mai fi vizat şi Alin Muntean, din cadrul BCCO Alba.
UPDATE: Una dintre percheziţiile de miercuri se desfăşoară şi la apartamentul din Deva al comisarului şef Traian Berbeceanu, potrivit Mediafax. În jurul amiezii, Berbeceanu a fost preluat de la domiciliul său din Deva şi urmează să ajungă la sediul DIICOT Alba Iulia.
Într-un comunicat DIICOT se arată că procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Alba şi Hunedoara efectuează miercuri un număr de 11 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase învinuiţi, specializate în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au constituit un grup infracţional începând cu anul 2003 până în prezent şi folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, precum şi de mai multe firme fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive [fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare)].
Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani (aproximativ 3,5 milioane RON).
Deopotrivă, există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii şi-au însuşit fără drept prin utilizarea unor manopere frauduloase diferite sume de bani din patrimoniul unor societăţilor comerciale (aproximativ 3,5 milioane RON) folosind înscrisuri false.
De asemenea, în cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva unui învinuit care are gradul profesional de comisar şef şi funcţia de şef al BCCO Alba Iulia, sub aspectul acuzaţiei de a fi comis infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.
Din actele şi lucrările dosarului rezultă suspiciunea rezonabilă că în exercitarea funcţiei şeful BCCO Alba Iulia, cu intenţie, a ajutat învinuiţii cercetaţi penal prin furnizarea de informaţii cu privire la activităţile investigative desfăşurate de către DIICOT sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale, ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale (percheziţii, audieri de martori, etc.), sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia (atenţionări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon).
Totodată, se reţine că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat.
În aceeaşi cauză se efectuează cercetări şi cu privire la alte două persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă pentru una din ele (acuzaţia constând în aceea că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea), respectiv pentru infracţiunea de favorizarea infractorului cu privire la cea de a doua persoană şi care constă în faptul că luând la cunoştinţă de data efectuării unor percheziţii domiciliare a făcut cunoscut inculpatului cercetat în acea cauză acest aspect.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba urmează să fie audiate un număr de peste 8 persoane.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Gărzii Financiare Hunedoara şi al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Hunedoara.
Suportul specializat a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
În comunicat se menţionează că învinuiţii din prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie având posibilitatea de exercitare deplină a dreptului la apărare faţă de acuzaţiile formulate de procuror.
*
În anul 2007, la Gala Premiilor Poliţiei Române, echipa condusă de Traian Berbeceanu primea titlul de Poliţistul anului la categoria „Combaterea Criminalităţii Organizate“, pentru profesionalismul cu care a instrumentat dosarul „Hidra”.
Citește și o declarație de-a lui Berbeceanu din 2011 în care făcea referiri la presiunile la care sunt supuși cei de la BCCO:
DEZVĂLUIRI: Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu: “Despre crima organizată de lângă noi…”
Vezi în video de mai jos, de la MINUTUL 30, ce a declarat comisarul Berbeceanu la o emisiune Testul de Sinceritate despre plângerile penale care au fost făcute împotriva sa:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gogu
miercuri, 23.10.2013 at 09:47
cand deranjezi ,vei fi marginalizat de statul mafiot si politienesc !!!
Pingback: Comisarul Berbeceanu: Povestea polițistului incomod care a pus pe jar grupările infracționale din Alba, Hunedoara și Sibiu | Alba24
anonim
miercuri, 23.10.2013 at 14:09
asta e protectia pe care o ofera sistemul . cum sa nu il aresteze poate nu stiti dar numai spaga in dosarul utilajelor a fost de 400.000 eu si un audi a4 / nou
Pingback: VIDEO | Berbeceanu a fost adus la DIICOT Alba: „Asistați la o mare mârșăvie. Nu doar bănuiesc, ci știu cine se află în spate” | Alba24
ana
miercuri, 23.10.2013 at 16:15
Este din Soimus ca presedintele psd hunedoara dl Nistor INTERESANT.